Siirry sisältöön

Koulutuskori

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto, Lpr

30.7.2024 - 31.5.2027

Hakuaika 19.3. - 31.7.2024

Hae koulutukseen

Tutkinto

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Koulutusala

Sisustus- ja muotiala

Koulutuspaikka

Koulutuspaikka: Saimaan ammattiopisto Sampo, Armilankatu 40, 53100 Lappeenranta. Opinnot alkavat 30.7.2024 orientoivilla opinnoilla, jolloin jokaiselle mm. tehdään opintojen henkilökohtainen suunnitelma. Koulutuksen pituus riippuu opiskelijan taustasta ja aiemmin hankitusta osaamisesta.

Kustannukset

Opetus on opiskelijalle maksutonta. Kustannuksia koituu materiaaleista ja oppikirjoista.

Kohderyhmä

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon suorittanut voi työskennellä tekstiilituotteiden suunnittelu-, valmistus- ja viimeistelytehtävissä sekä myynti- ja markkinointitehtävissä. Hän osaa käyttää materiaaleja tarkoituksenmukaisesti kestävyystavoitteet huomioiden. Kiinnostus alaa kohtaan, kyky tehdä tarkkaa työtä aikatauluja noudattaen ja asiakaspalveluhenkisyys ovat tärkeitä ominaisuuksia sisustus- ja muotialalla. Opinnoissa tutustutaan sekä kulttuurihistoriaan että uusimpiin trendeihin. Samalla kehitetään digitaalista osaamista ja visuaalisia taitoja. Sisustamisen ja muodin osaaja seuraa alaa aktiivisesti. Hän on innovatiivinen, luova ja ottaa eettiset sekä ekologiset näkökulmat huomioon. Häneltä edellytetään ongelmanratkaisu- ja verkostoitumiskykyä. Opiskelijalle mahdollistetaan omien tavoitteiden toteuttaminen, aiempi osaaminen huomioiden, opintojen alussa tehtävän henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman myötä. Opiskeltaessa työskentelemme tiimitaitoja harjoittaen, asiakaslähtöisesti kuten työelämässä. Koko tutkinnon suorittamiseen menee yleensä 2-3 vuotta. Meillä on myös mahdollista suorittaa yksittäisiä tutkinnonosia. Sampon sisustus- ja muotialalle on myönnetty OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatti.

Kuvaus

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Myös osatutkinnon suorittaminen on mahdollista. Opinnot suorittanut valmistuu joko sisustustekstiilien valmistajaksi, muotiassistentiksi tai mittatilausompelijaksi. Tutkinnon perusteet löytyvät opintopolusta: Tekstiili- ja muotialan perustutkinto - ePerusteet (opintopolku.fi)

Toteutus

Tekstiili- ja muotialalla opiskellaan tiimioppimisen menetelmällä. Tehtävät ovat usein projekteja, jotka suunnitellaan ja valmistetaan yhdessä opiskelukavereiden kanssa. Kullekin opiskelijalle tehdään henkilökohtainen suunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon aiemmat opinnot sekä työkokemus ja tehdään yksilöllinen suunnitelma puuttuvan osaamisen hankkimiseksi. Opinnot koostuvat yhdessä tekemisestä, opintokäynneistä, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työelämässä oppimisesta. Opiskelijatiimissä syvennetään omia yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitoja sekä itsenäistä ja vastuullista toimintaa opiskelijana ja tulevana ammattilaisena. Sisustus- ja muotialalla työskennellään tiimeissä periaatteella ”tiimi opiskelee, yksilö oppii”. Erityisesti digitekniikkaa harjoiteltaessa pikkutiimien toiminta on tehokasta ja yhdessä tekeminen motivoivaa. Osaamisen jakaminen sen kehittyessä tekee opiskelusta mieleenpainuvaa. Työelämässä tiimitaidot ovat arvostettuja, ja meillä voit suorittaa niistä myös valinnaisen tutkinnonosan. Työpaikkoja mm. *Asiakaspalvelu sisustusliikkeissä, kangaskaupoissa, muotiliikkeissä tai vaatetusosastoilla *Suunnittelijoiden tai valmistuksen assistenttina *Tekstiilien ja vaatteiden vuokrausyrityksissä *Puvustustehtävissä *Itsenäisenä yrittäjänä. Jatko-opintomahdollisuudet mm. Yliopistot, korkeakoulut: sisustusarkkitehti, vaatetussuunnittelija. Ammattikorkeakoulut kaupallisella ja sisustusalalla: sisustussuunnittelija, muotoilija, tradenomi, vestonomi, stylisti. Ammattitutkinto: sisustaja, mittatilausompelija, käsityöntekijä.

Valinnan lisätiedot

Opiskelijat valitaan todistusten ja touko-kesäkuun vaihteessa järjestettävien haastattelujen perusteella. Kutsu haastatteluun toimitetaan sähköpostilla. Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ohjataan aina kielikokeeseen, jossa on luetun ymmärtämisen, kirjoittamisen ja kuullun ymmärtämisen osiot. Kielikokeita järjestetään kerran kuussa, ja siihen lähetetään erillinen kutsu.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja: Katri Huittinen 040 136 4685.
Opettaja: Maija Matikainen 040 352 4908
Sähköposti: etunimi.sukunimi@edusampo.fi.