Ajankohtaista Samposta – johtotiimin blogi
Koulutuskuntayhtymä sai kesällä 2021 uuden luottamushenkilöhallinnon, eli valtuuston ja hallituksen. Uuden hallinnon aloittaessa neljän vuoden työrupeaman on hyvä tarkastella missiota, arvoja, visiota ja strategiaa.
Ammattiopiston kulttuuriperiaatteiden mukaisesti on valmisteluun otettu aiempia strategiatarkasteluja paremmin mukaan henkilöstö, opiskelijat, opiskelijoiden vanhemmat ja työelämän edustajat. Omistajien edustajat ovat pitäneet strategiaseminaareja, joissa he ovat linjanneet tärkeimmät strategiaan nostettavat asiat. Strategiatyöryhmät ovat kokoontuneet useita kertoja, ja ammatillisilla neuvottelukunnilla on ollut mahdollisuus ehdottaa strategiaan otettavia asioita. Henkilöstöllä, opiskelijoilla ja opiskelijoiden vanhemmilla on ollut mahdollisuus kommentoida edellisen strategian toteutumista ja myös strategian ensimmäistä versiota. Kiitokset jo tässä vaiheessa kaikille aktiivisesta työstä.
Tällä hetkellä strategian keskiöön ovat nousseet opiskelijoiden oppimisen tukeminen sekä osaava ja motivoitunut henkilöstö. Lisäksi olemme ottamassa yhdeksi kriittiseksi menestystekijäksi kestävän kehityksen toiminnan tukemisen. Toimenpiteitä ja mittareita ei ole vielä lopullisesti määritelty, mutta työ on edennyt aikataulun mukaisesti. Valmista pitäisi olla toukokuussa kuntayhtymän valtuuston käsiteltyä asian.
Hyvälläkään strategialla ei ole merkitystä, ellei strategiaa viedä käytäntöön tehokkaasti. Kaikkien yksiköiden on voitava sitoutua strategiaan ja sen tavoitteisiin. Sitoutumisen varmistamiseksi on tärkeätä, että koko johtotiimi jalkautuu kaikkiin yksiköihin esittämään strategian, ja yksiköt miettivät miten oma toiminta tukee uuden strategian tavoitteita parhaiten. Tämä on välttämätöntä toiminnan jatkuvan kehittämisen vaikuttavuuden varmistamiseksi.
Sampon talouden tunnusluvut ovat olleet monta vuotta erinomaisella tasolla. Toiminnan volyymiin nähden lähitulevaisuudessa on tarve tehdä todella isoja kiinteistöinvestointeja, joiden rahoittaminen on haasteellista. Nyt on tärkeää osata tehdä oikeita arvioita tulevaisuudesta. Mitkä ovat seuraavien vuosikymmenten työelämän tarpeet, eli mihin aloihin ja kuinka laajasti on tarpeen investoida? Erityisesti koulutusaloilla, joissa vaaditaan isoja investointeja tiloihin sekä kalustoon, tulee varmistaa taloudellinen tasapaino.
Strategiassa tiimiytyminen ja tiimioppiminen ovat vahvasti esillä, ja rakennamme yhdessä Sampon tiimimallia jatkuvasti oppien. Henkilöstölle on järjestetty erilaisia tiimivalmennuksia jo useamman vuoden ajan. Tiimiytymisellä haetaan tiimien osallistamista: yhteistä suunnittelua, toteuttamista ja päätöksentekoa lähemmäksi arkea. Opiskelijoiden tiimioppiminen on parhaimmassa vauhdissa sosiaali- ja terveysalalla sekä sisustus- ja muotialalla; nämä alat myös sertifioituvat parhaillaan tiimioppimisen osalta. Haluamme valmentaa opiskelijoistamme tiimiosaajia, joita halutaan työmarkkinoille.
Tällä hetkellä hyvinkin ajankohtaista Sampossa on kuntayhtymän kiinteistöjen määrään sekä tarvittavien peruskorjausten ja uudisrakentamisen toteuttamiseen liittyvät asiat. Koulutuksen järjestäjänä kuntayhtymän on tärkeää huolehtia siitä, että Sampolla on opetuksen ja oppimisen sekä niiden edellyttämien tukipalvelutoimintojen tarvitsemat tarkoituksenmukaiset toimitilat. Toimitiloja suunniteltaessa ja peruskorjattaessa on huomioitava tilojen terveellisyys, turvallisuus ja esteettömyys sekä kestävän kehityksen periaatteet.
Nykyisen vuonna 2019 laaditun toimitilastrategian uudistaminen on käynnistymässä. Jotta uuden toimitilastrategian voi laatia, tulee ensin tehdä päätökset, mitä ja minkä muotoista ammatillista koulutusta Etelä-Karjalan elinkeinoelämä tulevaisuudessa tarvitsee ja millaisilla pedagogisilla toimintamalleilla tullaan jatkossa toimimaan. Tämä tarkoittaa käytännössä päätöstä myös siitä, mitä koulutusta on tarkoituksenmukaisinta järjestää molemmissa kaupungeissa, ja onko jotain koulutusta järkevää keskittää vain toiseen kapupunkiin. Nämä ratkaisut on välttämätöntä saada tehdyksi kevään 2022 aikana.
Uudessa toimitilastrategiassa tavoitteita tulevat olemaan mm. käyttöasteen nostaminen, tilojen pitäminen terveellisinä ja turvallisina sekä tarpeettomaksi käyvien tilojen vuokraaminen ulkopuolisille tai niiden purkaminen. Uudistettavien tilojen rakentaminen kestävän kehityksen periaatteet huomioiden monikäyttöisiksi ja muunneltaviksi ovat strategian laadinnassa tärkeitä lähtökohtia.
