Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

16.2.2022 10.17

Edusampo on lanseerannut uuden Pikastartti puhtausalalle -koulutusmallin

Pikastartti puhtausalalle on nimensä mukaisesti kompakti koulutuspaketti, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua siivousalaan opintojen sekä työssäoppimisen muodossa. Koulutuksesta toivotaan apua alan työvoimapulaan Etelä-Karjalassa.

Starttijaksot toteutetaan työvoimakoulutuksina yhteistyössä alan työnantajayritysten kanssa. Koulutukseen voivat hakeutua työttömät työnhakijat, alan yrityksiin jo hakeneet sekä puhtauspalvelualasta kiinnostuneet.

Siivooja puhdistaa lattiaa mopilla, siisvouskärry vieressä.

– Pikastartti voi toimia työllistymisen ja kouluttautumisen väylänä myös alanvaihtajille, jo aiemmin alalla työskennelleille tai vaikkapa perhevapaalta takaisin työelämään palaavalle, kertoo asiakasvastaava Nina Seppänen Edusamposta.

Työvoimakoulutus on sekä työnantajalle että työnhakijalle maksuton.

– Ideana on, että työntekijät ja työnantajat tutustuvat toisiinsa. Tässä ikään kuin mätsätään töitä ja tekijöitä.

Oma polku, paras polku

Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen työllistymis- tai kouluttautumissuunnitelma.

Pikastartin kesto on 1–4 viikkoa riippuen henkilön osaamisesta ja koulutustarpeista. Startti alkaa viikon mittaisella opintojaksolla, joka toteutetaan lähiopiskeluna Saimaan ammattiopisto Sampon tiloissa. Opintojaksolla käydään läpi siivouksen perusasioita.

– Käymme läpi, mitä se siivoustyö oikein on – mitä se tarkoittaa, missä sitä tehdään ja niin edelleen. Lisäksi käymme läpi työelämän sääntöjä, asiakaspalvelua sekä työturvallisuuteen liittyviä asioita. Tärkeää on myös yrityksiin tutustuminen, jotta osallistujat tuntevat, millaisia toimijoita alueella on, Seppänen sanoo.

Loput 1–3 viikkoa on työpaikoilla, erilaisissa työkohteissa tapahtuvaa oppimista. Saimaan ammattiopisto Sampon opetushenkilökunta auttaa osallistujia löytämään työantajan, ellei osallistuja ole tullut koulutukseen jonkun tietyn yrityksen kautta. Seppänen lupaa, että jokaiselle löytyy varmasti parhaiten omiin ominaisuuksiin sopiva paikka.

– Hyvin usein törmää luuloon, että kaikkihan nyt siivota osaa ja että se työ on lähinnä kerrostalojen rappukäytävien siivoamista. Todellisuudessa siivousala on äärimmäisen monipuolinen, ja työ on hyvin erilaista esimerkiksi sairaalassa, päiväkodissa tai vaikkapa teollisuudessa, hän sanoo ja jatkaa:

– Koulutuksen tärkeintä antia on ymmärtää alan tarjoamien mahdollisuuksien kirjo. Joku pikastarttiin osallistuva voi esimerkiksi haluta tehdä kotisiivouksia vanhusten luona, jolloin me etsimme verkostojemme kautta siihen sopivan työnantajakumppanin.

Töitä riittää, tekijöitä tarvitaan

Tavoitteena on, että osallistujat työllistyvät alan yrityksiin henkilökohtaisen koulutus- ja työllistymissuunnitelman sekä yrityksen työvoimatarpeiden mukaisesti. Jatkokouluttautuminen voi tapahtua esimerkiksi oppisopimuksella, työvoimakoulutuksena tai verkkokoulutuksena. Tarvittaessa myös pikastartti-jaksoon voi osallistua useamman kerran.

– Esimerkiksi jos on ensimmäisen jakson aikana ollut tutustumassa koulusiivoukseen ja haluaisi vielä tutustua vaikka sairaalasiivoukseen, voi pikastartti-jakson hyvin uusia. Osallistuja voi työnantajan tarjoamien mahdollisuuksien puitteissa siirtyä suoraan seuraavaan työkohteeseen.

Mikäli osallistuja ei halua jatkaa pikastartti-jaksoa, voi hän lähiopetusjakson aikana tutustua muuhunkin alaan.

– Joku saattaa huomata ensimmäisen viikon aikana, että tämä ei olekaan oma juttu. Tällöin osallistujalla on mahdollisuus mennä loppuviikoksi, päiväksi tai pariksi, seuraamaan jonkun toisen alan opetusta. Tärkeintä on, että osallistujalle syntyy jatkosuunnitelma, sanoo Seppänen.

Pikastartti puhtausalalle -jaksot toteutetaan kevään 2022 aikana vuorokuukausin Imatralla ja Lappeenrannassa. Seuraava pikastartti alkaa 7.3. Imatralla. Lisätietoja koulutuksesta löytyy Sampon nettisivuilta.

Lisätietoja: asiakasvastaava Nina Seppänen, nina.seppanen@edusampo.fi , p. 040 559 2991


Palaa otsikoihin