Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

17.6.2021 12.35

Ammatti, joka taipuu karkin valmistuksesta öljynjalostukseen

Saija Lampi valmistui Samposta vuonna 2019 prosessinhoitajaksi ja työskentelee nyt operaattorina UPM:n tutkimuskeskuksen pilotointilaitoksella Lappeenrannassa. Prosessialalle hän päätyi ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutuksen (VALMA) kautta.

”Aloitin lukion, mutta se ei tuntunutkaan omalta jutulta. Valman kautta tutustuin prosessialaan ja se vaikutti kiinnostavalta. Valmistuin lopulta hieman etuajassa ja tein lopulta kaksoistutkinnon.”

Prosessinhoitaja sijoittuu Etelä-Karjalassa tyypillisesti paperi-, sellu- tai kartonkitehtaalle, pääasiassa vuorotöihin. Prosessialan perustutkinto taipuu toki moneen muuhunkin.

”Työ voi olla oikeastaan mitä vain, missä valmistetaan jotakin – siellä tapahtuu aina prosessi. Ei sen tarvitse olla paperia tai kartonkia. Suomesta löytyy tosi paljon erilaisia tehtaita ja töitä on hyvin tarjolla. Suurten ikäluokkien eläköityessä uusille osaajille on tarvetta.”

Lampi itse on ehtinyt työskennellä kartonki- ja paperitehtaalla, öljynjalostamolla sekä makeistehtaalla. Nykyisessä työssä hänen tehtävänkuvansa on monipuolinen ja työpäivät vaihtelevia. Erityisesti ekologisuus ja taloudellisuuteen korostuvat prosessialalla kautta linjan.

”Tykkään työstäni tosi paljon. Operaattoreiden työtehtäviin kuuluu erilaiset hommat lumitöistä lähtien. Osallistumme myös esimerkiksi kehitysprojekteihin ja pääsemme mukaan luomaan parempaa tulevaisuutta. Kestävään kehitykseen pyritään kaikessa tänä päivänä.”

Prosessiala sopii Lammen mukaan rennolle ja joustavalle tyypille, jolla on kiinnostusta tekniikan aloja kohtaan. Lisäksi täytyy olla valmis tekemään fyysistä työtä.

”Ala on hyvin monipuolinen. Opintojen aikana käydään läpi esimerkiksi sähkö- ja labrajuttuja, prosessitekniikkaa sekä tekniikan perusteita. Meillä oli todella hyvät opettajat ja ohjeet tunneilla, siellä kyllä oppi sen mitä on työssä tarvinnut.”

Työelämässä pärjää, kun muistaa olla oma itsensä.

”Se korostuu joka paikassa. Työpaikalla pidetään huolta siitä, että jokainen saa tarvitsemansa opin, siellä neuvotaan ja opetetaan. Tärkeää on uskaltaa kysyä, jos joku on epäselvää.”

Teksti ja kuvat: Satu Tähkä
Artikkeli on tehty VETO - Vetovoimaa ja väyliä tekniikkaan -hankkeessa.  Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus ja Euroopan sosiaalirahasto.



Palaa otsikoihin