Ammatillinen koulutus lisäsi suosiotaan Etelä-Karjalassa ja Sampon vetovoimaisuus parani edellisestä vuodesta. Sampo sai eniten ensisijaisia hakijoita neljään vuoteen - yli puolet alueen toisen asteen yhteishaussa hakeneista valitsi Sampon ensisijaiseksi hakutoiveekseen. Saimaan ammattiopisto Sampon ammatillisiin perustutkintoihin kevään yhteishaussa oli ensisijaisia hakijoita 704, kun aloituspaikkoja niihin on tarjolla kaikkiaan 679. Lappeenrantaan perustutkintoihin haki 492 sekä Imatralle ja Ruokolahdelle 212 hakijaa. Yhteishaun paikat tulee ottaa vastaan viimeistään 27.6.
Kevään uudistuksia
Tänä vuonna uudistimme valmistujaisjuhlien konseptia ja järjestimme ensimmäistä kertaa Sampo Gaalan, jossa juhlistimme kevään aikana valmistuneita opiskelijoita. Muutos johtuu siitä, että opiskelijat valmistuvat nykyään hyvin eri aikaan pitkin lukuvuotta ja osallistuminen kevään viralliseen valmistujaisjuhlaan oli melko vähäistä. Olemme myös siirtyneet sähköisiin todistuksiin, eli paperisia todistuksia ei enää jaeta.
Rakentamisen sekä kehittämisen hankkeita
Koulukatu 5:n rakennushanke on käynnistynyt. Peruskorjaukset on ajoitettu vuodelle 2024 ja uudisrakennus vuodelle 2025. Rakentamisprojekti on arvioitu olevan valmis vuonna 2026.Tietäjäntalolle on keskittynyt palvelu- sekä sosiaali- ja terveysalan koulutukset. Prosessilaboratoriorakennus Koulukatu 5 pihalla saatiin käyttöön opiskelijatyön tuloksena. Uusien omakotitalojen rakentaminen opiskelijatyönä on loppumassa. Taustalla tässä on taloudellinen kannattavuus.
Sampossa on menossa erilaisia hankkeita tällä hetkellä 35. SampoLAB Osaajaverstas ja PlanB -hankkeissa kehitetään toimintamallia, jossa elinkeinoelämän tarpeista lähtien viedään koulutus- ja yrityspalveluja oppilaitoskampuksen ulkopuolelle paikkakunnalle, joissa ei ole ammatillista eikä korkea-asteen koulutusta. Yksi iso hanke on Luotain-hanke, jossa kehitetään ennakointiin liittyvän yhteistyön lisäämistä Etelä-Karjalassa. Oppilaitoksen ja työelämän välistä yhteistyötä ja yrittäjyyttä vahvistetaan Työtä kohti - ja NordConnect -hankkeissa. Eri aloihin liittyviä hankkeita on ollut mm. hoiva-avustajakoulutuksen hanke, jossa on onnistuttu kehittämään sujuvia koulutuskäytäntöjä ammatillisen opettajan, kielenopettajan ja työnantajan välillä.
Muutokset osana ammatillisen koulutuksen arkea
Oppivelvollisuuden laajeneminen on näkynyt koulutusalojen arjessa ja lisännyt sekä opetus- että ohjaushenkilöstön työtä. Oppimisen suunnitteluun ja toteutukseen on vaikuttanut myös se, että monella koulutusalalla tutkinnon perusteet ovat päivittyneet.
Kehysriihen tulevien muutosten vaikutukset ovat vielä tarkentumatta. Tarkennusta on odotettavissa loppuvuodesta. Ammatillisen koulutuksen rahoitus tulee muuttumaan vuoden 2025 alusta ja suunnitelmissa on mm. työllistymisen suurempi painotus rahoituksessa. Vuonna 2026 tulee muutoksia erityisopetuksen käytänteisiin.
Ammatillisessa koulutuksessa riittää muutoksia ja kehittämistä, mutta kuten olemme ennenkin onnistuneet sopeutumaan uusiin käytänteisiin, onnistumme siinä jatkossakin.
Kiitos kaikille ammatillisen koulutuksen tekijöille ja sidosryhmille.
Oikein voimaannuttavaa kesää ja lomaa!
Riitta Moilanen
kehitysjohtaja