Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

28.1.2021

Kansainvälinen hanke kannustaa hyvinvointiin ja lisää tietoisuuttaa hyvinvoinnin edistämisestä

Sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvu on koko Eurooppaa koskettava asia. Ilmiö on huomioitu myös ammatillisen koulutuksen parissa.

Projektipäällikkö Alex Jansen esittelee VitalityLAB-tilaa. Kuvakaappaus esittelyvideosta.

Ammattiopistojen kansainvälinen VITALity for the Future -hanke (suomeksi elinvoimaa tulevaisuuteen) koettaa osaltaan hillitä sote-menojen kasvua. Hanke lisää tietoisuutta hyvinvoinnin edistämisestä ja kannustaa ihmisiä ottamaan enenevässä määrin vastuuta omasta hyvinvoinnistaan.

Hanke käynnistyi verkkoseminaarilla 27. tammikuuta. Seminaarissa ROC Midden Nederland -ammattiopiston kansainvälisten asioiden johtaja Norbert Ruepert esitteli hanketta ja näytti videoesittelyn Hollannin Utrechtissä sijaitsevasta VitalityLAB-tilasta.

VitalityLAB avattiin lokakuussa 2020, ja siellä kävijät pääsevät tutustumaan hyvinvoinnin osa-alueisiin toiminnallisen näyttelyn avulla.

- Hanke on kuitenkin paljon muutakin kuin fyysinen tila, Ruepert totesi verkkoseminaarissa.

Arkisia valintoja

Käytännössä hyvinvoinnin lisääminen voi tarkoittaa pieniä valintoja jokapäiväisessä arjessa.

Seminaarissa niin ikään puhunut hollantilainen terveysalan konsultti Stephan Hermsen pohti sitä, miten ihmisten arkisia tapoja voidaan muuttaa terveellisemmiksi.

Esimerkkinä hän näytti videon metroaseman soivista portaista, jotka kannustavat ihmisiä käyttämään portaita rullaporteiden sijaan. 

- Ihmisten haastaminen hauskalla tavalla on yksi tapa kannustaa hyvinvointiin. Tavallinen hollantilainen tapa olisi laittaa kyltti ja kertoa, että portaat ovat hyväksi terveydelle, mutta ei sillä saada ihmisiä käyttämään portaita, Hermsen sanaili seminaarissa.

VITALity for the Future on Erasmus+ KA2 strateginen kumppanuushanke, ja Saimaan ammattiopisto Sampon sosiaali- ja terveysala on hankkeen yhteistyökumppani. 

Hankkeen tavoitteena on luoda uusi, ainerajat ylittävä opetuskokonaisuus, jonka avulla opiskelijoita kannustetaan tietoisempaan positiivisen, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen ja terveellisiin henkilökohtaisiin valintoihin. Viiden partnerimaan ja hankkeen sidosryhmien kesken jaetaan asiantuntijuutta sekä kehitetään ammatillista koulutusta ohjenuorana tulevaisuuden elinvoima.

Lisätiedot:
Jaana Hokkanen
kansainvälisyyskoordinaattori / international coordinator
+358 408656739
jaana.hokkanen@edusampo.fi

***

Kevään 2021 aikana Sampon kansasinvälisyystoimisto julkaisee kansainvälisiä hankkeita käsittelevän juttusarjan, jossa Sampon kansainvälistä toimintaa tehdään tutuksi. Sampossa on meneillään kaksi Erasmus+ -liikkuvuushanketta ja neljä Erasmus+ kumppanuushanketta.

Erasmus+ - Mahdollisuus kansainvälistymiseen

Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma kattaa kaikki koulutustasot, myös ammatillisen koulutuksen. Tavoitteena on mm. koulutuksen kehittäminen sekä nuorten koulutustason, taitojen ja työllisyysmahdollisuuksien parantaminen ja eurooppalainen yhteistyö. 

Ohjelman avulla opiskelijan on mahdollista lähteä ulkomaille laajentamaan osaamista, vahvistamaan muuttuvassa työelämässä ja yhteiskunnassa tarvittavia avaintaitoja sekä avartamaan maailmankuvaa ja parantamaan itsetuntemusta.

Organisaatioille Erasmus+ tarjoaa mahdollisuuden kansainväliseen yhteistyöhön ja henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Kansainvälinen yhteistyö lisää organisaatioiden vetovoimaisuutta ja mahdollistaa hyvien käytänteiden jakamista oman organisaation kehittämiseksi.

Ohjelman tarjoama taloudellinen tuki, apuraha, edistää kaikille tasavertaista osallistumista. (OPH.fi)

Vuonna 2021 alkaa uusi Erasmus+ -ohjelmakausi, joka tulee kestämään vuoden 2027 loppuun. Erasmus+ -hankkeita, joissa myös Sampo on mukana, on mm. Erasmus+ KA1 -liikkuvuushankkeet ja Erasmus+ KA2 strategiset kumppanuushankkeet. Liikkuvuushankkeet ovat Sampon koordinoimia kansainvälistä liikkuvuutta opiskelijoille ja henkilöstölle mahdollistavia hankkeita ja strategisissa kumppanuushankkeissa, ainakin tällä hetkellä, Sampo on mukana partneriominaisuudessa. Uuden ohjelmakauden kokonaisbudjetti Euroopassa on yli 20 miljardia euroa. Edellisellä ohjelmakaudella Suomen Erasmus -hankkeiden vuosibudjetti oli n. 45 miljoonaa euroa.


Palaa otsikoihin