Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

16.2.2022 10.14

Etelä-Karjalassa esimerkillistä toimialakohtaista ennakointia

Tiesitkö, että meillä Etelä-Karjalassa tehdään säännöllisesti toimialojen tilannetta ja tulevaisuutta selvittävää selvitystä? Se on esimerkillinen tapa huolehtia oman maakunnan työelämän tulevaisuudesta.

Käytetty menetelmä hyödyntää EU:n parhaimmaksi arvioidun alueellisen ennakointikäytännön elementtejä (YK:n ILO:n EU:n komissiolle arvioimana). Ennakointikäytäntö on sovitettu Etelä-Karjalan olosuhteisiin, kehittäen ja uudistaen. Menettelytapaa koordinoi ELY-keskus ja toteutukseen osallistuu laaja verkosto yrityksiä ja oppilaitoksia. Käytännön työnantajahaastatteluita suorittavat TE-toimiston ja oppilaitosten edustajat.

Liike-elämää tukevien palveluiden toimialakartoituksessa vuosi sitten haastateltiin 21:n eteläkarjalaisen alan yrityksen edustajia. Tavoitteena oli kartoittaa yritysten tilannetta, tulevaisuusnäkymiä sekä osaamis- ja rekrytointitarpeita ja -haasteita. Rekrytoinnissa koettiinkin pulmia varsin yleisesti. Yritykset kaipaavat parempaa työkokemusta, osaamista ja koulutusta kuin mitä hakijoilla on.

Piilotyöpaikkoja uskottiin olevan paljon, samoin avoimia työpaikkoja. IT-koulutuspaikkojen lisääminen koettiin myönteisenä, ja yritys-oppilaitosyhteistyötä kaivattiin lisää. Mainioita ratkaisuehdotuksiakin kyselyssä löytyi; myynti- ja palvelumuotoilukoulutuksista sekä Etelä-Karjalan uusinajattelija -koulutuskokonaisuudesta odotettiin hyötyjä ja työntekijöiden maahanmuuton tukitoimien oli havaittu olevan tarpeen.

ELY-keskuksen sivuilta https://ennakointi.kymenlaakso.fi/toimialat löydät tästä kyselystä kiinnostavan raportin. Siellä on myös muiden jo toteutettujen toimialakartoitusten aineistot (Rakennus- ja kiinteistöala, MARA, kaupan ala tulossa keväällä). Etelä-Karjalan tiedot siis löytyvät toistaiseksi Kymenlaakson sivulta, mutta toivottavasti piakkoin saavat omansa. Lisätietoja kaipaavat saavat erittäin avulaista palvelua ELY:stä esimerkiksi edla.inkila@ely-keskus.fi

Kuva: https://ennakointi.kymenlaakso.fi/toimialat


 


Palaa otsikoihin