Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

19.9.2017

Ammattiin opiskelevat pitävät koulunkäynnistä muita enemmän

Ammattiin opiskelevista 83 prosenttia pitää koulunkäynnistä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keväällä tekemästä kouluterveyskyselystä. Vastaava luku lukiolaisilla oli 72 prosenttia.

Ammattiin opiskelevilla nuorilla oli myös muita nuoria vahvemmin tunne elämänsä päämäärästä ja tarkoituksesta.  

Päihteiden käyttö on vähenemässä ammattiin opiskelevien keskuudessa. Vuonna 2008 tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa oli 40 prosenttia opiskelijoista. Tänä vuonna määrä oli 28 prosenttia. Myös tupakointi on vähentynyt. Vuonna 2008-2009 päivittäin tupakoivia oli 39 prosenttia ja vuonna 2017 enää 23 prosenttia. Sen sijaan nuuskan käyttö pojilla on lisääntynyt.

Liikunnan harrastaminen on valitettavasti jonkin verran vähentynyt, ja yhä useampi ammattiin opiskeleva kokee oman terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi. Liikunnan väheneminen näyttää johtaneen myös ylipainon lisääntymiseen: joka neljäs ammattiin opiskeleva on ylipainoinen.

Sekä ammatillisista että lukion opiskelijoista monia vaivaa väsymys. Nuorista naisista peräti 60 prosenttia kärsii väsymyksestä viikoittain, miehistä kolmannes.

Kouluterveyskysely suunaattiin mm. ammatillisen koulutuksen ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoille maalis-toukokuussa 2017.

Lisätietoja Kouluterveyskyselystä löytyy THL:n sivuilta: https://www.thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/tutkimustuloksia

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Myös muissa tutkimuksissa positiivisia tuloksia ammattiin opiskelevista

Viime joulukuussa julkaistun Oskun AMIS 2016 -tutkimuksen tulokset kertoivat myös ammattiin opiskelevien positiivisesta asenteesta. Jopa 94 prosenttia vastanneista kertoi olevansa ylpeitä opiskelemastaan alasta ja noin 90 prosenttia kertoi uskovansa, että tulee pärjäämään elämässä hyvin.

Lue lisää: https://issuu.com/osku_ry/docs/amis_2016

AMKE ry:n sivuilta löytyy infograafi, johon on koottu 2015-2016 julkaistuista opiskelijakyselyistä keskeisiä opiskelijoiden näkemyksiä opinnoistaan: http://www.amke.fi/media/grafiikka/mita_mielta_koulutuksesta.pdf

 

 


Palaa otsikoihin