Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

21.12.2022 13.49

Kesämäen koululla harjoiteltiin Taitaja9-taitoja uudessa tapahtumassa

Kesämäen koululla vietettiin 16.12.2022 touhukasta päivää koulun itse järjestämän Taitaja9-harjoituskilpailun merkeissä.

Taitaja9 on SkillsFinlandin jokavuotinen, hyväntuulinen ja toiminnallinen kädentaitokilpailu 7. – 9. -luokkalaisille. Viralliset Taitaja9-paikalliskilpailut järjestettiin tänä vuonna verkkopakopelinä parin edellisvuoden tapaan. Paikalliskilpailuista parhaiten menestyneet joukkueet jatkavat Kaakkois-Suomen aluekilpailuun, jotka järjestetään tammikuussa.

Idea Kesämäen koulun omasta Taitaja9-tapahtumasta lähti koulun opettajilta, jotka kasasivat työryhmän viemään ajatusta käytäntöön. Ajatuksena oli harjoitella käytännön taitoja, joille on tarvetta, jos koulun oppilaat pääsevät Taitaja9-paikalliskilpailusta jatkoon aluekilpailuun.

Lopputuloksena oli Sampon kanssa yhteistyössä järjestetty ensimmäinen laatuaan ollut itsenäinen kisailu, jossa yläkoululaiset pääsivät testaamaan taitojaan neljässä eri lajissa.

Kisailuun osallistui kaiken kaikkiaan 20 Kesämäen koulun 7. – 9. -luokkalaisista koostuvaa joukkuetta. Leikkimielisen kisailun tavoitteena oli myös tuoda kättentaitoja ja käytännön tekemistä näkyviksi tehtävien kautta, jotka kasattiin aiempien vuosien Taitaja9-kilpailujen tehtävänantoja mallina käyttäen.

Tehtäväpatteristo koostui neljästä tehtävästä, jotka liittyivät eri ammatteihin ja niissä mahdollisesti tarvittavaan osaamiseen. Yhdessä tehtävässä tarvittiin rahalaskentataitoa liiketoimintaan liittyen, ravintola-alaan nojautuvassa tehtävässä tuli kattaa ja somistaa pöytä kuvaa apuna käyttäen ja ensiaputehtävässä kisaajien piti valmistaa paarit ja kantaa pelastettava henkilö tiettyä reittiä. Neljäs tehtävä oli tunnistamistehtävä, jossa oli tunnistettavana neljä eri puulajia, maustetta sekä tekstiilikuitua.

- Tehtävät tuntuivat olevan juuri sopivan haastavia oppilaille, ei liian helppoja tai vaikeita. Kisaajat tykkäsivät kovasti ja kokemus oli kiva meille kaikille, totesi Kesämäen koulun oppilaanohjaaja Tiina Kiviranta.

Tapahtuman järjestelyistä vastasi koulun opettajista koostuva työryhmä apunaan Sampon sosiaali- ja terveysalan lehtori Kati Minkkinen, joka toimii Kaakkois-Suomen Taitaja9 aluevastaavana. Lisäksi Sampon lähihoitajaopiskelijoita oli tuomaroimassa kisoja paikan päällä. Voittajajoukkue pääsi Kesämäen koulun kotitalousopettajan järjestämänä Kotipizzaan, jossa oppilaat saavat tehdä itse oman pizzan – käytännön taitoja harjoitellaan siis myös palkintoherkuttelun yhteydessä.

Kuvassa tunnelmia Kesämäen koululta 16.12.2022.


Palaa otsikoihin