Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

12.3.2020

Kansainvälinen kokemus kasvattaa – rakennusalan opiskelijat palasivat työssäoppimisjaksolta Kanariansaarilta

Työjakso ulkomailla on kasvun paikka. Tällaisen kasvupyrähdyksen ottivat neljä Saimaan ammattiopisto Sampon rakennusalan opiskelijaa.

Alex Kuukka (vas.), Justus Ruosteinen, Juho Inkinen ja Jasu Auramo kertovat, että parasta Kanariansaarilla oli nähdä ja kokea paikallista kulttuuria.

 Justus Ruosteinen, Alex Kuukka, Juho Inkinen ja Jasu Auramo suorittivat kahdeksan viikon kansainvälisen työssäoppimisjakson Kanariansaarilla Fuerteventurassa. He palasivat reissusta viikko sitten.

– Kaikki meni oikein hyvin. Teimme korjausrakentamista eli purkuhommia, saneerausta ja asennushommia, Ruosteinen kertoo.

– Ja olihan se kivaa, kun aurinko paistoi ja oli lämmintä. Sen myötä jaksoi paljon paremmin kuin Suomen talvessa olisi jaksanut, Kuukka jatkaa.

Työssäoppimisjakson aikana opiskelijat huomasivat, että Kanarialla asioita tehdään vähän eri tavalla kuin Suomessa.

– Rakentaminen ei ole vielä niin kehittynyttä kuin Suomessa, ja aikataulutkaan eivät olleet ihan niin justiinsa, Inkinen sanoo.

Kanarialla opiskelijat majoittuivat keskenään. Asunto sijaitsi 5 minuutin päässä Fuerteventuran keskustasta, ja rakennusliikkeen toimistolle käveli 10 minuuttia. Työkieli oli englanti.

– Kieliasiat sujuivat hyvin. Yksinkertaisella englannilla pärjäsi pitkälle. Välillä oli vaikea ymmärtää mitä paikalliset puhuivat, ja työmaan englantia taitava henkilö oli välillä muilla työmailla. Joskus käytettiin Google-kääntäjää, että saatiin viesti perille. Rohkeus puhua englantia ja selvittää asioita kasvoi tosi paljon, Inkinen sanoo.

Nuoret kertovat, että parasta vaihdossa oli nähdä ja kokea paikallista kulttuuria. Vaihdon edetessä uudelta ja vieraalta tuntuvat asiat arkistuivat ja elämä helpottui.

– Mukava oli nähdä, miten muualla asioita tehdään: miten arki toimii vieraassa maassa ja miten paikallisesta arjesta pääsee itse jyvälle, Kuukka kertoo.

– Lopulta osasi käyttäytyä vieraassa maassa paikallisten tavoin, Auramo jatkaa.

Yksi espanjalaisen kulttuurin erikoisuus jäi Auramolle erityisesti mieleen.

– Kanarialla roskat kerätään joka yö kadun varresta, mutta sakon uhalla roskia ei saanut viedä ulos ennen iltakahdeksaa.

Tiivistä yhteydenpitoa

Rakennusalan opettaja Jukka Nykänen kertoo niin ikään opiskelijoiden vaihdon sujuneen mallikkaasti. Opettajan ja opiskelijoiden välillä oli tiivistä yhteydenpitoa läpi vaihdon, ja nuoret lähettivät opettajalle kuvia Kanarialta. Lisäksi lehtori Petri Peronmaa kävi katsomassa opiskelijoita paikan päällä.

– Hienoa oli nähdä, miten hyvin opiskelijat pääsivät paikalliseen kulttuuriin käsiksi. Opiskelijat kävivät muun muassa pelaamassa jalkapalloa työkavereidensa kanssa, Nykänen sanoo.

Nyt vaihdossa olleet nuoret ovat Sampon ensimmäiset rakennusalalta vaihtoon lähteneet opiskelijat. Vaihdon rahoitti Erasmus+ -ohjelma ja William ja Ester Otsakorven Säätiö. Nykänen toivoo, että väylä on nyt avattu ja muutkin innostuvat lähtemään työssäoppimaan ulkomaille.

– Kansainvälinen kokemus avartaa näkemystä ja madaltaa kynnystä lähteä uudestaan töihin ulkomaille. Reissu oli ilmeisen onnistunut, kun opiskelijat sanoivat, että voisivat lähteä uudestaan vaikka heti.

Opiskelijat kertovat vaihtokokemuksestaan sampolaisille ja muille kiinnostuneille Sampon kansainvälisyyspäivässä. Tapahtumat järjestetään Imatralla 15.5. ja Lappeenrannassa 18.5.


Palaa otsikoihin