Siirry sisältöön

Koulutuskori

Taideteollisuusalan perustutkinto, Lpr

19.8.2024 - 29.8.2025

Hakuaika 6.6. - 15.8.2024

Hae koulutukseen

Tutkinto

Taideteollisuusalan perustutkinto

Koulutusala

Sisustus- ja muotiala

Koulutuspaikka

Koulutuspaikka: Saimaan ammattiopisto Sampo, Armilankatu 40, 53100 Lappeenranta. Opinnot alkavat elokuussa 2024. Koulutuksen päättymispäivä on viitteellinen (jatkuva haku) riippuen opiskelijan taustasta ja aikaisemmin hankitusta osaamisesta.

Kustannukset

Opetus on opiskelijalle maksutonta. Kustannuksia koituu materiaaleista ja oppikirjoista.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on aiempaa osaamista taideteollisuusalan tai tekstiili- ja muotialan ammatillisen tutkinnon, työelämän tai pitkäaikaisen harrastuneisuuden kautta, ja haluavat päivittää osaamistaan toimiakseen: a) erilaisissa kädentaitojen ohjaustehtävissä lasten, nuorten tai ikäihmisten kanssa tai erilaisten harrastus-, erityis- ja kuntoutusryhmien parissa. Kädentaitojenohjauksen koulutuksessa laajennetaan ja syvennetään kädentaitojen osaamista hyödyntämällä erityisesti kierrätys- ja luonnonmateriaaleja. Koulutus antaa valmiuksia suunnitella ja toteuttaa erilaisia lyhytkursseja sekä toimia ohjaajana mm. työpajatoiminnoissa. Koulutuksen voi myös yhdistää terveydenhuoltoalan ammatteihin. TAI b) ammattimaisessa tuotteen, tilan tai palvelun suunnittelussa ja toteuttamisessa. Tuotteen, tilan tai palvelun suunnittelun ja valmistamisen koulutuksessa hankitaan taitoja ja osaamista kovien materiaalien, metallin ja kiven parissa sekä valmistetaan yksilöllisiä pientuotesarjoja hyödyntämällä myös kierrätysmateriaaleja. Lisäksi perehdytään digitaalisuuteen ja tuotteistamiseen sekä työskennellään asiakaslähtöisesti.

Kuvaus

Koulutuksessa painotetaan työelämälähtöistä oppimista, yrittäjyyttä ja harjoitellaan kädentaitoja ja niiden soveltamista vaihtelevissa työtehtävissä. Koulutus toteutetaan oppilaitoksessa lähiopintoina ja itsenäisenä työskentelynä sekä työpaikoilla.

Toteutus

Koulutuksen aikana opiskelija suorittaa tutkinnon osat: a) Käsityötaidon ohjaaminen (45 osp) ja Osaamisen tuotteistaminen ja markkinoiminen taideteollisuusalalla (10 osp). TAI b) Tuotteen, tilan tai palvelun suunnittelu ja valmistaminen (45 osp) ja Osaamisen tuotteistaminen ja markkinoiminen taideteollisuusalalla (10 osp). Tutkinnon osien lisäksi on mahdollisuus suorittaa koko artesaanin tutkinto (180 osp). Jokaiselle tehdään opintojen alussa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jossa huomioidaan aikaisempi osaaminen. Tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset löytyvät Taideteollisuusalan perustutkinnon perusteista https://eperusteet.opintopolku.fi

Valinnan lisätiedot

Opiskelijat valitaan todistusten ja haastattelun perusteella. Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ohjataan aina kielikokeeseen, jossa on luetun ymmärtämisen, kirjoittamisen ja kuullun ymmärtämisen osiot. Kielikokeita järjestetään kerran kuussa, ja siihen lähetetään erillinen kutsu. Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun. Valintahaastattelun ajankohta on elokuun alku 2024.

Lisätietoja antaa

Kädentaitojen ohjaus: Maija Matikainen 040 352 4908, maija.matikainen@edusampo.fi
Tuotteen valmistus: Tuija Hietanen, 040 4823 285, tuija.hietanen@edusampo.fi
Opinto-ohjaaja: Katri Huittinen 040 136 4685, katri.huittinen@edusampo.fi.