Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

14.12.2021 14.50

Haastattelussa Kaakon ELY-keskus

Edusampo Oy tekee tiivistä yhteistyötä elinkeinoelämän eri tahojen kanssa. Yksi keskeisimmistä asiakkaistamme on Kaakkois-Suomen ELY-keskus, joka hankkii Edusampolta koulutuksia TE-hallinnon tarpeisiin. Edusampon kautta hankittavat työvoimakoulutukset täydentävät tutkinto- ja tutkinnonosakoulutuksia ja tarjoavat nopeasti tilanteisiin reagoivia, joustavia ratkaisuja kulloiseenkin työvoimatarpeeseen. Koulutukset eivät ole tutkintoon johtavia.

Viime kevään uutiskirjeessä Edusampo haastatteli TE-toimiston ammattilaisia yhteistyöstä kanssamme, nyt ovat vastausvuorossa ELY-keskuksen yhteistyökumppanimme. Suunnittelija Henna Eloranta, koulutusasiantuntija Jaana Komi ja kehittämispäällikkö Mikko Hannula istahtivat toimitusjohtaja Terhi Toikkasen haastatteluun lokakuun lopulla.

Kehittämispäällikkö Mikko Hannula katsoo kameraan.
Kehittämispäällikkö Mikko Hannula
Miten sujuu työvoiman osaamisen huolto Etelä-Karjalassa?
– ELY-keskukselle on tärkeää, että työvoimakoulutuksiin on käytettävissä laaja koulutustarjonta. Tarvitsemme erilaisia palveluntuottajia, niin paikallisia kuin valtakunnallisiakin. Laaja kattaus palveluita mahdollistaa sekä valtakunnallisen strategian toteuttamisen että alueellisten tarpeiden tyydyttämisen. Kokemuksemme mukaan palveluntuottajat tekevät kaakossa keskenään hyvää yhteistyötä.

Jaana Komi katsoo kameraan, taustalla kuohuu Imatrankoski.
Koulutusasiantuntija Jaana Komi

– Ennakointifoorumit, toimialakartoitukset ja kentällä liikkuvat asiakasvastaavat tuovat eritasoista tietoa koulutustarjonnan suunnitteluun. TE-toimisto, ammatillisen koulutuksen neuvottelukunnat ja paikalliset yritykset ovat myös elintärkeitä osapuolia hyvän työvoimakoulutuksen rakentamisessa. Tällä hetkellä käyttämämme toimintamallit ovat toimivia.

Yhteistyö Edusampon kanssa – uhka vai mahdollisuus?
– Ehdottomasti mahdollisuus! Edusampo kokoaa yllä mainituista lähteistä ajantasaisen tiedon ja koordinoi koulutukset sujuviksi kokonaisuuksiksi. Yhteistyömme on alkanut jo edesmenneen aikuisopisto Aktivan aikaan, ennen Edusampo Oy:n perustamista. Suora ja välitön vuorovaikutus on vahvistunut vuosien yhteisessä työskentelyssä, ja koemme toiminnan helpoksi niin asiakasvastaavien ja Edusampon toimiston kuin ammattiopiston toimijoidenkin kanssa. Visaisetkin pulmat ovat yhdessä ratkaistavissa, kun osaamiset yhdistetään.

Henna Eloranta katsoo kameraan.
Suunnittelija Henna Eloranta

Mistä tuntee hyvän koulutuksen?
– Hyödyllinen koulutus sisältää koeteltua ja päivitettyä ammattiosaamista, tuoretta ja ajankohtaista tietoa osallistujille. Hyvä koulutus välittyy tehokkaasti osallistujalle ja innostaa häntä. Koulutusten työelämäjaksot ovat tärkeitä, koska niillä ollaan kiinni toimialan nykyarjessa, mutta teoriaopetuksenkin on tärkeää olla raikasta ja innostavaa. On hienoa, jos lyhyt työvoimakoulutus johtaa myös pidemmälle opinpolulle, vaikka työllistyminen toki onkin ensisijainen tavoite. Maakunnan laajuisen osaamiskokonaisuuden huoltamiseen tarvitaan kaiken kaikkiaan osaavaa rakentelua monista elementeistä: vaihtoehtoja on eripituisista tutkintoon johtamattomista jatko- ja täydennyskoulutuksista tutkinnonosiin ja aina ammatillisiin tutkintoihin asti – ne ovat kaikki tärkeitä.

Millaisia trendejä näkyy ELYn kiikarissa ensi vuodeksi?
– Kaakon ELY-keskuksen yhteinen linjaus on vahva: osaamiseen satsataan, ja hyvinvoinnin lisääminen alueelle on yhteinen tavoitteemme. Kaakkois-Suomessa kohdennetaan valtakunnallisesti verrattuna paljon ELYn resurssia osaamisen kehittämiseen. Kaakkois-Suomen elinkeinorakenne on teollisuuspainotteinen ja reagoi maailman tapahtumiin viipeellä, joten työllisyystilanteen parantumista voidaan odotella vielä jatkossakin. Kasvuun valmistaudumme ennakoimalla osaamistarpeita ja täydennyskouluttamalla osaajia ajoissa.


Palaa otsikoihin