Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

20.10.2021 14.07

FabLab DigiluovaAmo avataan yleisölle joulukuussa – Teknologia kaikkien ulottuville

Digitaalisten pienlaitteiden verstas FabLab DigiluovaAmo avataan yleisölle 13.12.2021 Sampon sisustus- ja muotiosastolla. Verstaalla on mahdollisuus tulla kokeilemaan laitteiden käyttöä ja valmistaa tuotteita ei-kaupalliseen käyttöön. Tavoitteena on tuoda teknologia kenen tahansa saavutettavaksi ja edistää avoimen oppimisympäristön kautta verkostoitumista muiden tekijöiden kanssa. Tuotteista peritään vain toteutuneet materiaalikustannukset.

Digitaalinen ”verstas” edistää luovuuden ja tuotantomenetelmien yhdistämistä. Periaatteena on, että ​(melkein) mikä tahansa on toteutettavissa yksittäiskappaleena tai piensarjana. Tietoa menetelmistä ja laitteista sekä sovelluksista jaetaan FabLabien kesken. Siten kokeilut hyödyttävät laajaa yleisöä. ​Luovuus vapautuu soveltamiseen, koska tekniikkaa on jo joku muu testannut. Soveltaminen puolestaan edesauttaa uusia innovaatioita synnyttäen positiivisen kierteen.  

Myös yritysten edustajat ovat tervetulleita tutustumaan laitteisiin ja niiden mahdollisuuksiin. Tuotteiden valmistuksessa yritysyhteistyö toteutetaan opiskelijoiden harjoitustöinä ja hinnoitellaan sen mukaisesti.

Avajaisista tiedotamme tarkemmin lähempänä ajankohtaa. 

Nyt FabLab DigiluovaAmossa pääsee testaamaan seuraavia laitteita: 

  • laserkaiverrin​ 
  • 3D-tulostin ja 3D-kynät PLA-filamentille​ 
  • 3D-hartsi-/resiinitulostin​ 
  • digitaalinen kaavoitusjärjestelmä Grafis 
  • kaavapiirturi CAD-tulostamiseen 
  • brodeerauskone​​ 
  • suurkuvatulostin ​ 
  • tekstiiliprintteri tuotepainatuksia varten​ 

FabLab DigiluovaAmo on 12.10.2021 hyväksytty osaksi kansainvälistä FabLab-yhteisöä. 

Taustalla on  FabLab-konsepti, Open Access Digital Fabrication Lab​, joka on kehitetty Massachusetts Institute of Technology MIT:ssa vuonna 2001.​ FabLabeja on jo yli 2000 maailmanlaajuisesti​ 

DigiLuova on Opetushallituksen tukema hanke, joka on toteutettu yhteistyössä Kouvolan seudun ammattiopiston (KSAO) kanssa​. ​ 

Lisätietoja:


Palaa otsikoihin