Siirry sisältöön

Koulutuskori

Hoiva-avustaja, Lpr (oppisopimus)

25.9.2023 - 30.4.2024

Tutkinto

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Koulutuspaikka

HOIVA-AVUSTAJAKOULUTUS TOTEUTETAAN OPPISOPIMUSKOULUTUKSENA. HAKIJALLA TÄYTYY OLLA OPPISOPIMUSPAIKKA. Oppisopimuspaikkoja voi kysellä Eksotelta, Attendolta, Lappeenrannan palvelukeskussäätiöltä tai muilta yksityisiltä hoiva-ja hoitoalan yrityksistä Oppisopimuksen aika työnantaja maksaa palkkaa ja työtunteja pitää olla vähintään 25 tuntia viikossa
Koulutuspaikka on Saimaan ammattiopisto Sampo, Armilankatu 40, Lappeenranta tai Koulukatu 5, Imatralla. Koulutus toteutetaan oppisopimuskoulutuksena.
Hakijat kutsutaan haastatteluun, joka pidetään Lappeenrannassa Armilankatu 40 tiloissa.
Koulutus alkaa 14.10.2024 ja päättyy 28.3.2025

Kustannukset

Opetus on maksutonta. Kustannuksia koituu työvaatetuksesta sekä oppikirjoista.

Kohderyhmä

Hoiva-avustajakoulutus sopii ihmisläheisestä sosiaali- ja terveysalan työstä kiinnostuneelle, joka haluaa toimia avustajana ikääntyneille tai vammaisille.

Hoiva-avustajakoulutuksen suorittaneet ammattilaiset työskentelevät avustavissa tehtävissä esimerkiksi ikääntyneille tai vammaisille tarkoitetuissa palvelutaloissa ja hoivakodeissa eli asumispalveluyksiköissä. Hoiva-avustajan työtä ovat erilaiset avustavat tehtävät asukkaiden arjessa ja perushoidossa, esimerkiksi avustaminen ruokailussa, hygienian hoidossa, vaatehuollossa, ulkoilussa, viriketoiminnassa, keittiössä ja puhtaanapidossa
Hoiva-avustajat eivät voi olla yksin työvuorossa eivätkä he saa vastata lääkehoidosta. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ovat ammattitaidon keskeinen osa.

Ammatillista koulutusta (Laki 531/2017) koskevan säädöksen mukaan (ns. Sora-laki) Hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos 81 §:ssä valtioneuvoston asetuksissa tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Opiskelijaksi ottamisen esteenä voivat olla 1. sellaiset psyykkiset sairaudet, jotka estävät käytännön tehtäviin tai työpaikalla järjestettävään koulutukseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus 2. sellaiset fyysiset sairaudet kuten tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet tai vammat sekä krooniset ihottumat, jotka rajoittavat toimintakykyä siinä määrin, että estävät käytännön tehtävissä tai työpaikoilla järjestettävän koulutuksessa toimimisen 3 päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus (Opetushallituksen määräys 91/011/2014 ja laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017)

Kuvaus

Koulutus kestää noin vuoden. Opinnot koostuvat lähihoitajaopintojen tutkinnon osista, asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen sekä asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen.
Koulutus soveltuu henkilölle, joka on sosiaalinen, vastuuntuntoinen ja palveluhenkinen. Hänellä on hyvät ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot sekä halu oppia alan tietotekniikkaa ja teknologiaa. Hakijalta edellytetään soveltuvuutta alalle sekä alalla vaadittavaa fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä.

Toteutus

Koulutus toteutetaan pääsääntöisesti työpaikoilla ja koulussa opiskellaan kolmena päivä kuukaudessa.

Valinnan lisätiedot

Ammatillista koulutusta (Laki 951/2011) koskevan säädöksen mukaan (ns. Sora-laki) opiskelijalta voidaan viimesijaisena keinona peruuttaa opiskeluoikeus opinnoissa, joihin sisältyy alaikäisten turvallisuutta, potilas-, tai asiakasturvallisuutta taikka liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. Opiskelijaksi sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon ei voida ottaa henkilöä, joka ei terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään ole kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin, työssäoppimiseen tai harjoitteluun, jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Opiskelijan tulee koulutuksen järjestäjän pyynnöstä antaa 32 §:n 2 momentissa tarkoitettua opiskeluoikeuden arviointia varten nähtäväksi rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 3 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä, jos opiskelijan opintoihin tai työssäoppimisjaksoon sisältyy olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä.

Lisätietoja antaa

Opettaja: Anna-Maija Koskinen
Sähköposti: etunimi.sukunimi@edusampo.fi.