Siirry sisältöön

6.5.2022 Spiderweb-malli on keino tarkastella omaa hyvinvointia ja toimintakykyä

Spiderweb-malli on keino tarkastella omaa hyvinvointia ja toimintakykyä

Usein terveyttä ja hyvinvointia tarkasteltaessa ihminen määritellään hänen sairautensa ja henkisen tai fyysisen tilansa mukaan, vaikka ihminen on paljon muutakin kuin hänen diagnoosinsa. Ihminen voi nimittäin kokea olevansa todella sairas ja elämänlaatunsa huonoksi ilman mitään annettuja diagnooseja, ja taas vastaavasti useita diagnooseja saanut voi kokea olevansa täysin terve. Sen sijaan siis, että tarkasteltaisiin ihmistä vain näiden perusteella ja lähdettäisiin kiireesti hoitamaan oireita, tulisi keskittyä ihmiseen itseensä, ja hänen omaan pystyvyyteen, sinnikkyyteen, jaksamiseen ja tarpeisiin. Positiivisen terveyden konsepti pyrkii juuri kuulemaan yksilön omat toiveet ja haaveet merkityksellisestä arjesta ja elämästä.

Positiivisen terveyden konseptiin kuuluu kolme elementtiä. Ensimmäisenä on oman elämän reflektointi, eli se on havainnointia ja oivaltamista oman hyvinvoinnin ja terveyden suhteen. Toisessa elementissä tuetaan reflektiota keskustelulla, joka muotoillaan positiiviseen ilmaisumuotoon. Esimerkiksi mikä on itsellesi arjessa ja hyvinvoinnissa tärkeää, haluaisitko lähteä jotain osa-aluetta kehittämään, ja jos kyllä niin mitä. Tässä siis vältetään negatiivista ilmaisua, kuten minkä koet itsessäsi olevan vikana. Kolmannessa elementissä ammattilaisten asema on merkittävässä roolissa, sillä tässä vaiheessa heidän tulee opastaa ja valmentaa yksilöitä hahmottamaan omia mahdollisuuksiaan ja käytännön toimia hyvinvoinnin edistämiseksi. Positiivisen terveyden konseptin ja sen elementtien avulla lisätään yksilöiden kykyä toteuttaa itseään haluamallaan tavalla ja vahvistetaan heidän kokemustaan elämän merkityksellisyydestä.

Positiivista terveyttä lähestyttäessä käytetään erilaisia menetelmiä, ja yksi kansainvälisesti toimiva ja paljon käytetty menetelmä on Spiderweb-malli. Spiderweb -menetelmässä ajatuksena on sen helposti lähestyttävä ja ymmärrettävä toteutus, sekä kaikille saatavilla oleva malli. Se on myös niin sanotusti keskusteleva ja vuorovaikutteinen menetelmä, ennemmin kuin vain hyvinvointia mittaava. Spiderweb on positiivisen terveyden ensimmäisen elementin, eli oman elämän havainnoinnin ja kartoittamisen menetelmä.

Spiderweb -menetelmän takana on pyrkimys auttaa ihmisiä oppimaan ja kehittämään keinoja mukautua ja toimia itsenäisesti sosiaalisten, henkisten ja fyysisten haasteiden edessä. Käytännössä menetelmä on siis hahmotelma omasta elämästä laajassa mittaskaalassa, mutta hyvin arkisia ja käytännönläheisiä kysymyksiä lähestymällä. Tällöin se on helposti ymmärrettävä niin yksilölle itselleen, kuin myös ammattilaiselle.  Heidän molempien on helpompi lähteä yhdessä pohtimaan asiakkaalle sopivia ratkaisuja ja vaihtoehtoja arjen mielekkyyden eteen, konkreettisen välineen, eli Spiderwebin avulla.

Vielä Spiderweb-mallista ei ole suomenkielistä pohjaa, mutta jos on halua ja kiinnostusta kokeilla mallia kartoittaakseen omaa henkilökohtaista toimintakykyään ja hyvinvointiaan, niin Spiderweb on mahdollista ladata englannin kielisenä versiona, ja tulostaa täytettäväksi.

Mallissa on kuusi hyvinvoinnin osa-aluetta, joissa kaikissa on kysyttynä seitsemän kysymystä osa-alueisiin liittyen. Arvioi osa-alueiden toteutuminen omassa arjessasi nollasta kymmeneen, merkitsemällä pisteet kartalle arvioittesi mukaan. Lopuksi voit yhdistää pisteet viivoin ja saat Spiderwebille oman seittisi. Voit tarkastella kuviota ja kiinnittää huomiota osa-alueisiin, jotka kaipaisivat enemmän huomiota ja aikaa arjessasi. Mitä haluaisit muuttaa tulosten suhteen, ja mitä voisit tehdä muutosten eteen? Huomaat myös, mikä itsellesi on hyvinvoinnin suhteen tärkeää. Malli kannattaa täyttää säännöllisin väliajoin, jotta voi huomata kehityksen ja muutokset.

Milja Korpela