Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

10.2.2020

”Kisat kannustavat harjoittelemaan” – Sampon alumni Emeliina Papinniemi ja Sampon opiskelija Eija Kuningas valmistautuvat kokkiolympialaisiin

Suomen kokkimaajoukkueen kondiittorit Emeliina Papinniemi ja Eija Kuningas valmistautuvat Saksan Stuttgartissa helmikuun puolessa välissä järjestettäviin kokkiolympialaisiin. Papinniemi on Saimaan ammattiopisto Sampon entinen opiskelija ja Kuningas opiskelee Sampossa parhaillaan.

Papinniemi valmistautuu kilpailuun valmistamalla suklaaveistoksen osia Sampon harjoituskeittiössä.

– Kisatyö on metrin korkuinen ja reilut viisi kiloa tummaa suklaata sisältävä suklaaveistos. Joitakin yksityiskohtia on tehty sokerista sekä valko- ja maitosuklaasta. Olen tehnyt veistoksen nyt kolme kertaa, ja suunnitelmat elävät hiukan koko ajan.

Ensimmäinen työvaihe on suklaan temperointi, eli lämpokäsittely, jonka avulla suklaan rakenne muokataan sopivaksi.

Papinniemellä kilpailuun valmistautumiseen menee noin viikko. Hän tekee veistoksen osat etukäteen valmiiksi ja ne kuljetetaan rekalla Saksaan. Saksassa veistos kasataan ja se on esillä kokkiolympialaisten ensimmäisenä kisäpäivänä 16. helmikuuta. 

Jotta kaikki menee varmasti nappiin, kaikkia osia tehdään kaksi kappaletta. 

Toteutuksen ohella myös veistoksen suunnittelu on Papinniemen käsialaa. Kokkimaajoukkueen annosten teemana on suomalainen luonto, ja Papinniemi lähestyy teemaa saaristolaisaiheen kautta.

Työskentelyä sivusta seuraavalle käy heti selväksi, että näyttävä ja yksityiskohtia vilisevä kokonaisuus on tulossa. Tämän enempää veistoksesta ei kuitenkaan voi kertoa, sillä veistosta ei saa julkistaa ennen kilpailua.

Sampon kasvatti

Papinniemi on valmistunut Samposta leipuri-kondiittoriksi vuonna 2015. Kondiittorikisällin ammattitutkinnon hän suoritti oppisopimuskoulutuksena MBakeryssä vuonna 2017, koulutuksen järjestäjänä toimi Sampo. Kilpaileminen tuli tutuksi jo opiskeluaikoina.

– Osallistuin Taitaja-kilpailuun ensimmäisen kerran toisena opiskeluvuotena, ja siitä innostus kilpailemiseen lähti.

Leipuri-kondiittori kertoo, että ensimmäinen kilpailu ei mennyt ollenkaan putkeen, mutta seuraavasta kilpailusta tulikin sitten täysosuma – Taitajien taitaja 2015 -titteli.

– Opettajani Markku Vengasaho kannusti kilpailemaan ja kilpailujen myötä itsevarmuus kasvoi ja kiinnostus kilpailla lisääntyi. Sampo on tarjonnut hyvin tukea kilpailuun. Sampossa oppimisympäristö on avoin ja kannustava.

Emeliina Papinniemi käyttää veistoksessaan belgialaista suklaata sen työstettävyyden kannalta sopivien ominaisuuksien vuoksi.

Papinniemi kertoo, että kilpaileminen on ollut erinomainen tapa oppia ja kehittyä ammattilaisena.

– Jos haluaa hyväksi kondiittoriksi, täytyy jaksaa harjoitella: yrittää, epäonnistua ja yrittää uudestaan. Kilpaillessa joutuu pois mukavuusalueeltaan, ja täytyy jatkaa eteenpäin, vaikka ei ihan onnistuisikaan.

Kolme leivosta

Eija Kuningas on niin ikään valmistautumassa kokkiolympialaisiin. Hän valmistaa kisassa petit four -leivoksia.

Taustalla on pitkä rupeama, sillä kisaan valmistautuminen on aloitettu viime huhtikuussa.

– Vähän vajaan vuoden olen harjoitellut Sampossa kisaa varten. Aluksi on pitänyt suunnitella leivokset – on mietitty maut ja rakenteet, sillä kisassa kaikkien leivosten tulee olla erilaisia.

Eija Kuningas
Eija Kuningas on valmistautunut kokkiolympialaisiin lähes vuoden. Arkistokuva.

Leivoksissa on suomalaisia marjoja ja yrttejä, ja ulkoasussa on heleän vihreää keväistä väriä, oransseja syksyn värejä ja kesän vaalenpunaista.

– Talvi puuttuu, kun talvella ei mikään kasva, Kuningas sanailee.

Kun oikea resepti alkoi löytyä, siitä kerättiin palautetta ja leivosta kehitettiin eteenpäin.

Marraskuussa leivosten todettiin olevan valmiita ja koostumus lyötiin lukkoon. Tämän jälkeen Kuningas on keskittynyt leivosten valmistamisen harjoitteluun, sillä kisassa leivosten valmistamiseen on rajallinen aika. Leivoksia valmistetaan kolmea erilaista, kutakin 12 kappaletta.

– Marraskuusta asti olen harjoitellut leivosten valmistamista ja miettinyt miten leivokset saadaan tehtyä nopeasti, mutta teknisesti hyvin. Lisäksi olemme harjoitelleet yhdessä koko kokkimaajoukkeen voimin.

Sampossa parhaillaan leipurin ammattitutkintoa suorittava kuningas kertoo, että kilpaileminen tukee opintoja hyvin.

– Ilman kisaamista ei tulisi samalla tavalla syvennyttyä yksittäiseen osa-alueeseen. Kisat asettavat tavoitteita ja tämä kannustaa tekemään ja harjoittelemaan.

– Olen aiemmin suorittanut Sampossa leipuri-kondiittorin ammattitutkinnon. Pyrkimykseni on suorittaa kondiittorimestarin erikoisammattitutkinto heti kun se alkaa Sampossa. Leipurin ammattitutkin on hyvä välivaihe erikoisammattitutkinnon alkamista odotellessa.

Kokkimaajoukke kilpailee seuraavasti (ajat paikallisia aikoja):

  • 16.2. joukkue aloittaa Chefs Table 12 hengelle (10+2) kilpailun klo 15.00 ja service alkaa kello 20.00

  • 18.2. joukkue aloittaa Hot kitchen 110 hengen (3rkl) kilpailun klo 13.00 ja service alkaa klo 19.00
  • päättäjäiset 19.2 alkaen klo 10 alkaen
Kokkimaajoukkueen kilpailua voi seurata IKA-TV:n livestreamina.

Palaa otsikoihin