Siirry sisältöön

Koulutuskori

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, vammaistyön osaamisala, Lpr (verkkopainotteinen)

7.1.2025 - 31.5.2026

Hakuaika 23.9. - 30.11.2024

Hae koulutukseen

Tutkinto

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Koulutuspaikka

Koulutuspaikka: Saimaan ammattiopisto Sampo, Armilankatu 40, Lappeenranta.

Kustannukset

Kustannukset ovat n.800-1000€. Opiskelun varten tarvitaan oma tietokone.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu valmiille lähihoitajille, jotka voivat lisää osaamista lähihoitajan työhön.

Kuvaus

VAMMAISTYÖN OSAAMISALAOPINNOT (75 osp)

Laajenna sosiaali- ja terveysalan osaamistasi vammaistyöhön!

OPINTOJEN SUORITTAMINEN
Opinnot toteutetaan monimuotokoulutuksena pääasiallisesti verkko-opintoina, jotka sisältävät erilaisia oppimistehtäviä ja opetusta verkossa. Työpajaopetusta oppilaitoksella on noin 6 päivää / osaamisala. Teoreettisen opetuksen lisäksi opiskelu sisältää työelämässä oppimista osaamisalan ammattitaitovaatimusten mukaisissa toimintaympäristöissä.

Vammaistyön osaamisalassa (75 osp) on 2 tutkinnon osaa:
– Toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen vammaistyössä, 40 osp
– Osallisuuden edistämien vammaistyössä, 35 osp,
joista molemmista opiskelija suorittaa näytön opintojen loppuvaiheessa.
Koulutuksessa saat valmiuksia toimia vammaistyön osaajana. Koulutuksen jälkeen osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida eri syistä vammautuneiden henkilöiden tarvitsemaa hoitoa, huolenpitoa ja kuntoutusta. Työskentelet moniammatillisen työryhmän jäsenenä vammaisten kodeissa, palvelutalossa, päivähoidon erityisryhmissä, erityiskouluissa, päivä- ja toimintakeskuksissa, perhekodeissa, asumisyksiköissä, vammaisjärjestöissä ja vammaisten hoitolaitoksissa. Voit myös toimia varhaiskasvatuksen lastenhoitajana suoritettuasi Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalasta tutkinnon osan Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistämisen (1177/2018, 3 §).

Toteutus

Koulutus toteutetaan verkko-ja etäopintoina, lähiopetuksena koulussa ja työssäoppimisjaksoina työpaikoilla.

Valinnan lisätiedot

SORA-LAKI
Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa peruskoulutuksessa
Tutkintokohtaisten terveydentilavaatimusten tavoitteena on edistää turvallisuutta ammatillisessa peruskoulutuksessa ja myöhemmin työelämässä.
Opiskelijaksi ottamisen esteettömyydestä ja opiskelijaksi ottamisen perusteista säädetään ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 27, 27 a ja 27 b §:ssä (951/2011).
Opiskelijaksi hakeutuvan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen silloin, kun opintoihin sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta taikka liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.
Opiskelijaksi hakeutuvan tulee antaa pyydettäessä koulutuksen järjestäjälle opiskelijaksi ottamisen edellyttämät terveydentilaansa koskevat tiedot sekä mahdollinen tieto aikaisemmasta opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä. Opiskelijaksi hakeutuvan oma kuvaus nykyhetken terveydentilastaan riittää valintatilanteessa.
Terveydenhuoltoalalla yleisimpiä esteitä ovat erilaiset ihottumat ja allergiat, tukielinten sairaudet ja psyykkiset sairaudet. Myös eräillä muilla aloilla on terveyteen ja fyysisiin ominaisuuksiin liittyviä erityisvaatimuksia.

Erityisesti astmaa, diabetesta, epilepsiaa tai muuta tasapainoon vaikuttavaa sairautta, sydän- ja verisuonitauteja, allergiaa ja käsi-ihottumaa sairastavien tai mikäli henkilöllä on näön tai kuulon heikkoutta tai tuki- ja liikuntaelimistön sairaus, tulisi mahdollisimman tarkoin selvittää etukäteen, miten heidän terveytensä soveltuu suunnitelluille ammattialoille.

Lisätietoja antaa

Opo Katri Huittinen
etunimi.sukunimi@edusampo.fi
Opettaja Anna-Maija Orkamaa