Siirry sisältöön

Koulutuskori

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, suunhoidon osaamisala, Lpr (oppisopimus)

9.1. - 20.12.2025

Hakuaika 23.9. - 15.11.2024

Hae koulutukseen

Tutkinto

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Koulutuspaikka

Opiskelu tapahtuu työsuhteessa työpaikoilla. Oppisopimuskoulutukseen kuuluu kolme koulupäivää kuukaudessa ja ne pidetään pari lähiopetusjaksoa lukuun ottamatta verkko-opintoina. Lähiopetuspäivät ovat Lappeenrannassa. Etelä-Karjalan hyvinvointialueella on tarjolla 2 oppisopimuspaikkaa.
Oppisopimuspaikkoja on myös yksityisillä hammaslääkäriasemilla. Huomaathan, että opinnot tapahtuvat pääasiassa verkko-opintoina, joten opiskelu onnistuu miltä paikkakunnalta tahansa verkon välityksellä.

Kustannukset

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta. Työnantaja vastaa opiskelijan palkkakustannuksista.

Kohderyhmä

Tämä haku on tarkoitettu lähihoitajalle tai lähihoitajaopiskelijalle (kaksi pakollista tutkinnon osaa suoritettuna) joilla on oppisopimuspaikka. Ilmoita oppisopimuspaikkasi hakulomakkeella. Oppisopimus edellyttää aina opintojen ajan voimassa olevaa työsuhdetta tai yrittäjyyttä. Myös määräaikainen tai osa-aikainen työsuhde riittää oppisopimuksen perustaksi. Työajan minimi tulee olla 25 tuntia viikossa, opiskelijalle pitää maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja, työpaikalta nimetään opiskelijalle työpaikkaohjaaja. Koulutus sopii sinulle yli 15-vuotias, joka olet työsuhteessa, rekrytoitumassa uuteen työsuhteeseen tai toimit päätoimisena yrittäjänä. Koulutus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatillisen tutkinnon tekemällä alan keskeisiä työtehtäviä työpaikalla. Oppisopimuskoulutuksella hankit uuden ammatin tai syvennät osaamistasi valitsemallasi alalla, ja saat opiskelujesi ajalta palkkaa työstäsi. Oppisopimus vaatii sinulta valmiuksia itsenäiseen opiskeluun sekä työtehtävien vastuulliseen hoitamiseen. Työpaikalla tapahtuvaa koulutusta täydennetään mm. lähipäivillä oppilaitoksessa ja etäopinnoilla.

Kuvaus

Suunhoitoon suuntautuneena lähihoitajana edistät eri-ikäisten asiakkaiden suun ja hampaiden terveyttä. Osallistut suun sairauksien tutkimukseen ja hoitoon yhteistyössä hammaslääkärien ja suuhygienistien kanssa. Koulutuksen aikana suoritetaan suunhoidon kaksi tutkinnon osaa: Suun terveyden edistämisessä toimiminen, 35 osp ja Suun hoitotyössä toimiminen, 40 osp.

Toteutus

Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. Oppiminen tapahtuu pääasiassa työssä. Koulussa lähiopetuspäivät ovat kolmena päivänä kuukaudessa.

Valinnan lisätiedot

Henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne.

Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla
  • ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus tai muu psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
  • tuki- ja liikuntaelimistön sairaus, vamma tai muu fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
  • toimintakykyä rajoittava ihon sairaus kuten krooninen ihottuma, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
  • päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.

Ammatillista koulutusta (Laki 531/2017) koskevan säädöksen mukaan (ns. Sora-laki) opiskelijalta voidaan viimesijaisena keinona peruuttaa opiskeluoikeus opinnoissa, joihin sisältyy alaikäisten turvallisuutta, potilas-, tai asiakasturvallisuutta taikka liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.
Opiskelijaksi sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon ei voida ottaa henkilöä, joka ei terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään ole kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin, työssäoppimiseen tai harjoitteluun, jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Opiskelijan tulee koulutuksen järjestäjän pyynnöstä antaa 32 §:n 2 momentissa tarkoitettua opiskeluoikeuden arviointia varten nähtäväksi rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 3 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä, jos opiskelijan opintoihin tai työssäoppimisjaksoon sisältyy olennaisesti ala-ikäisten parissa työskentelyä.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttamispäätös. Opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa hakuvaiheessa, jos hänen opiskeluoikeutensa on aiemmin peruutettu

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaajat: Katri Huittinen 040 136 4685.
Opettajat: Anna-Maija Koskinen 040 5621609 ja Anu Leppänen 0404865998
sähköposti etunimi.sukunimi@edusampo.fi

Hyvinvointialueen oppisopimuspaikoista lisätietoja antaa:
Jenni Enbuska,
Suun terveydenhuolto
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
p.040 1944100
jenni.enbuska@ekhva.fi