Uutiset
Opiskelijayhteistyö rakentaa verkostoja tulevaan työelämään
Saimaan ammattiopisto Sampossa eri alojen opiskelijat tekevät yhteistyötä jo opintojensa aikana. Opiskelijayhteistyön yhtenä mahdollistajana on toiminut luonto- ja ympäristöala, joka on hyödyntänyt Sampon eri alojen osaajia niin palveluiden tuottamiseen kuin oppimisympäristöjensä kunnostamiseen. Myös yhteisiin tutkinnon osiin kuuluvia pakollisia opintoja on toteutettu luonto- ja ympäristöalalle ominaisessa ympäristössä – metsän siimeksessä. Yhteistyön ideanikkareina ovat toimineet luonto- ja ympäristöalan opettajat.
Sampon luonto- ja ympäristöalan perustutkinto valmentaa monipuoliseen luonnon parissa työskentelyyn. Alalta valmistuu luonto-ohjaajia, luonnonvaratuottajia, ympäristönhoitajia ja ympäristönhuoltajia.
Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat toimia työntekijänä tai yrittäjänä luontoalalla, luonto-oppaana, luonnontuotealan ammattilaisena tai ympäristönhoidon työtehtävissä.
Luonto- ja ympäristöala tarjoaa monia luontevia yhteistyömahdollisuuksia Sampon eri alojen välillä. Yhteistyötä on tehty esimerkiksi matkailu-, rakennus-, metalli-, metsä-, elintarvike- sekä sisustus- ja muotialan opiskelijoiden kanssa.
”Matkailualan opiskelijoiden kanssa olemme olleet samoissa tapahtumissa. Sisustus- ja muotialan ja luonto- ja ympäristöalan opiskelijat ovat toteuttaneet yhdessä kasvivärjäystä ja tutustuneet luonnonmateriaalien käyttöön”, kertoo opettaja Salme Muurikka.
”Ja rakennusalan opiskelijat ovat esimerkiksi rakentaneet meille kaksi puuvarastoa ja ulkohuussin, ja logistiikka-alan opiskelijat ovat käyneet asentamassa ne paikalle”, opettajakollega Maiju Muona lisää.
Yksi konkreettinen ja tuore esimerkki yhteistyöstä on myös Päihänniemen uusi luontopolku: Sampon luonto- ja ympäristöalan sekä rakennusalan opiskelijat ovat olleet mukana toteuttamassa reittiä.
”Opiskelijamme olivat muun muassa mukana suunnittelussa, avaamassa maisemaa Saimaalle sekä maalaamassa, merkitsemässä ja rakentamassa reittiä. Luontopolun avajaisia vietetään syyskuun loppupuolella”, sanoo Muurikka.
Luonto- ja ympäristöalan opinnot toteutetaan Etelä-Karjalan monipuolisissa maastoissa ja oppimisympäristöinä toimivat Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän omistamat maastokohteet, joita on useampi sata hehtaaria. Kohteet sijaitsevat Vaalimaan suunnalla sekä Parikkalassa.
”Näissä kuntayhtymän omistamissa oppimisympäristöissä voimme toimia maanomistajan oikeuksilla eli voimme ylittää jokaisenoikeudet. Opiskelijat pääsevät harjoittelemaan muun muassa puiden kaatamista ja polttopuiden tekemistä”, Muona kiittelee.
Tilausta kontakteille
”Esimerkiksi metsäalan opettaja on ollut opastamassa opiskelijoitamme moottorisahan ja raivaussahan käyttöön, ja elintarvikealan opettaja on opettanut ruuan valmistamista luonnontuotteista. Myös äidinkieltä olemme opiskelleet maastossa”, Muona sanoo ja lisää:
”Kun saa opetusta siinä ympäristössä, jossa tullaan tulevaisuudessa työskentelemään, jää opit paremmin mieleen.”
Alueellisista toimijoista muun muassa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö, Metsähallitus sekä Saimaan vesiensuojeluyhdistys ovat olleet tärkeitä yhteistyötahoja luonto- ja ympäristöalan opiskelijoille.
