Siirry sisältöön

Koulutuskori

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, EKHVA Lpr (oppisopimus)

30.9.2024 - 30.10.2026

Hakuaika 23.4. - 18.8.2024

Hae koulutukseen

Tutkinto

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Koulutuspaikka

Etelä-Karjalan hyvinvointialue ja Saimaan ammattiopisto Sampo järjestävät yhdessä lähihoitajakoulusta oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksessa opiskellaan työpaikoilla oman työpaikkaohjaajan/ ohjaajien ohjauksessa. Koulutukseen kuuluu koulupäiviä 3-4 päivää kuukaudessa.

Kustannukset

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta. Kustannuksia tulee oppikirjoista ja tietokoneen hankinnasta. Työnantaja vastaa opiskelijan palkkakustannuksista.

Kohderyhmä

Oppisopimuskoulutus sopii sinulle yli 15-vuotias, joka olet työsuhteessa, rekrytoitumassa uuteen työsuhteeseen tai toimit päätoimisena yrittäjänä. Koulutus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatillisen tutkinnon tekemällä alan keskeisiä työtehtäviä työpaikalla. Oppisopimuskoulutuksella hankit uuden ammatin tai syvennät osaamistasi valitsemallasi alalla, ja saat opiskelujesi ajalta palkkaa työstäsi. Oppisopimus vaatii sinulta valmiuksia itsenäiseen opiskeluun sekä työtehtävien vastuulliseen hoitamiseen. Työpaikalla tapahtuvaa koulutusta täydennetään mm. lähipäivillä oppilaitoksessa ja etäopinnoilla.
Terveydelliset vaatimukset terveys- ja hyvinvointialalla
Esteenä opiskelijaksi valinnalle voi olla
ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus tai muu psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
tuki- ja liikuntaelimistön sairaus, vammat tai muu fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
toimintakykyä rajoittava ihon sairaus kuten krooninen ihottuma, joka estää koulutukseen liittyvissä tehtävissä toimimisen
päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.

Kuvaus

Etelä-Karjalan hyvinvointialue ja Saimaan ammattiopisto Sampo järjestävät yhdessä lähihoitajakoulusta oppisopimuksella.

Maksuttomat soveltuvuuskokeet pidetään Lappeenrannassa 26-30.8.2024, jonka jälkeen työnantaja haastattelee ja valitsee hakijat oppisopimukseen.

Etelä-Karjalan Hyvinvointialueella on tarjolla 16-20 oppisopimuskoulutuspaikkaa ja oppiminen tapahtuu sekä työpaikalla että oppilaitoksessa.
Opintojesi aikana opit muun muassa
• perushoitoa
• sairauksien hoitoa
• lääkehoitoa
• erilaisia terveyttä edistäviä asioita

Lähihoitaja opiskelee myös ammattietiikkaa, alan keskeisiä lakeja ja palvelujärjestelmää. Valmistuttuasi osaat monipuolisesti edistää asiakkaan kuntoutumista.
Työssäsi lähihoitajana
• työskentelet ihmisten kanssa ja ihmisiä varten
• kohtaat työssäsi eri elämänvaiheissa olevat asiakkaat ja potilaat yksilöinä
• edistät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä
• avustat ja ohjaat arjen tilanteissa, toimintakyvyn ylläpitämisessä ja terveellisissä elintavoissa

Koulutuspaikka voi olla Saimaan ammattiopisto Sampo, Armilankatu 40, 53100 Lappeenranta. Huom! Koulutuksen aloituspäivä ja lopetuspäivä ovat viitteellisiä. Koulutuksen kesto määräytyy opiskelijakohtaisesti riippuen hakijan aiemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 1,5 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi, ohjataan aina kielikokeeseen. Sampossa on tehty Moodle-ympäristöön kielikoe, jossa on luetun ymmärtämisen, kirjoittamisen ja kuullun ymmärtämisen osiot. Hakijoille järjestetään maksuton yksipäiväinen soveltuvuuskoe.
Oppiminen tapahtuu pääasiassa työssä. Ennen oppisopimusta sinulle laaditaan yhteistyössä työnantajasi ja oppilaitoksen kanssa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). HOKSissa sovitaan mm. työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta, oppilaitoksen järjestämistä opinnoista, myös etä- ja verkko-opinnoista. Oppisopimuskoulutus suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti, ja opintojen kesto vaihtelee sen mukaan.
Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 1,5 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.
Sampossa järjestetään seuraavat osaamisalat, jotka valitaan opintojen edetessä:
Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
Vammaistyön osaamisala
Osaamisaloihin sisältyy neljä pakollista tutkinnon osaa, joista kaksi ensimmäistä pakollista tutkinnon osaa Kasvun ja osallisuuden edistäminen sekä Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen . Lähihoitajakoulutukseen kuuluu lisäksi Yhteiset tutkinnon osat, joita ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattisluonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset perusvalmiudet ammattialan eri tehtäviin ja erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä työelämän toimintakokonaisuuteen liittyvällä osa-alueella. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut voi työskennellä erilaisissa hoidon ja huolenpidon, vanhus- ja vammaispalvelujen, mielenterveys- ja päihdetyön, kotihoidon, lastensuojelun, lapsiperheiden sekä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon avohoidon sekä laitoshoidon työtehtävissä. Työpaikkoja voi olla perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa mm. vuodeosastoilla,saattohoidossa, kotihoidossa tai kotisairaalassa.
Työpaikat voivat olla julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla.

Toteutus

Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. Oppiminen tapahtuu pääasiassa työssä. Koulussa lähiopetuspäivät ovat yhtenä päivänä viikossa.

Valinnan lisätiedot

Ammatillista koulutusta (Laki 531/2017) koskevan säädöksen mukaan (ns. Sora-laki) opiskelijalta voidaan viimesijaisena keinona peruuttaa opiskeluoikeus opinnoissa, joihin sisältyy alaikäisten turvallisuutta, potilas-, tai asiakasturvallisuutta taikka liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.
Opiskelijaksi sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon ei voida ottaa henkilöä, joka ei terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään ole kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin, työssäoppimiseen tai harjoitteluun, jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Opiskelijan tulee koulutuksen järjestäjän pyynnöstä antaa 32 §:n 2 momentissa tarkoitettua opiskeluoikeuden arviointia varten nähtäväksi rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 3 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä, jos opiskelijan opintoihin tai työssäoppimisjaksoon sisältyy olennaisesti ala-ikäisten parissa työskentelyä.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttamispäätös. Opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa hakuvaiheessa, jos hänen opiskeluoikeutensa on aiemmin peruutettu

Lisätietoja antaa

opettaja Anna-Maija Koskinen
p.040 562 1609

opiskelijakoordinaattori
Etelä-Karjalan hyvinvointialue (EKHVA)
Tiina Siljamäki
p. 040 1592965