Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

17.3.2015

Keke-passi julkistettiin

Kestävä kehitys tulee mukaan kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin. Keke-passi julkistettiin Saimaan ammattiopisto Sampossa maanantaina 16.3.2015.

Tilaisuudessa esiteltiin Keke-verkko-opetuskokonaisuus, jossa kuvitteellinen Jalmari Nappisen nelihenkinen perhe miettii erilaisia elämäntilanteiden valintoja tehdessään niiden vaikutuksia kestävään kehitykseen.  

Keke-passi sisältyy ensi syksynä voimaan tuleviin uudistettuihin opetussuunnitelmiin kaikilla koulutusaloilla saman sisältöisenä. Tavoitteena on, että opiskelija omaksuu kestäviä elämäntapoja ja oppii toimimaan vastuullisena kuluttajana ja kansalaisena sekä toimimaan työssään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Tilaisuuden avannut rehtori Antti Lehmusvaara totesi, että tulevaisuudessa - tämän päivän nuorten elämässä - kestävän kehityksen merkitys kasvaa entisestään. Sampon neljästä arvosta yksi on vastuullisuus, joka pitää sisällään mm. ”Pidämme huolta ympäristöstä ja opetamme vastuullisuutta myös opiskelijoille.” Oppilaitos on sitoutunut kestävään kehitykseen ja jalkauttaa Keke-passin myötä toimintamallin kaikille aloilleen.

Projektipäällikkö Mervi Karoniemi kertoi opintoteeman lähtökohtana olevan ”Mitä jokaisen kansalaisen tulisi tietää.” Opiskelija tutustuu mm. ympäristönsuojelulakiin, viranomaisverkostoon, jätteiden hyötykäyttöön, energiamuotoihin ja kodinkoneiden hankintoihin. Koulutusjaksoa on pilotoitu noin kymmenellä opiskelijaryhmällä.

Laatupäällikkö Pekka Turunen lisäsi, että kestävä kehitys on osa laadunhallintaa ja yksi elinikäisen oppimisen avaintaito.  

Yhteistyökumppaneina Keke-passin suunnittelussa ovat olleet Imatran seudun ympäristötoimi, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi, Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy ja Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö.

Tahojen edustajat kommentoivat lopputulosta positiivisesti. Imatran seudun ympäristötoimen ympäristöinsinööri Merja Kaksonen totesi, että viranomaisen ongelmana on, miten määräykset ja säädökset saadaan osaksi kansalaisen arkitoimintaa. Käytännönläheinen Keke-passi on tähän yksi ratkaisu.

Tilaisuus alkoi Roskaräpillä, joka on Tohtori Sairan ja Sonichousen käsialaa ja päättyi loppukokeeseen, jossa asiantuntijat saivat itse testata osaamistaan.

Lisätietoja:

- laatupäällikkö Pekka Turunen, p. 040 037 6442, pekka.turunen(at)edusampo.fi
- projektipäällikkö, kouluttaja Mervi Karoniemi, p. 0400 164 167, mervi.karoniemi(at)edusampo.fi

 


Palaa otsikoihin