Siirry sisältöön

Koulutuskori

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, EKHVA (oppisopimus)

8.11.2023 - 30.5.2025

Tutkinto

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Koulutuspaikka

Etelä-Karjalan hyvinvointialue ja Saimaan ammattiopisto Sampo järjestävät yhdessä lähihoitajakoulusta oppisopimuksella.
Laita hakemukseen millä paikkakunnalla haut työskennellä ( Savitaipale, Lemi, Taipalsaari, Lappeenranta, Joutseno, Imatra, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti)

Maksuttomat soveltuvuuskokeet pidetään Imatralla viikolla 37, jonka jälkeen työnantaja haastattelee ja valitsee hakijat oppisopimukseen 18.9-6.10.2023 välisellä ajalla.

Lähihoitajaksi käytännönläheisesti oppisopimuksella. Hae Sampon ja Etelä-Karjalan Hyvinvointialueen yhteistyössä järjestämään oppisopimuskoulutukseen ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalalle. Etelä-Karjalan Hyvinvointialueella on tarjolla 20 oppisopimuskoulutuspaikkaa ja oppiminen tapahtuu sekä työpaikalla että oppilaitoksessa.
Opintojesi aikana opit muun muassa
• perushoitoa
• sairauksien hoitoa
• lääkehoitoa
• erilaisia terveyttä edistäviä asioita

Lähihoitaja opiskelee myös ammattietiikkaa, alan keskeisiä lakeja ja palvelujärjestelmää. Valmistuttuasi osaat monipuolisesti edistää asiakkaan kuntoutumista.
Työssäsi lähihoitajana
• työskentelet ihmisten kanssa ja ihmisiä varten
• kohtaat työssäsi eri elämänvaiheissa olevat asiakkaat ja potilaat yksilöinä
• edistät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä
• avustat ja ohjaat arjen tilanteissa, toimintakyvyn ylläpitämisessä ja terveellisissä elintavoissa

Kustannukset

Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta. Työnantaja vastaa opiskelijan palkkakustannuksista.

Kohderyhmä

Oppisopimuskoulutus sopii sinulle yli 15-vuotias, joka olet työsuhteessa, rekrytoitumassa uuteen työsuhteeseen tai toimit päätoimisena yrittäjänä. Koulutus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatillisen tutkinnon tekemällä alan keskeisiä työtehtäviä työpaikalla. Oppisopimuskoulutuksella hankit uuden ammatin tai syvennät osaamistasi valitsemallasi alalla, ja saat opiskelujesi ajalta palkkaa työstäsi. Oppisopimus vaatii sinulta valmiuksia itsenäiseen opiskeluun sekä työtehtävien vastuulliseen hoitamiseen. Työpaikalla tapahtuvaa koulutusta täydennetään mm. lähipäivillä oppilaitoksessa ja etäopinnoilla.

Kuvaus

Oppiminen tapahtuu pääasiassa työssä. Ennen oppisopimusta sinulle laaditaan yhteistyössä työnantajasi ja oppilaitoksen kanssa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). HOKSissa sovitaan mm. työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta, oppilaitoksen järjestämistä opinnoista, myös etä- ja verkko-opinnoista. Oppisopimuskoulutus suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti, ja opintojen kesto vaihtelee sen mukaan.
Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 1,5 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Toteutus

Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. Oppiminen tapahtuu pääasiassa työssä. Koulussa lähiopetuspäivät ovat kolmena päivänä kuukaudessa.

Valinnan lisätiedot

Ammatillista koulutusta (Laki 531/2017) koskevan säädöksen mukaan (ns. Sora-laki) opiskelijalta voidaan viimesijaisena keinona peruuttaa opiskeluoikeus opinnoissa, joihin sisältyy alaikäisten turvallisuutta, potilas-, tai asiakasturvallisuutta taikka liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.
Opiskelijaksi sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon ei voida ottaa henkilöä, joka ei terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään ole kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin, työssäoppimiseen tai harjoitteluun, jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Opiskelijan tulee koulutuksen järjestäjän pyynnöstä antaa 32 §:n 2 momentissa tarkoitettua opiskeluoikeuden arviointia varten nähtäväksi rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 3 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä, jos opiskelijan opintoihin tai työssäoppimisjaksoon sisältyy olennaisesti ala-ikäisten parissa työskentelyä.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttamispäätös. Opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa hakuvaiheessa, jos hänen opiskeluoikeutensa on aiemmin peruutettu

Lisätietoja antaa

Opettaja Anna-Maija Koskinen, Sampo, Sähköposti: anna-maija.koskineni@edusampo.fi. 9.-16.6 ja 31.7.2023 alkaen
Laatu- ja kehittämisvastaava Iisa Hokkanen, p. 0403558442 ajalla 9.-17.7.2023 ja palvelupäällikkö Hanna Rönkkönen18.7 alkaen