Siirry sisältöön

SampoLAB Osaajaverstas

Yksi ovi, tuhat mahdollisuutta!

Mikä ihmeen SampoLAB Osaajaverstas?

Saimaan ammattiopisto Sampo, LAB ammattikorkeakoulu ja Luumäen kunta toteuttavat yhteisesti ESR+ rahoitteisen SampoLAB Osaajaverstas -hankkeen Luumäen kunnassa. Siinä pilotoidaan täysin uudenlainen oppimisen toimintamalli, jossa elinkeinoelämän osaamistarpeita vastaava koulutus- ja yrityspalvelut viedään oppilaitoskampusten ulkopuolelle.

Mitä SampoLAB Osaajaverstas käytännössä tarkoittaa?

SampoLAB -Osaajaverstas -hankkeessa kehitettävä koulutus- ja kehittämismallin tavoitteena on tuottaa osaajia, osaamista ja kehittämistä Luumäen elinkeinoelämän osaamistarpeisiin. Käytännössä opiskelija voi yhdistää opinnot ja työnteon. Tätä kautta opiskelijan on mahdollista löytää omalta asuinpaikkakunnaltaan harjoittelupaikka, kesätyöpaikka tai jopa vakituinen työpaikka.   

Kuinka opiskelu SampoLAB Osaajaverstaalla tapahtuu?

Oppiminen tapahtuu työelämälähtöisissä projekteissa ja tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa. Oppimisympäristönä toimii Taavetissa tiimioppimiseen soveltuva tila SampoLAB Osaajaverstas, joka toimii yritysten ja opiskelijatiimien kotipesänä. Tila tarjoaa konkreettisen, ei-koulumaisen paikan, joka tukee sosiaalista yhteen kuuluvuutta ja minne on helppo tulla. 

Opiskelu osaajaverstaassa ei ole välttämättä tutkintosidonnaista, vaan voi olla myös osia tutkinnoista tai osaamista täydentävää. SampoLAB mahdollistaa opiskelun eri koulutusasteilla ammatillisesta perustutkinnoista, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin sekä myös korkea-asteelle. 

Mitä etua opiskelusta SampoLAB Osaajaverstaalla on opiskelijalle tai yrittäjälle?

Osaajaverstaassa oppiminen ja opiskelu perustuu tiimioppimiseen ja tiimivalmentamiseen. Tiimioppiminen työelämälähtöisissä projekteissa on yrittäjyyttä ja yrittäjämäistä asennetta tukevaa - lisäksi Luumäen yrityselämä saa kaivattuja osaajia. Yritykset ja opiskelijat toimivat tiiviissä yhteistyössä ja saavat tarvittavaa tukea ja mentorointia eri oppilaitosten valmentajilta – näin kumpikin osapuoli lisää osaamistaan. Samalla työssä oppien opiskelijan itse- ja yhteisöohjautuvuus sekä vuorovaikutustaidot kehittyvät ja työelämän pelisäännöt tulevat tutuiksi. 

Opiskelijat muodostavat oppivan yhteisöllisen tiimin, mutta kukin suorittaa opiskelijan oman opiskelusuunnitelman mukaista tutkintoa, tutkinnon osia tai täydentää osaamistaan. Yhteisöllisyys opiskelussa sitouttaa opiskelijan ja antaa ”porukan tuen”. 

Lisäksi opiskeluun tulee helpotusta oppilaitoksiin siirtymisissä, kun elinkeinoelämän osaamistarpeita vastaavaa koulutusta- ja yrityspalveluita viedään kampusten ulkopuolelle Luumäelle, missä muutoin ei olisi ammatillista eikä korkea-asteen koulutusta.

Opiskelu SampoLAB Osaajaverstaalla on ilmaista.   

Kuka ja mitä SampoLAB Osaajaverstaalla voi opiskella?

Opiskelun voi aloittaa kuka tahansa esim. peruskoulun tai lukion päättävä, alanvaihtaja, yrittäjyydestä kiinnostunut, maahanmuuttaja tai työtön luumäkeläinen henkilö. 

Opinnot muodostuvat paljolti omista osaamistarpeista ja ammattitoiveista – myös yritysten erityistarpeet voivat tuoda sinulle ajatuksia muunlaisesta opintojen hankkimisesta.  

Kuinka voi hakeutua opiskelijaksi SampoLAB Osaajaverstaalle?

SampoLAB Osaajavestaan tilat Taavetin Riihitiellä ovat juuri rakentumassa, mutta tiloissa ei ole vielä jatkuvaa päivystystä ja opiskelua. Muutoin toivomme kaikki asiasta kiinnostuneiden piipahtavan juttusilla, jotta pääsemme kartoittamaan yksilöllisiä opiskelupolkuja ja osaamistarpeita – tämä toivomus koskettaa myös yritysten edustajia.

Jotta opiskelu- ja kehittämisprosessi saadaan käyntiin, kehotamme olemaan yhteydessä alla oleviin henkilöihin. Mikäli sinulla on jo opiskelupaikka ja kiinnostuit aiheesta, keskustele oman vastuuopettajasi kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintoja Luumäen SampoLAB Osaajaverstaalla.