Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

25.4.2023 14.39

Hoiva-avustaja saa ilon syttymään asiakkaan silmiin

Hoiva-avustajan koulutus on nopea reitti hoitoalalle tekemään merkityksellistä työtä asiakkaita avustaen. Saimaan ammattiopisto Sampon järjestämään koulutukseen on jatkuva haku ja koulutuksen voi halutessaan suorittaa myös oppisopimuksella. Syksyllä 2022 opintonsa aloittaneet Ritva Borgström ja Emmi Tuominen suuntaavat motivoituneena hoiva-alalle.

Tuominen ja Borgström kokevat hoiva-avustajan työn tärkeäksi ja merkitykselliseksi. "Asiakkaat ovat hyvillään työpanoksestamme", he kertovat.

Hoiva-avustajan koulutuksen suorittaneet ammattilaiset työskentelevät esimerkiksi ikääntyneille tai vammaisille tarkoitetuissa palvelutaloissa ja hoivakodeissa. Työhön kuuluvat erilaiset avustavat tehtävät asukkaiden arjessa ja perushoidossa, esimerkiksi avustaminen ruokailussa, hygienian hoidossa, ulkoilussa, viriketoiminnassa ja keittiössä.

Borgström, 60, ja Tuominen, 20, ovat molemmat suuntautuneet ikäihmisten pariin. He ovat olleet tyytyväisiä tekemäänsä alavalintaan.

– Tarve hoitajille on tosi kova. Ikäihmisten kanssa työskentely on lähellä minun sydäntäni. Ja asiakkaat ovat hyvillään työpanoksestamme, Borgström kertoo ja Tuominen nyökkää vieressä.

Ritva Borgström toivoo, että saa tehdä hoiva-avustajan työtä niin kauan kuin kuntoa riittää.

Hoiva-avustajalla on aina aikaa asiakkaalle

Työ hoiva-avustajana on ihmisläheistä ja siinä tarvitaan hyviä sosiaalisia sekä tiimityötaitoja. Hoiva-avustajat eivät työskentele yksin työvuorossa eivätkä vastaa lääkehoidosta. Koulutuksen aikana on kuitenkin mahdollisuus suorittaa lääkelupa, jotta hoiva-avustaja voi antaa asiakkaalle hoitajan jakamat lääkkeet.

Hoiva-avustajan koulutus mahdollistaa myös jatkokouluttautumisen lähihoitajaksi suorittamalla sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon.

Borgströmillä ja Tuomisella on nyt takana opintoihin kuuluva viiden viikon harjoittelujakso ja toinen kuuden viikon jakso on edessä. Työn parasta antia on heidän mielestään se, kun asiakkaan saa hyvälle tuulelle.

– Ihmiset tässä työssä ovat parasta. Se luottamus, joka asiakkaan kanssa syntyy, kun he oppivat tuntemaan sinut, on jotain ihan uskomatonta. Joskus ei tarvitse muuta kuin ottaa asiakasta kädestä kiinni ja hän valtavan iloinen siitä, Borgström kertoo.

Hän hakeutui alalle, koska tunsi vetoa ikäihmisten pariin. Tuominen puolestaan on aiemmin opiskellut muotialan perustutkinnon Sampossa, mutta päätti vaihtaa alaa, sillä hänellä oli halu auttaa ihmisiä, etenkin iäkkäitä.

– Hoitoala kiinnosti minua, vaikka minulla ei ollut aiempaa kokemusta alalta. Myös työllistymismahdollisuudet alalla ovat hyvät.

Tuomiselle on jäänyt mieleen asiakkailta saatu elämänoppi ”elämästä kannattaa nauttia”.

Empaattisuus on hoiva-avustajalle tärkeä työkalu

Hoiva-avustajakoulutukseen hakevilta edellytetään soveltuvuutta alalle, hyvää psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä valmiuksia vuorotyöhön. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot ovat ammattitaidon keskeinen osa.

– Työ vaatii muun muassa empaattisuutta, tietynlaista rauhallisuutta sekä sitä, että osaa ottaa huomioon kunkin asiakkaan tilanteen ja kunnon. Jokainen asiakas on erilainen, toiset eloisampia, toiset rauhallisempia, Borgström kertoo.

Etenkin ikääntyvien kanssa työskennellessä voi työssä joutua kohtaamaan myös asiakkaan poismenon. Siihen ei Borgströmin mukaan tule rutiinia.

– Joskus kun menee työvuoroon, joku asiakkaista on saattanut lähteä ajasta iäisyyteen. Se on itselle tärkeää, että voin tehdä mahdollisimman mukavaksi asiakkaan viimeiset hetket. Jotta hän voi tuntea itsensä tarpeelliseksi ja huomioiduksi, arvostetuksi. Sellaista kohtelua toivoisin itsekin.

Intensiivinen koulutus

Tuomisen ja Borgströmin koulutus on kestoltaan 8 kuukautta. Heidän on määrä valmistua kesäkuussa 2023. Opetus hoiva-avustajan koulutuksessa tapahtuu lähiopetuksena, sillä opintoihin sisältyy paljon käytännön tekemistä. Opintojen aikana suoritetaan kaksi sosiaali-ja terveysalan perustutkinnon osaa: kasvun ja osallisuuden edistäminen sekä ikääntyneiden osallisuus ja kuntoutuminen.

– Olemme opiskelleet ihmisen anatomiaa, kestävää kehitystä, käyneet ensiapukurssin ja hätäensiapukurssikin on tulossa. Lisäksi olemme opetelleet esimerkiksi erilaisten apuvälineiden käyttöä, pitämään jumppatuokioita sekä tekemään erilaisia toimintakykyä ylläpitäviä askareita, he kertovat.

– Olemme tehneet paljon ryhmätöitä ja tykkään tosi paljon tiimioppimisen menetelmästä. Kun on eri-ikäisiä opiskelijoita, tulee erilaisia ja mielenkiintoisia katsantokantoja asioihin, täydentää Tuominen.

Koska opintoihin on jatkuva haku, kanssaopiskelijat voivat vaihdella opintojen edetessä. Tuominen ja Borgström ovat suorittaneet opintojaan samaan tahtiin ja opiskelleet alusta asti yhdessä. He ovat kokeneet opinnot mielekkäiksi ja kehuvat opetuksen laatua.

– Meillä on ollut ilo opiskella. Opettajat ovat olleet tosi ihania, samoin kaikki opiskelijat, joiden kanssa olemme saaneet opiskella. Tietoja ja apua on aina saanut, kun on tarvinnut, Borgström sanoo.

– Meillä on ollut todella hyvä yhteishenki läpi opintojen, Tuominen kiittelee.

Kiinnostuitko alasta? Haku sosiaali- ja terveysalan tutkintoihin on parhaillaan käynnissä. Katso lisää www.edusampo.fi/haussanyt


Palaa otsikoihin