Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

7.4.2022 11.45

Kestävän kehityksen sertifikaatti myönnetty Sampon sisustus- ja muotialalle sekä metsä-, luonto- ja ympäristöalalle

Opetus-, kasvatus ja koulutusalojen OKKA-säätiön oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti on myönnetty Saimaan ammattiopisto Sampon sisustus- ja muotialalle sekä metsä-, luonto- ja ympäristöalalle.

Sertifikaatin luovutti OKKA-säätiön suunnittelupäällikkö Erkka Laininen 1. huhtikuuta.

Hän kertoi, että vuoden alussa käynnistyneessä Vaski-verkostohankkeessa on mukana yli 60 ammatillisen koulutuksen järjestäjää sekä kuusi kaupunkien omistamaa oppilaitosta, joilla on oma hanke. Näiden hankkeiden yhteistyönä on tarkoituksena rakentaa tänä vuonna Suomeen ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartta, joka paaluttaa muutosta ja niitä valintoja, joita ammatillisessa koulutuksessa täytyisi tällä vuosikymmenellä tehdä, jotta ammatillisesta koulutuksesta tulisi kestävyysmuutosta vahvistava ja palveleva toimija.

– On kova paine vihreään siirtymiseen ja fossiilisesta energiasta luopumiseen. Se vaatii yhteiskunnassa kulttuurista muutosta ja arvomuutosta. Sampo on tulevaisuuteen katsova ja muutosta tekevä organisaatio. Hienolla tavalla olette yhdistäneet osaamisen, luovuuden ja kulttuurisen ulottuvuuden, Laininen kehui.

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymään perustettiin noin 15 vuotta sitten ensimmäinen kestävän kehityksen koordinointiryhmä, ja siitä lähtien kestävää kehitystä on eri tavoin pidetty toiminnassa yllä. Koulutusalojen innostus kestävää kehitystä kohtaan sekä hankerahoitus mahdollistivat nyt OKKA-säätiön sertifikaattiprosessiin lähtemisen.

Sampon apulaisrehtori Pekka Turunen hätkähti aluksi arvioinnin tiukkoja kriteerejä.

– Ei enää riitä, että kestävän kehityksen toimintamallit ovat kunnossa ja niitä kehitetään, vaan oppilaitosten pitää pystyä olemaan myös ennakoivia ja yhteiskuntaa uudistavia. Melko pian totesinkin, että juuri oppilaitoksethan uudistavat työelämää ja yhteiskuntaa mm. koulutammalla ammattien taitajia, jotka vievät yrityksiin saamaansa kestävän kehityksen osaamista, Turunen kertoi.

Kuntayhtymän hallitus on juuri päättänyt esittää Saimaan ammattiopisto Sampon uuden strategian yhtymävaltuustolle hyväksyttäväksi. Siinä on kolme painopistettä, joista yksi on kestävän tulevaisuuden varmistaminen. Sampo muun muassa pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä. Toimenpiteisiin on myös kirjattu vastuullisen työelämän osaamislupaukset, joissa opiskelijat mm. tekevät kestävän kehityksen lupaukset ja toteuttavat niitä työssäoppimisjaksoillaan.

Kuntayhtymän kaikki kiinteistöt käyttävät vihreää sähköä, joka tuotetaan tuulivoimalla. Lisäksi vuosi sitten Lappeenrannan kampus liittyi vihreään kaukolämpöön. Myös sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys on huomioitu. Niihin liittyy esim. syrjäytymisen ehkäiseminen ja yhteisöllisyys.

Laininen kehui nyt sertifioitujen koulutusalojen toimintaa, joka aktivoi ja voimaannutta opiskelijoita ja kytkee oppilaitoksen ympäröivään yhteiskuntaan ja sen kehitykseen.

– Opiskelijat pääsevät innovoimaan ja suunnittelemaan uusia juttuja sekä toteuttamaan itseään ja etsimään uusia mahdollisuuksia esimerkiksi tulevaisuuden kestävälle liiketoiminnalle. Samalla tuli vahva vaikutelma, että haette todella aktiivisesti kumppanuuksia työelämän puolelta yhteiskehittämisen ajattelun kautta.  

Auditoinnissa erityisenä vahvuutena pidettiin tiimiorganisaatioajattelua, jossa ajatus yhteistoiminnallisesta verkostomaisesta toiminnasta on sisäistynyt hyvin. Tiimimäisen ja verkostomaisen toimintatavan voima on sisäistä, ja siinä pystytään tekemään vahvasti yhteistyötä yli koulutusalarajojen, mikä on uuden innovoinnin kasvupohja. Sama ajattelu laajenee myös kumppanuuksiin, joka on sertifikaatin indikaattorien keskiössä. Se mahdollistaa uudenlaisten asioiden luomista yhteistyössä.

– Tulevaisuuden rakentaminen on ekososiaalista. Ihmisillä omistamisen merkitys vähenee, ja he kantavat oman vastuunsa yhteisistä asioista ja välittävät ympäristön tilasta, Laininen kertoi.

Sisustus- ja muotialan sekä metsä-, luonto- ja ympäristöalan koulutuspäälliköt ja opettajat vastaanottavat kestävän kehityksen sertifikaatin, joka on suuri juliste.
Kestävän kehityksen sertifikaatti -juliste löytää paikkansa oppilaitoksen seinältä. Vastaanottamassa mm. koulutuspäälliköt Esa Majander (toinen vasemmalta) ja Reeta Niemi (neljäs oikealta).

Sampon koulutuspäälliköt Esa Majander ja Reeta Niemi ottivat kiitollisina vastaan sertifikaatin.

– Olemme päässeet tavoitteeseen. Luontoalalla on aina otettu kestävän kehityksen asiat huomioon, ja metsäalalla niistä otetaan myös oppia. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, kertoi Majander.

Niemi puolestaan valotti sisustus- ja muotialalla vallitsevaa kiertotaloutta ja siihen liittyvää tekstiilijätteen keräämistä ja hyödyntämistä.

– Tämän sertifikaattiprosessin avulla olemme saaneet alalle kestävän kehityksen ajatusta ja kirkastettua, miten tärkeä asia on. Työssäoppimassa kaikki saavat kestävän kehityksen tehtävän, jolloin viesti lähtee myös työpaikoille.

Nyt sertifioitujen koulutusalojen lisäksi Turunen uskoo ja toivoo, että myös muut koulutusalat lähtevät mukaan.

Lisätietoja: apulaisrehtori Pekka Turunen, p. 040 037 6442, pekka.turunen@edusampo.fi


Palaa otsikoihin