Siirry sisältöön

Koulutuskori

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala, Lpr

11.4.2023 - 31.10.2025

Tutkinto

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Koulutuspaikka

Koulutuspaikka: Saimaan ammattiopisto Sampo, Armilankatu 40, Lappeenranta. Huom! Koulutuksen aloituspäivä ja lopetuspäivä ovat viitteellisiä. Tarkat päivät ovat tiedossa koulutuksen alkuun mennessä. Koulutuksen kesto määräytyy opiskelijakohtaisesti riippuen hakijan aiemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 1,5 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).
Hakijat kutsutaan maksuttomaan soveltuvuuskokeeseen. Kutsu tule sähköpostissa.

Kustannukset

Opetus on sinulle maksutonta. Kustannuksia koituu oppikirjoista, n. 800-1000€.

Kohderyhmä

Hakijalta edellytetään soveltuvuutta alalle sekä alalla vaadittavaa fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä. Koulutus soveltuu henkilölle, joka on sosiaalinen, vastuuntuntoinen ja palveluhenkinen. Hänellä on hyvät ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot sekä halu oppia alan tietotekniikkaa ja teknologiaa.

Ammatillista koulutusta (Laki 531/2017) koskevan säädöksen mukaan (ns. Sora-laki) Hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos 81 §:ssä valtioneuvoston asetuksissa tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Opiskelijaksi ottamisen esteenä voivat olla 1. sellaiset psyykkiset sairaudet, jotka estävät käytännön tehtäviin tai työpaikalla järjestettävään koulutukseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus 2. sellaiset fyysiset sairaudet kuten tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet tai vammat sekä krooniset ihottumat, jotka rajoittavat toimintakykyä siinä määrin, että estävät käytännön tehtävissä tai työpaikoilla järjestettävän koulutuksessa toimimisen 3. päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus (Opetushallituksen määräys 91/011/2014 ja laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017)

Kuvaus

Tule opiskelemaan ammatti, jolla on merkitystä. Sosiaali- ja terveydenhuollon moninaiset työpaikat ja asiakkaat kaipaavat motivoituneita ja osaavia lähihoitajia.
Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 1,5 – 3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Sairaanhoidon ja huolepidon osaamisalaan sisältyy neljä pakollista tutkinnon osaa, joista kaksi ensimmäistä pakollista tutkinnon osaa Kasvun ja osallisuuden edistäminen sekä Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen .
Yhteiset tutkinnon osat ovat: Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, Matemaattisluonnontieteellinen osaaminen ja Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen. Opiskelijan tulee sisällyttää tutkintoonsa valinnaisuutta 15 osaamispisteen laajuisesti.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset perusvalmiudet ammattialan eri tehtäviin ja erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä työelämän toimintakokonaisuuteen liittyvällä osa-alueella. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut voi työskennellä erilaisissa hoidon ja huolenpidon, vanhus- ja vammaispalvelujen, mielenterveys- ja päihdetyön, kotihoidon, lastensuojelun, lapsiperheiden sekä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon avohoidon sekä laitoshoidon työtehtävissä. Työpaikkoja voi olla perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa mm. vuodeosastoilla, poliklinikoilla, saattohoidossa, kotihoidossa tai kotisairaalassa.
Työpaikat voivat olla julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla.

Toteutus

Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. Opinnot koostuvat kontaktiopinnoista tiimioppimisen menetelmällä, projekteista sekä työelämässä oppimisesta. Opiskelijatiimissä tiimioppimisen keinoin syvennetään omia yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitoja sekä itsenäistä ja vastuullista toimintaa opiskelijana ja tulevana ammattilaisena. Työpaikalla oppiminen on usein vuorotyötä ympäri Etelä-Karjalaa.

Valinnan lisätiedot

Ammatillista koulutusta (Laki 951/2011) koskevan säädöksen mukaan (ns. Sora-laki) opiskelijalta voidaan viimesijaisena keinona peruuttaa opiskeluoikeus opinnoissa, joihin sisältyy alaikäisten turvallisuutta, potilas-, tai asiakasturvallisuutta taikka liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. Opiskelijaksi sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon ei voida ottaa henkilöä, joka ei terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään ole kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin, työssäoppimiseen tai harjoitteluun, jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Opiskelijan tulee koulutuksen järjestäjän pyynnöstä antaa 32 §:n 2 momentissa tarkoitettua opiskeluoikeuden arviointia varten nähtäväksi rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 3 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä, jos opiskelijan opintoihin tai työssäoppimisjaksoon sisältyy olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja: Katri Huittinen 040 136 4685.
Sähköposti: etunimi.sukunimi@edusampo.fi.