Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

25.5.2022 10.29

Compare-hankkeessa vertailua sosiaali- ja terveysalan ja hiusalan toimintamalleista Euroopan eri maiden välillä

Comparing good practices in European countries -hankkeessa toteutui yhteensä 28 opiskelijoiden liikkuvuutta seuraaviin maihin: Belgia, Ruotsi, Espanja, Kreikka, Viro, Tšekki ja Malta. Opiskelijat tekivät töitä vanhusten ja vammaisten palvelutaloissa, sairaaloissa, päiväkodeissa tai parturi-kampaamossa. Opiskelijoilla oli tehtävänä vertailla toimintamalleja Suomen ja kohdemaan välillä.

Alla yhteenvetona tärkeimpiä eroavaisuuksia ja samankaltaisuuksia toimintatavoissa eri maiden välillä. Huomioitavaa on, että nämä ovat yksittäisiä huomioita ja opiskelijoiden kokemukset vastaavista olosuhteista Suomessa voivat vaihdella.

Eroavaisuudet ja samankaltaisuudet eri maiden välillä

Opiskelijat kiinnittivät enemmän huomiota toimintatapojen eroavaisuuksiin. Samankaltaisuuksia kuitenkin oli esimerkiksi perushoidossa, elintoimintojen tarkkailussa, mittauksissa ja joissain tilanteissa myös aseptisessa työjärjestyksessä.

Kaikissa vertailuissa nousi esille, että Suomessa aseptiikkaan ja hygieniaan oli kiinnitetty enemmän huomiota asiakkaita palveltaessa. Monissa maissa työntekijöillä saattoi olla koruja, hiukset auki tai he eivät käyttäneet suojakäsineitä.

Asiakkaiden pesussa oli eroja esimerkiksi Suomen ja Espanjan välillä. Espanjassa asiakkaita pestiin useammin ja vuodepesussa Espanjassa käytettiin vettä ja saippuaa, kun taas Suomessa käytetään paljon kosteita lappuja ja pesuvoiteita. Belgiassa asiakkaita myös kylvetettiin ammeessa kerran viikossa ja tämä koettiin hyväksi toimintatavaksi.

Lääkkeiden jaon valvonta ja hygienia oli heikompaa mm. Belgiassa ja Tšekeissä. Belgiassa lääkkeiden annostelulle ei ollut erillistä tilaa, vaan niitä saatettiin tehdä kahvihuoneessa. Toisaalta kiinnitettiin huomiota siihen, että Suomessa kivun lääkkeetön hoito on aktiivisempaa, kuin esimerkiksi Tšekeissä, jossa kipua hoidettiin lähinnä lääkkeillä.

Suomessa asiakastiedot kirjataan pääosin koneelle, mutta esimerkiksi Tšekeissä ja Ruotsissa kirjaamista tehtiin myös paperille ja tietokoneita ei ollut välttämättä saatavilla.

Sekä asiakkaiden ja työntekijöiden sosiaalista hyvinvointia oli huomioitu eri tavalla esim. Ruotsissa ja Belgiassa. Palvelutalossa Ruotsissa työntekijöillä oli selkeä puolen tunnin tauko. Belgiassa viriketoimintaa oli paljon ja asiakkaat saivat välillä myös alkoholia. Lisäksi työergonomian kannalta apuvälineiden käyttö oli monipuolisempaa Ruotsissa ja Belgiassa. Esimerkiksi tukisukan laittamiseen oli Belgiassa oma laite.

Espanjalaisessa päiväkotiympäristössä laulaminen ja tanssiminen oli vahvasti läsnä lasten arjessa, ja opiskelijat kokivat tämän toimintamallin hyväksi. Toisaalta lukeminen oli monipuolisempaa Suomessa. Espanjassa opiskelijat pistivät merkille myös sen, että lapset vietiin ulos vain hyvällä säällä, kun Suomessa lapsilla tulee olla säänmukainen vaatetus.

Espanjalaisessa päiväkodissa hygienia lapsilla oli heikompaa kuin Suomessa. Käsiä ei esimerkiksi aina pesty ennen ruokailua.

Opiskelijat eivät olleet paljon tekemisissä lasten vanhempien kanssa, mutta opiskelijat tunnistivat, että yhteistyö vanhempien kanssa on aktiivisempaa Suomessa.

Hius- ja kauneuspuolella oli vain yksi opiskelija Kreikassa, joten vertailuaineistoa ei ollut paljon. Kyseinen opiskelija kiinnitti paljon huomiota hiuslaatujen eroihin ja suosituimpiin leikkausmalleihin Suomen ja Kreikan välillä. Kreikassa hiukset ovat paksumpia ja esimerkiksi värjäystilanteissa niihin pitää laittaa huomattavasti vahvempia aineita. Opiskelija huomasi myös auringon ja meriveden kuluttavan vaikutuksen hiuksien hyvinvointiin.

Comparing good practices in European countries -hanke

Comparing good practices in European countries on Erasmus+ KA1 - opiskelijoiden ja henkilöstön liikkuvuushanke, jota koordinoi Koulutuskeskus JEDU. Verkostoon kuuluu Suomessa lisäksi Keski-Pohjanmaan ammattiopisto KPEDU, Lapin koulutuskeskus REDU, Saimaan ammattiopisto Sampo ja

Vaasan kaupunki/VAMIA. Hanke alkoi 1.6.2019 ja päättyy 31.5.2021.


Palaa otsikoihin