Joulukuun vastuullisuusteko: Eräruokailua luonnon helmassa kestävästi ja vastuullisesti
Saimaan ammattiopisto Sampon luonto- ja ympäristöalan opiskelijoiden arkeen kuuluu paljon luonnossa liikkumista. Opiskelijat käyvät maastossa noin kolme kertaa viikossa erilaisissa kohteissa ja joskus myös yöpyvät reissuillaan. Mistään huviretkeilystä ei ole kyse, kuten Luonto23 -ryhmän opiskelijat itse asiaa kuvailevat, vaan maasto ja luonto toimivat tärkeänä oppimisympäristönä ympäri vuoden.
Sampon luonto- ja ympäristöalalta valmistuu luonto-ohjaajia, ympäristönhoitajia sekä luonnonvaratuottajia, ja valmistuttuaan heidän on osattava liikkua vastuullisesti maastossa, toimia kestävällä tavalla ja huolehtia myös turvallisuudesta. Keskeisenä tekijänä on kestävän kehityksen ja ilmaston muutoksen merkityksen ymmärtäminen omassa toiminnassa.
Kuluneen vuoden aikana Luonto23 -ryhmän opiskelijat ovat viettäneet esimerkiksi paljon aikaa Raipossa sijaitsevalla laavulla, jossa tehdään monenlaista työtä kuten vieraslajitorjuntaa, polttopuiden tekemistä, raivaustöitä ja puukatoksen rakentamista. Lisäksi lukuisia reissuja on tehty luontokohteisiin lähelle ja kauemmas, kuten Mikkelin Neitvuorelle ja Joutsaan Leivonmäelle minivaellukselle, mikä jäi erityisesti opiskelijoiden mieleen.
Mikkelin Anttolassa sijaitsee Metsähallituksen perinnetila Hiidenmaa, jossa opiskelijat ovat muun muassa tehneet keväällä ajankohtaisia ympäristönhoitotöitä, rakentaneet lammasaitaa, lampaille joenylityssillan sekä purkaneet vanhoja epäkuntoisia portaita.
Kouluruokailu liikkuu mukana kohteeseen
Luonnossa ahertaessa on tärkeää pitää huoli säännöllisestä ruokailusta, ja opiskelijat syövät maastossa pakatun lounaan, joka tuodaan itse mukana koulun ruokalasta. Toisinaan opiskelijat myös harjoittelevat kokkaamista luonnon antimia hyödyntäen, jolloin he opettelevat sesongin mukaisten ruokien valmistamista maastossa. Tuleville ympäristönhoitajille ja luonto-ohjaajille on itsestään selvää, etteivät he halua käyttää kertakäyttöastioita ja maastossa ruokailu hoidetaan käyttäen omia kotoa tuotuja ruokailuvälineitä, lautasia ja mukeja.
Matkaan lähdetään koululta monesti jo heti aamusta, joten opiskelijat noutavat Sampon opiskelijaruokalasta mukaansa edellisen päivän ruokaa, joka kulkee mukana päivän kohteeseen lämpölaatikoissa – säässä kuin säässä.
- Erityiskiitos ruokalalle! Koululta saatava ruoka on hyvää, sitä on riittävästi ja pysyy lämpimänä, Luonto23 -ryhmän opiskelijat kiittelevät.
Nostamme kuukausittain esille vastuullisuustekoja Sampon arjesta. Luonto- ja ympäristöalan eräruokailu omilla välineillä on valittu joulukuun vastuullisuusteoksi!