Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

11.1.2018

Ammatilliseen koulutukseen hakeminen monipuolistuu

Ammatilliseen koulutukseen hakeminen muuttui vuoden alusta entistä joustavammaksi. Perinteinen yhteishaku peruskoulun päättäville nuorille säilyy ennallaan, mutta sen lisäksi on mahdollista hakea opiskelemaan ympäri vuoden.

Saimaan ammattiopisto Sampossa on ensi lukuvuotena yhteensä 1275 perustutkinnon aloituspaikkaa, joista vajaa 60 % on yhteishaussa ja loput niin sanotussa jatkuvassa haussa. Tämän lisäksi on ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon tähtäävää koulutusta niille, joilla jo on enemmän työkokemusta alalta.

Mikäli henkilö ei ole valmis hakemaan ammatilliseen tutkintoon joko riittävän suomen kielen taidon tai muiden opiskeluvalmiuksien puuttuessa hän voi hakea noin vuoden kestävään ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (Valma). Valmentavaa koulutusta järjestetään Lappeenrannassa ja Imatralla.

Yhteishaku

Peruskoulun päättäville ja äskettäin päättäneille pääasiallinen hakukanava on edelleen valtakunnallinen yhteishaku helmi-maaliskuussa. Valmentavaan koulutukseen hakeudutaan kesän aikana.

Nuorisotakuun mukaisesti Etelä-Karjalassa on laskennallisesti jokaiselle peruskoulun päättävälle toisen asteen opiskelupaikka joko lukiossa tai ammattiopistossa. Alojen kiinnostavuus kuitenkin vaihtelee niin paljon, että suosituimmille aloille on hakijoita moninkertaisesti. Opinto-ohjaajat tuovat ammatteja ja niiden koulutusta tutuksi nuorille koko yläkoulun ajan.

Metsäkoneenkuljettajan koulutus on nyt ensimmäistä kertaa suoraan Sampon nimissä haussa. Aiemmin se järjestettiin yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopiston kanssa.

Jatkuva haku

Nyt koulutukseen voi hakeutua myös ympäri vuoden. Niissä koulutuksissa, joissa on tilaa, opiskelijoita voidaan ottaa sisään joustavasti. Tämä auttaa varsinkin niitä hakijoita, joilla työ- ja elämäntilanteet vaihtelevat.

Niin sanotussa jatkuvassa haussa voi hakea, jos henkilöllä on jo aiempi peruskoulun jälkeinen tutkinto tai työssä kertynyttä osaamista. Myös yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jääneet sekä oppisopimuksesta kiinnostuneet voivat hyödyntää jatkuvaa hakua.

Jatkuva haku ei suoraan tarkoita, että opinnot voisi aloittaa saman tien, mutta hakijan kanssa suunnitellaan mahdollinen opiskelupolku.

- Yhteishaku 20.2. – 13.3.2018 www.opintopolku.fi

- Valmentavaan koulutukseen haku 22.5. – 24.7.2018 www.opintopolku.fi

- Jatkuva haku ympäri vuoden http://www.edusampo.fi/hakijalle


Ammatillinen koulutus uusiutuu

Vuoden alusta ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö uudistettiin, ja siinä korostuu opiskelijan osaaminen. Keskeisimpiä muutoksia ovat nuorten ja aikuisten koulutusten rajan poistuminen, joustavien osaamispolkujen toteuttaminen, tutkintojen ja niiden osien yhdistäminen sekä oppimisympäristöjen monipuolistaminen. Lisäksi oikeus maksuttomaan ruokailuun laajenee koskemaan lähes kaikkia perustutkinto-opiskelijoita.

Jokaiselle oma osaamispolku

Opinnoissa ei ole enää merkitystä opiskelijan koulussa kuluttamalla ajalla, vaan sillä mitä hän on oppinut tai osaa ennestään. Osaamisen voi hankkia usealla tavalla – monelle se on työn tekeminen. Siksi yhteistyötä työelämän kanssa tehdään entistä tiiviimmin.

Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelma (HOKS).  Yksilöllisellä osaamispolulla hyödynnetään lähiopetuksen lisäksi erilaisia oppimisympäristöjä, kuten työpaikalla tapahtuva oppiminen, digitaalisuus ja harrastukset.

 Uusi ammatillinen koulutusKuva: Opetus- ja kulttuuriministeriö



Palaa otsikoihin