Ammatillisen koulutuksen lain myötä opetus on siirtynyt entistä enemmän työelämään, ja erilaisia ajasta ja paikasta riippumattomia oppimisen menetelmiä on otettu laajemmin käyttöön. Muutokset ovat vähentäneet oppilaitosten tilantarvetta. Perinteisten luokkahuoneiden tilalle tarvitaan jatkossa monikäyttöisiä, muunneltavia tiloja. Tällaisia tiloja voivat olla esimerkiksi muunneltavat tiimityötilat, simulaatiotilat, etäopetusstudiot, työelämän kaltaiset pop-up-tilat, muunneltavat asiakaspalvelutilat ja digipisteet sekä hyvinvointia ja liikuntaa edistävät tilat. Jotta uudistettavista tiloista saadaan pedagogisesti toimivia, on tilojen käyttäjät otettu mukaan suunnitteluun heti alusta alkaen.
Nyt käynnistyneessä Pohjolankatu 12:n uudisrakentamishankkeessa on ympäristöystävällisyys ja kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut (mm. rakennuksen energiatehokkuus, materiaalit sekä rakennustavat) otettu jo suunnitteluvaiheessa huomioon.
Suurin osa uudisrakennuksen energiankulutuksesta ja samalla hiilidioksidipäästöistä syntyvät kuitenkin rakennuksen käytön aikana. Kiinteistöjen ylläpidossa on Sampon strategian mukaisesti otettu käyttöön toimenpiteitä, joiden avulla voimme vaikuttaa toiminnassa syntyviin hiilidioksidipäästöihin. Kuntayhtymän kaikissa kiinteistöissä on jo useamman vuoden ajan käytetty 100 % uusiutuvalla energialla tuotettua ns. vihreää sähköä, ja Lappeenrannan kampus siirtyi vuoden 2021 huhtikuun alussa käyttämään yksinomaan uusiutuvalla biopolttoaineilla tuotettua ns. vihreää kaukolämpöä. Hiilidioksidivapaat sähkö ja lämmitysenergia, Pohjolankatu 12:n purettu rakennus sekä edellisestä vuodesta edelleen vähentyneet henkilöstön työajot alensivat Sampon toiminnassa syntynyttä hiilidioksidimäärää peräti 38 % edelliseen vuoteen verrattuna. Hiilidioksidipäästöt määritetään Sampossa tällä hetkellä ns. ilmastolaskurilla, varsinainen hiilidioksidijalanjäljen ja -kädenjäljen laskenta toteutetaan alkaneen strategiakauden aikana.
Lappeenrannan ravintola- ja cateringalan opettajat ottivat syksyllä 2021 rohkeasti haasteen vastaan lähtiessään suunnittelemaan englanninkielistä koulutusta. Ravintola-alalla pitkään ollut työvoimapula on pahentanut koronapandemian myötä, kun osa alan työntekijöistä on siirtynyt muille aloille. Ala ei ole myöskään ollut vetovoimainen koulutukseen hakeutuvien mielestä.
Sampolla on järjestämislupa englanninkieliseen ravintola- ja cateringalan perustutkintoon. Syksyllä 2022 koulutusta pilotoidaan yhdellä ammatillisella tutkinnon osalla (kahvilapalvelut). Koulutuksen kohderyhmänä ovat Suomessa asuvat ulkomaalaistaustaiset henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita koulutusalasta ja joilla on edellytykset opiskella englannin kielellä. Koulutukseen sisältyy myös S2-opintoja, joita integroidaan ammatillisiin opintoihin. Tavoitteena tulevaisuudessa on mahdollisuus koko tutkinnon suorittamiseen englannin kielellä. Osana tätä koulutukseen valmistautumista ravintola- ja cateringalan sekä elintarvikealan henkilöstö on osallistunut englannin kielen koulutukseen syksystä 2021 alkaen.
Koulutuksen suunnitteluun liittyy monia uusia asioita, mm. koulutusmateriaalien kääntäminen englannin kielelle, koulutuksen markkinoinnin suunnittelu uudelle kohderyhmälle, yhteistyö työelämän kanssa työpaikalla tapahtuvan oppimisen järjestelyissä, opintohallinnon lomakkeiden käännöstyötä. Pilotin toteutuminen edellyttää useiden Sampon toimijoiden yhteistä työpanosta.
Koulutuksen järjestäjänä Sampon keskeinen tehtävä on vastata alueen työelämän tarpeisiin kouluttamalla ammattitaitoista ja osaavaa henkilöstöä. Useilla aloilla rekrytointihaasteet ovat tätä päivää, ja työnantajana Sampo kohtaa oman osansa näistä haasteista. Tähän haasteeseen on tartuttu huomioimalla rekrytointi niin kulttuuriperiaatteiden sanoittamisessa, kuin osana strategiatyötä ja tiimiytymistäkin. Kulttuurityömme mukaisesti näemme ihmisten erilaisuuden työyhteisön voimavarana ja haluamme joukkoomme henkilöitä, jotka tuovat tiimiin oman osaamisensa täydentäen tiimin muiden jäsenten osaamista – kaikkien ei tarvitse osata kaikkea.
Terveisin Sampon johtotiimi:
- rehtori Antti Lehmusvaara
- apulaisrehtorit Anne Poutanen ja Pekka Turunen
- talous- ja hallintojohtaja Sari Salopelto
- pedagoginen johtaja Riitta Moilanen
- henkilöstöpäällikkö Jaana Lallo