Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

10.3.2015

Kestävät energiaratkaisut Sampon opetuksessa ja toiminnassa

Kestävän kehityksen energiaratkaisut ovat osa Saimaan ammattiopisto Sampon strategiaa niin omassa toiminnassa kuin opetuksessa ja sen kehittämisessä. Niillä pyritään vastaamaan tulevaisuuden uusiin haasteisiin. Sampon kuluttama sähkö on uusiutuvalla energialähteellä tuotettua, ja oppimisympäristöissä uudet energiamuodot huomioidaan.

Kestävät energiaratkaisut ammatilliseen koulutukseen -hanke

Vuoden 2015 alussa alkaneessa Kestävät energiaratkaisut ammatilliseen koulutukseen -hankkeessa tavoitteena on saada hankituksi tarvittava oppimisympäristö uusiutuvan energian rakentamis-, laiteasennus- ja kunnossapitokoulutukseen. Opettajille järjestetään koulutusta laitteistojen käyttöönotossa.

Opetussuunnitelmiin sisällytetään aurinkoenergian, maalämmön ja biodieselvoimaloiden toimintaan, asennukseen ja ylläpitoon liittyvää osaamista. Työssäoppiminen yhteistyöverkoston yrityksissä varmistaa käytännön osaamisen.

Kestävät energiaratkaisut ovat tätä päivää. Sampossa halutaan hankkeen myötä vaikuttaa myönteisen asenteen vahvistumiseen uusiutuvan energian käyttöä kohtaan asumisessa, teollisuudessa ja liike-elämässä sekä julkisella sektorilla. Siihen liittyvä koulutus aiotaan vakiinnuttaa osaksi Sampon järjestämää koulutusta. Näin edistetään myös Etelä-Karjalan alueellisia tavoitteita hiilineutraalien kuntien kehittymisestä, kasvuhuonepäästöjen vähentymisestä ja energiatehokkuuden lisääntymisestä.

Hanke kestää 30.7.2016 asti, ja sen kokonaiskustannusarvio on 159 440 euroa, josta Sampon omarahoitusosuus on 47 832 euroa ja EAKR-osuus 111 608 euroa.

Aurinkoenergiaa Sampossa

Saimaan ammattiopistossa asennettiin viime vuonna opiskelijatyönä Imatralle ja Lappeenrantaan 5kVA:n aurinkovoimalat, jotka alkavat näinä päivinä talven jälkeen tuottaa sähköä.

Vuoden 2014 aikana toteutettiin Aurinkoenergiaa-hanke, jonka yhteydessä kartoitettiin aurinkoenergialaitteistoja asentavien yritysten ja julkisyhteisöjen kokemuksia aurinkoenergian käytöstä, laitteista, asennuksista ja kunnossapidosta sekä niiden osaamistarpeita.

Tutkimuksen mukaan yrityksissä on sähköasennusosaamista. Koulutustarvetta on aurinkosähköjärjestelmien suunnittelussa, mitoituksessa ja mekaanisessa asennuksessa. Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen on suurelta osin mekaanista asennustyötä.

Laitevalmistajat ja jälleenmyyjät pitävät aurinkosähköjärjestelmiä nousevana trendinä. Euroopassa ilmiö nousi noin 5–10 vuotta ilmalämpöpumppujen jälkeen, ja on odotettavissa, että Suomessa käy samalla tavalla. Liikkeellelähdön jälkeen kasvu tulee olemaan todella nopeaa. Ammattitaitoista työvoimaa ei ole saatavilla, ellei koulutukseen panosteta pikaisesti.

Oppilaitokseen hankittavilla verkkoon liitettävillä aurinkosähköjärjestelmillä voidaan helposti havainnollistaa opetusta ja tuottaa samalla pientä säästöä kiinteistön sähkön kulutuksessa. Lisäksi saadaan kokemusta järjestelmien toiminnasta, huollosta ja kunnossapidosta.

Biodiesellaitteisto hankittu koulutus- ja testauskäyttöön

Saimaan ammattiopisto Sampoon on hankittu biodieselin valmistuslaitteisto koulutus- ja testauskäyttöön. Laitteiston avulla valmistetaan kasvi- tai kalaöljystä biodieseliä esteröitymisprosessilla.

Biodiesellaitteistoon annostellaan metanolia, lipeää ja kasvi- tai kalaöljyä. Prosessissa öljy reagoi kemikaalien kanssa siten, että sivutuotteena saadaan glyserolia ja saippualiuosta sekä valmista biodieseliä pesun jälkeen. Sivutuotteena syntyvä glyseroli laitetaan biojätteeseen ja voidaan ravinnerikkautensa ansiosta käyttää esim. ravinteena kompostoriin.

Laite vastaa teollisuudessa esteröitymisprosessia käyttäviä biodiesellaitteistoja, vain pienemmässä mittakaavassa.

* * * * * * * * *

Lisätietoja:

  • Kestävät energiaratkaisut ja aurinkoenergia: lehtori Mikko Kojo, p. 040 549 3868, mikko.kojo(at)edusampo.fi

  • Biodiesellaitteisto: lehtori Päivi Lassila, p. 0400 821 244, paivi.lassila(at)edusampo.fi


Palaa otsikoihin