Siirry sisältöön

4.5.2022 VITALity for the Future – Kansainvälisellä yhteistyöhankkeella hyvinvointia ja positiivista terveyttä tulevaisuuteen

VITALity for the Future – Kansainvälisellä yhteistyöhankkeella hyvinvointia ja positiivista terveyttä tulevaisuuteen

VITALity for the Future on kansainvälinen hanke (suomeksi elinvoimaa tulevaisuuteen), joka pyrkii erilaisten menetelmien kautta luomaan keinoja, joilla lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tämän lisäksi hankkeen tavoitteena on tuottaa opetusmateriaalia, jolla tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat tukea ikääntyneen väestön terveyttä ja toimintakykyä. Hanke kannustaa myös meitä yksilöitä ennaltaehkäisevään ja hyvinvointia ylläpitävään elämäntyyliin, jolla vähennettäisiin terveydenhuollon kuormitusta. Eli hankkeen pyrkimyksenä on rohkaista ja antaa jokaiselle mahdollisuudet itsehoitoon ja omaan aktiivisuuteen oman terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa.

Hankkeen yhteistyökumppanimaita ovat Suomi, Itävalta, Alankomaat, Portugali ja Romania. Suomesta hankkeen yhteistyökumppanina toimii Sampon sosiaali- ja terveysala. Muut maat edustavat myös ammatillisen koulutuksen tarjoajia, sekä lisäksi terveydenhuollon asiantuntijoita ja tarjoajia, tutkimusorganisaatioita, yhteistyöorganisaatioita ja paikallisviranomaisia. Hanketta rahoittaa Erasmus+.

Suomessa hankkeessa on toteutettu monenlaista materiaalia ja testattu sitä opiskelijoiden kanssa. Se on ollut helppoa, sillä Sampossa opiskelijamateriaalia on koko ajan saatavilla. Ninni Koponen, Sampon sosiaali- ja terveysalan lehtori, onkin esimerkiksi vienyt opiskelijansa metsään luonnon keskelle. He testasivat applying positive health, eli positiivisen hyvinvoinnin soveltamista, jolloin opiskelijat toteuttivat metsässä erilaisia tiimitöitä toiminnallisia menetelmiä käyttäen. He muun muassa rakensivat lumiukkoja, jakoivat keskenään noloja kokemuksia, ja vetivät toisilleen improamalla teatteriesityksiä. Opiskelijat ovat antaneet hankkeen tiimoilta todella positiivista palautetta, sillä heille on ollut mieleistä kehittää omaa hyvinvointiaan ja tähän liittyvää osaamistaan monipuolisen tekemisen parissa. Lisäksi hankkeen tiimoilta on myös tutkittu positiivisen terveyden ulottuvuuksia ja pohdittu esimerkiksi, kuinka fyysinen vammautuminen vaikuttaa terveyden kokemukseen.

Hankkeen kumppanuusmaiden eri lähtökohdat hyvinvoinnin toteutumisen suhteen tarjoavat mahdollisuuden oppia toinen toisilta, ja hyödyntää muiden maiden tuottamaa tietoa omaksi edukseen. Esimerkiksi muut maat ovat olleet vaikuttuneita Suomessa opiskelijoille tarjottavista palveluista ja toimista hyvinvoinnin tukemiseksi. Ihailua on saanut osakseen myös muun muassa se, että Suomessa terveystiedon opetus alkaa jo ensimmäisellä luokalla, ja että meillä kouluruoka tarjotaan ilmaiseksi peruskouluissa ja toiseen asteen oppilaitoksissa.

Vaikka hanke onkin suunnattu sosiaali- ja terveysalalle, olisi Koposen mielestä hankkeelle varmasti tarvetta ja tilaa myös muiden alojen parissa. Koponen kertoo Hankkeen myötä oppineensa arvostamaan entistä enemmän Suomessa jo tarjolla olevia palveluita, ja hanke on haastanut kehittämään uudenlaisia menetelmiä hyvinvoinnin tukemiseksi. Koposen mukaan siis on ollut todella silmiä avaavaa tehdä töitä yhdessä muiden maiden kanssa, ja verkostoitua kansainvälisesti.


Milja Korpela