Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

20.5.2024 10.24

Sampossa siirrytään sähköisiin todistuksiin ammatillisen koulutuksen (perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot) ja TUVA-koulutuksien osalta 30.5.2024 alkaen

Sampossa siirrytään sähköisiin todistuksiin ammatillisen koulutuksen (perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot) ja TUVA-koulutuksien osalta 30.5.2024 alkaen.

Sähköisen todistuksen usein kysytyt kysymykset

Miten saan sähköisen tutkintotodistuksen?

Opiskelijan henkilökohtaiseen sähköpostiin lähetetään linkki, jonka kautta pääsee sähköiseen, digitaaliseen todistukseen. Linkki lähetetään osoitteesta noreply@edusampo.fi. Linkki on voimassa 30 vuorokautta sen lähetyksestä. Avaa linkki ja lataa todistus talteen omalle laitteellesi.

Onko sähköinen todistus virallinen?

Sähköinen todistus on virallinen niin kauan kuin se on digitaalisessa PDF- muodossa. Allekirjoituksen voi tarkistaa Atomi Validator -palvelusta, joka löytyy Sampon kotisivulta: Atomi - Saimaan ammattiopisto Sampo (edusampo.fi) tai Digi- ja väestötietoviraston varmennuspalvelusta (Linkki vie ulkopuoliselle sivustolle).

Miten säilytän sähköistä todistusta?

Todistusdokumentti kannattaa tallentaa mahdollisimman pian omalle laitteelle, josta se ei katoa tai joudu vääriin käsiin. Hyviä paikkoja todistuksen tallentamiseen ovat esimerkiksi oma tietokone, älypuhelin tai pilvipalvelu. Todistus kannattaa tallentaa vähintään kahteen eri paikkaan, jotta se varmasti säilyy ja on helposti käytettävissä. Todistuksen voi lähettää vaikka vanhemmille sähköpostin liitteenä talteen. Tallennuspaikan kannattaa olla myös sellainen, että tutkintotodistus on helppo liittää työhakemuksen liitteeksi.

Kuinka sähköiset todistukset on allekirjoitettu?

Digitaalinen todistus on sähköisesti allekirjoitettu. Sähköinen allekirjoitus korvaa käsin tehdyn allekirjoituksen ja leimauksen. Sähköisesti allekirjoitetut todistukset täyttävät EU-asetuksissa määritetyt tiukimman ja luotettavimman tason vaatimukset. Sähköinen allekirjoitus säilyy todistuksen kopioissa, kun myös kopiot ovat PDF-muotoisia.

Voinko tehdä sähköisestä todistuksesta kopioita?

Todistuksen voi kopioida PDF-muodossa, ja näissä kopioissa säilyy sähköinen allekirjoitus. Allekirjoitus säilyy ainoastaan PDF-tiedostoissa. Digitaalinen todistus on helppo välittää esimerkiksi työnantajille tai jatko-opiskelupaikkaan sähköpostin tai hakemuksen liitteenä.

Voinko tulostaa todistuksen?

Voit tulostaa todistuksen paperille, jos haluat. Paperinen kopio ei kuitenkaan ole virallinen todistus.

Miten voin varmistaa, ettei sähköinen todistus ole väärennetty?

Sampon tutkintotodistukset tuotetaan Atomi-palvelussa ja dokumentin aitouden voit tarkistaa Atomi Validator -palvelulla tai Digi- ja väestötietoviraston palvelussa. Ohjeet dokumentin aitouden todentamiseen löytyy Atomi - Saimaan ammattiopisto Sampo (edusampo.fi)

Mistä saan apua, jos kadotan todistuksen tai en saa sitä ladattua linkin kautta?

Mikäli et löydä Atomi-palveluun johtavaa linkkiä sisältävää sähköpostia, tarkista myös sähköpostin roskapostikansio. Jos et sittenkään löydä sähköpostia tai sinulla on ongelmia linkin kanssa, tai jos lataamasi digitaalinen todistus katoaa, voit olla yhteydessä opintotoimistoon atomi@edusampo.fi

 


Palaa otsikoihin