Siirry sisältöön

Koulutuskori

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Lpr/Imatra (oppisopimus)

1.9.2024 - 28.2.2026

Hakuaika 25.4. - 31.12.2024

Hae koulutukseen

Tutkinto

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Koulutuspaikka

Tämä haku on tarkoitettu henkilöille, joilla on oppisopimuspaikka. Oppisopimus edellyttää aina opintojen ajan voimassa olevaa työsuhdetta tai yrittäjyyttä. Myös määräaikainen tai osa-aikainen työsuhde riittää oppisopimuksen perustaksi. Työajan minimi tulee olla 25 tuntia viikossa, opiskelijalle pitää maksaa alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja työpaikalta nimetään opiskelijalle työpaikkaohjaaja.

Koulutuspaikka voi olla Saimaan ammattiopisto Sampo, Armilankatu 40, 53100 Lappeenranta tai Koulukatu 5, Imatra. Huom! Koulutuksen aloituspäivä (30.9.24) ja lopetuspäivä ovat viitteellisiä. Koulutuksen kesto määräytyy opiskelijakohtaisesti riippuen hakijan aiemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 1,5 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).
Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi, ohjataan aina kielikokeeseen. Sampossa on tehty Moodle-ympäristöön kielikoe, jossa on luetun ymmärtämisen, kirjoittamisen ja kuullun ymmärtämisen osiot. Hakijoille järjestetään maksuton yksipäiväinen soveltuvuuskoe.

Kustannukset

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta. Työnantaja vastaa opiskelijan palkkakustannuksista.

Kohderyhmä

Oppisopimuskoulutus sopii sinulle yli 15-vuotias, joka olet työsuhteessa, rekrytoitumassa uuteen työsuhteeseen tai toimit päätoimisena yrittäjänä. Koulutus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatillisen tutkinnon tekemällä alan keskeisiä työtehtäviä työpaikalla. Oppisopimuskoulutuksella hankit uuden ammatin tai syvennät osaamistasi valitsemallasi alalla, ja saat opiskelujesi ajalta palkkaa työstäsi. Oppisopimus vaatii sinulta valmiuksia itsenäiseen opiskeluun sekä työtehtävien vastuulliseen hoitamiseen. Työpaikalla tapahtuvaa koulutusta täydennetään mm. lähipäivillä oppilaitoksessa ja etäopinnoilla.

Kuvaus

Oppiminen tapahtuu pääasiassa työssä. Ennen oppisopimusta sinulle laaditaan yhteistyössä työnantajasi ja oppilaitoksen kanssa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). HOKSissa sovitaan mm. työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta, oppilaitoksen järjestämistä opinnoista, myös etä- ja verkko-opinnoista. Oppisopimuskoulutus suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti, ja opintojen kesto vaihtelee sen mukaan.
Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 1,5 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.
Sampossa järjestetään seuraavat osaamisalat, jotka valitaan opintojen edetessä:
Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
Vammaistyön osaamisala
Osaamisaloihin sisältyy neljä pakollista tutkinnon osaa, joista kaksi ensimmäistä pakollista tutkinnon osaa Kasvun ja osallisuuden edistäminen sekä Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen . Lähihoitajakoulutukseen kuuluu lisäksi Yhteiset tutkinnon osat, joita ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattisluonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset perusvalmiudet ammattialan eri tehtäviin ja erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä työelämän toimintakokonaisuuteen liittyvällä osa-alueella. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut voi työskennellä erilaisissa hoidon ja huolenpidon, vanhus- ja vammaispalvelujen, mielenterveys- ja päihdetyön, kotihoidon, lastensuojelun, lapsiperheiden sekä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon avohoidon sekä laitoshoidon työtehtävissä. Työpaikkoja voi olla perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa mm. vuodeosastoilla,saattohoidossa, kotihoidossa tai kotisairaalassa.
Työpaikat voivat olla julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla.

Toteutus

Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. Oppiminen tapahtuu pääasiassa työssä. Koulussa lähiopetuspäivät ovat kolmena päivänä kuukaudessa.

Valinnan lisätiedot

Ammatillista koulutusta (Laki 531/2017) koskevan säädöksen mukaan (ns. Sora-laki) opiskelijalta voidaan viimesijaisena keinona peruuttaa opiskeluoikeus opinnoissa, joihin sisältyy alaikäisten turvallisuutta, potilas-, tai asiakasturvallisuutta taikka liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.
Opiskelijaksi sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon ei voida ottaa henkilöä, joka ei terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään ole kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin, työssäoppimiseen tai harjoitteluun, jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Opiskelijan tulee koulutuksen järjestäjän pyynnöstä antaa 32 §:n 2 momentissa tarkoitettua opiskeluoikeuden arviointia varten nähtäväksi rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 3 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä, jos opiskelijan opintoihin tai työssäoppimisjaksoon sisältyy olennaisesti ala-ikäisten parissa työskentelyä.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttamispäätös. Opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa hakuvaiheessa, jos hänen opiskeluoikeutensa on aiemmin peruutettu

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaajat: Katri Huittinen 040 136 4685.
Sähköposti: etunimi.sukunimi@edusampo.fi.