Siirry sisältöön

11.3.2024 Onko rakennusalalla vaihtoehtoja oppilastyönä rakennettaville omakotitaloille?


Onko rakennusalalla vaihtoehtoja oppilastyönä rakennettaville omakotitaloille?

Saimaan ammattiopisto Sampon rakennusalalla on rakennettu omakustanteisia omakotitaloja osana opiskelijoiden oppimista, ja toimintatavalle on mietitty nykyaikaisempia ja taloudellisesti kestävämpiä vaihtoehtoja. Tämän käytössä olleen toimintamallin hyvänä puolena on ollut se, että yksi opiskelijaryhmä on pääsääntöisesti nähnyt rakentamisen toteutuksen maanrakennusvaiheesta viimeistelytöihin ja saanut harjoitella monipuolisesti eri töitä ja tehdä näyttöjä rakennuksen edetessä. Osa työmaista on kestänyt yli kolmen vuoden, jolloin yksi opiskelijaryhmä ei ole pystynyt osallistumaan kaikkiin rakentamisen vaiheisiin. Varjopuolena on ollut kustannusten kertyminen taseeseen ja se, että talon myydessä myyntihinta ei ole kattanut kuin osan syntyneistä kustannuksista.

Sampon kaikilla aloilla, myös rakentamisen alalla, on ollut muutama vuosi aikaa muuttaa toimintamalleja ja prosesseja taloudellisempaan suuntaan, jotta alan opiskelijatuloilla voidaan kattaa annettava koulutus. Alan koulutuspäällikkö teki ehdotuksen toiminnan muuttamisesta niin, että jatkossa omien myytävien omakotitalojen rakentamisesta luovuttaisiin vuoden 2024 loppuun mennessä ja pyrittäisiin saamaan opiskelijat työelämän palvelukseen koulutus- ja oppisopimuksilla. Lisäksi voitaisiin peruskorjata kuntayhtymän omia kiinteistöjä omalla rahalla. Kiinteistömassaa on omassa omistuksessa yli 50 000 m2, joten tätä työmaata riittää.  Lisäksi on aina mahdollisuus toteuttaa muita rakennuskohteita, joissa tarvikkeet maksaa jokin muu taho kuin oppilaitos.

Kohti kestävämpiä vaihtoehtoja

Olemme myös keskustelleet Kaakkois-Suomen alueen muiden ammattioppilaitosten kanssa aiheesta. Naapurioppilaitosten rehtoreilta tai rakennusalan vastuuhenkilöiltä saadun tiedon perusteella olemme tällä hetkellä ainoa oppilaitos, mikä on toistaiseksi rakentanut omalla rahalla omakotitaloja myyntiin. Tämä toimintatapa on nyt päättymässä, mutta laadukas rakennusalan opetus edelleen jatkuu.

Saamiemme tietojen mukaan Kotkassa ja Haminassa toimiva Ekami on toteuttanut kerrostalon linjasaneerauksia kahden vuoden projektina, missä on saneerattu kahdessa rapussa sijaitsevat kahdeksan huoneistoa. Työstä voitiin toteuttaa 90 % opiskelijatyönä ja hankkeentilaajana oli Kotkan asunnot. Ekami ei rakenna enää oppilaitostyönä omakotitaloja. Kouvolassa ammattioppilaitos Eduko rakentaa tällä hetkellä rivitaloa, mikä ei ole oppilaitoksen omistuksessa, vaan sen omistaa ja rakennustarvikkeet maksaa talon omistaja. He voivat jatkossa rakentaa myös myytäviä omakotitaloja.

Mikkelissä ja Pieksämäellä toimiva Esedu kertoi luopuneensa omien oppilaitostyönä rakennettavien omakotitalojen rakentamisesta ja he keskittyvät jatkossa asiakkaiden maksamien kohteiden tekemiseen.  Savonlinnassa Samiedu on luopunut oppilastöinä rakennettavista omakotitaloista noin viisi vuotta sitten. Naapureista myös Pohjois-Karjalassa Riveria on luopunut oppilaitostyönä rakennettavista omakotitaloista.

Varmistamme nykyisten ja tulevien opiskelijoiden oppimisen monipuolisin eri keinoin. Omien omakotitalojen luopumisen yhteydessä tulee olla työmaita, joihin saamme sijoitettua ne opiskelijat, joiden osaaminen ei vielä riitä rakennusalan yritysten palveluksessa toimimiseen. Näille opiskelijoille tulee olla oppilaitoksen omia peruskorjaus tai muita hankkeita, jotta heidän osaamistasonsa saadaan nostettua työllistymisen edellyttämälle tasolle. Nyt toteutettavassa muutoksessa ei ole kyseessä opetuksen siirtäminen yritysten kontolle tai käytännön opetuksen vähentäminen. Pyrimme toimimaan jatkossa kustannustehokkaammin ja kestävämmin niin, että kaikki opetukseen käytettävissä oleva raha menee jatkossa opetukseen, eikä sitä hukata opiskelijatalojen rakentamisen kustannuksiin.

Saimaan ammattiopisto Sampo

Antti Lehmusvaara, rehtori
Anne Poutanen, apulaisrehtori
Mikko Myller, koulutuspäällikkö