”Virkistysaluesäätiötä ja Metsähallitusta autamme talkootöissä. Vesiensuojeluyhdistyksen kanssa olemme tehneet kunnostustöitä asiantuntijoiden ohjauksessa. Lisäksi ostamme palveluita paikallisilta yrityksiltä”, kertoo Muona.
”Vuokraamme esimerkiksi melontaan tai vaikkapa maastopyöräilyyn liittyvät varusteet sekä opastuksen paikallisilta yrityksiltä”, hän jatkaa.
Muurikan mukaan eri alojen opettajat ovat kehuneet yhteistyötä hedelmälliseksi, sillä opiskelijat ovat motivoituneita ja osallistuvat aktiivisesti opetukseen. Opiskelija Jyrki Keränen on samaa mieltä.
”Kun kaikkia yhdistää rakkaus luontoon ja ahkeruus työskennellä Etelä-Karjalan asukkaiden kestävän elämänmuodon parhaaksi, hommat ovat toimineet kuin se kuuluisa junan vessa. Opettajillamme on hyvät, laajat verkostot, joten ryhmämme sisäänajo eri hankkeisiin on ollut sujuvaa.”
Keränen on aloittanut opintonsa maaliskuussa 2023. Opintojensa aikana hän on ehtinyt osallistua muun muassa Meil kaikki kiertää -kuntakiertueelle sekä ollut mukana yhteistyöhankkeissa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön retkeilykohteiden, Hiitolanjoki-hankkeen, Etelä-Karjalan jätehuollon ja Luonnonperintösäätiön perinnetilan kanssa.
”Kaikissa näissä yhteistyökumppaneissa on kiehtovinta ollut se, kuinka optimistisia he ovat luonnon suhteen hankkeissaan. Asiantuntevuus ja ratkaisukeskeisyys näkyvät päälle ja luovat positiivisen ilmapiirin. Hyödyt itselleni ovat olleet motivaation ja uuden tiedon lisääntyminen.”
Yhteistyökumppaneille opiskelijat ovat iso apu, oli kyseessä sitten retkikohteen kunnostus, puuhuolto tai esimerkiksi vieraslajien kitkeminen. Keränen uskoo kumppaneiden hyötyvän myös opiskelijoiden tietotaidosta.
”Uskon heidän saaneen projektien ja hankkeiden hyväksi jotakin esimerkiksi kädentaidoistani, sosiaalisuudestani sekä kyvystäni esittää asioita.”
Hyvän vastaanoton saanut tutkinto
Luonto- ja ympäristöalan perustutkintoon johtaja koulutus käynnistettiin Sampossa vuonna 2019. Aiemmin Etelä-Karjalassa ei ole juurikaan ollut luonnonvara-alan koulutusta.
”Ihmiset, jotka kaipaavat luontotietoutta ja -osaamista ovat olleet iloisesti yllättyneitä, että se on nykyään mahdollista ammatillisella tasolla Etelä-Karjalassa,” Muurikka sanoo.
Tammikuussa 2023 aloittaneessa ryhmässä opiskelijoiden ikähaitari on 20–60 vuotta ja ryhmässä on noin 15 opiskelijaa. Haku vuoden 2024 tammikuun tutkintoryhmään on parhaillaan käynnissä. Opintoihin haetaan erillishaulla ja tietyin kriteerein mukaan voi päästä myös jatkuvan haun kautta. Aloituspaikkoja on noin 16. Valinta tehdään haastattelujen perusteella.
”Opiskelijoiden pitää pystyä olemaan metsässä noin kuusi tuntia päivässä ja tekemään raakaa työtä, siksi haastattelemme hakijat”, Muona kertoo.
Kiinnostuitko alasta? Haku luonto- ja ympäristöalan perustutkintoon sekä moniin muihin eri alojen koulutuksiin on parhaillaan käynnissä. Löydät kaikki haussa olevat koulutukset osoitteesta www.edusampo.fi/haussanyt .