Siirry sisältöön

Koulutuskori

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Jatkuva haku, Lpr

7.4.2025 - 7.4.2028

Hakuaika 17.10.2024 - 16.3.2025

Hae koulutukseen

Tutkinto

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Koulutuspaikka

Saimaan ammattiopisto Sampo, Armilankatu 40, 53100 Lappeenranta

Kustannukset

Kustannukset ovat n. 500€.

Kohderyhmä

Lähihoitajan koulutus sopii kaikille alasta kiinnostuneille, alalle aikovista aina ammatinvaihtajiin. Koulutukseen valitaan alalle soveltuvia, joilla on hyvä terveys ja riittävä suomen kielen taito. Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon on tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia.
Lähihoitajan koulutus mahdollistaa laaja-alaisen ja monipuolisen osaamisen ja ammatin, jossa on todella hyvä työtilanne. Lähihoitajana voit työskennellä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla hoidon, huolenpidon, kasvatuksen sekä kuntoutuksen tehtävissä. Työpaikkanasi voi olla palveluasumisen yksikkö, terveyskeskus, sairaala, ryhmäkoti, päiväkoti, päivätoiminnan yksikkö, kotihoitoa tarjoava taho tai voit toimia myös itsenäisenä yrittäjänä. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden, joten voit halutessasi jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Kuvaus

Sosiaali- ja terveysalan työ on ihmisläheistä hoito-, huolenpito- ja kasvatustyötä. Työtä tehdään erilaisten asiakkaiden kanssa monenlaisissa toimintaympäristöissä. Sosiaali- ja terveysala työllistää hyvin ja työ on haastavaa ja monipuolista. Lähihoitaja on aidosti lähellä ihmistä.
Koulutus toteutetaan tiimioppimismenetelmällä koululla ja työssäoppimisessa.

Lähihoitajaopiskelija perehtyy erilaisten asiakkaiden kasvun ja osallisuuden sekä terveyden, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistämiseen.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Jokaiseen tutkinnon osan kuuluu työpaikkaoppimista 6-9 viikkoa. Työpaikalla oppiminen on osittain vuorotyötä.

Pakolliset tutkinnon osat 55 osp:
Kasvun ja osallisuuden edistäminen 25 osp
Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 30 osp
Tarjolla olevat osaamisalat 75 osp:
Ikääntyvien hoito ja kuntoutus
Lasten ja nuorten kasvatus ja hoito
Mielenterveys- ja päihdetyö
Sairaanhoito ja huolenpito
Vammaistyö
Ammatillisiin tutkinnon osiin sisältyy myös 15 osp valinnainen tutkinnon osa.
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp:
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

Opintojen alussa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa sovitaan suoritettavista opintokokonaisuuksista sekä kartoitetaan osaaminen ja mahdollinen tuen tarve. Koulutuksen kesto on yksilöllinen ja pohjautuu HOKSiin (keskimäärin koko tutkinnon opiskeluaika on n. 2,5 -3 vuotta). Osaaminen osoitetaan näytöillä ja aiemmin hankittu osaaminen tunnustetaan.

Toteutus

Koulutus toteutetaan tiimioppimismenetelmällä koululla ja työssäoppimisessa.

Valinnan lisätiedot

Valintakoe ja haastattelu
Terveydelliset vaatimukset terveys- ja hyvinvointialalla
Esteenä opiskelijaksi valinnalle voi olla
ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus tai muu psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
tuki- ja liikuntaelimistön sairaus, vammat tai muu fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen
toimintakykyä rajoittava ihon sairaus kuten krooninen ihottuma, joka estää koulutukseen liittyvissä tehtävissä toimimisen
päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja
Katri Huittinen, katri.huittinen@edusampo.fi
p. 040 136 4685