Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

10.6.2020

Konditoria- ja ruoka-alan ammattilaiset: Yhdessä olemme enemmän

Kilpailu on vanhanaikaista, toteaa kolme ruoka-alan yrittäjää. He yhdistivät voimansa ja tarjoavat nyt palveluja asiakkailleen laajemmalla skaalalla.

Nauru raikuu ja kädet käyvät, kun kolme voimansa yhdistänyttä naista touhuaa ja suunnittelee tulevaa. Imatralaiset Lounaskahvila Elman yrittäjä Lotta Kärhä, Kakkukulman Barbara Heikkinen ja Rimpsu-Reetan Reetta Tuuha vahvistavat vanhan viisauden, että yksi plus yksi plus yksi on enemmän kuin kolme.

He toimivat kukin itsenäisinä yrittäjinä, mutta tekevät myös yhdessä töitä, täydentävät tarjontaansa.

– Asiakkaat saavat yhdestä paikasta tuotteet juhliinsa ja muihin tilaisuuksiin. Kukaan meistä ei yksin pystyisi eikä ehtisi tarjoamaan kaikkea, naiset kertovat.

Kärhällä on ruoka- ja konditoriaosaamista sekä -kokemusta. Tuuha valmistaa Elman tiloissa mummonsa perinnereseptillä karjalanpiirakoita, jotka hän päällystää joko suolaisella tai makealla herkulla. Saksalaislähtöinen Heikkinen puolestaan tekee kakkuja – eikä mitä tahansa kakkuja, vaan saksalaistyyppisiä monikerroksisia, ”monimutkaisia” herkkuja.

– Saksalaisten kakkujen maku on ihan jotain muuta, Heikkinen ylistää.

Konditoria- ja ruoka-ammattilaiset Barbara Heikkinen, Lotta Kärhä ja Reetta Tuuha istuvat vierekkäin antiikkisohvalla ja nauravat.
Stressin siirtokyky on kolmikolle ominaista: jos jotain ei ehdi tai pysty tekemään se ”siirretään” kaverille, kertovayt Heikkinen, Kärhä ja Tuuha.

Kolmikosta jokainen on opiskellut jossain vaiheessa Saimaan ammattiopisto Sampossa tai sen edeltäjissä. Kärhä ja Heikkinen valmistuivat kondiittorikisälleiksi tänä keväänä. Tuuha puolestaan opiskeli suurtalouskokiksi 16 vuotta sitten.

– Ammattikoulu aikoinaan antoi myös hyvät eväät myöhempiin restonomiopintoihin, Tuuha kertoo.

Opiskeluaikana Kärhä ja Heikkinen ystävystyivät, ja toissa kevään yrittäjäjuhlissa Kärhä tutustui Tuuhaan, joka täydensi kaksikkoa. 

– Yrittäjänä olet niin yksin. On ihanaa, kun on toinen, joka auttaa ja tukee. Tämä korostuu etenkin nyt koronaikana.

Kolmikko on muokannut stressin sietokyky -termin uusiksi: stressin siirtokyky. Jos jotain ei ehdi tai pysty tekemään se ”siirretään” kaverille, ja kaveria ei jätetä pulaan.

– Emme ole keskenämme kilpailijoita, se on vähän vanhanaikaista. Päinvastoin tuemme toisiamme.

Pääsiäisenä, vappuna ja äitienpäivänä yhteisasiakkaita oli jo kiitettävästi. Myös ylioppilas- ja valmistujaisjuhlat ovat työllistäneet. Määrät toki olivat pienempiä kuin edellisinä vuosina, mutta toisaalta juhlat jatkuvat elokuussa lakkiaisjuhlien aikaan. Naiset uhkaavatkin ottaa haltuun jatkossa kaikki juhlapyhät. Tuuhan luotsaama Rimpsu-Reetta jatkaa myyntiä kesän ajan totutusti kojullaan ravintola Kuohun yhteydessä Imatrankoskella.

Muitakin ideoita muhii näiden supernaisten päässä koko ajan. Heikkinen haaveilee erilaisten kakkukurssien pitämisestä. Kärhä ja Tuuha toteuttivat piirakkapajan intialaisille toimittajille viime kesänä, osana Visit Finlandin ja Go Saimaan matkailunedistämisprojektia.

Sampon koulutusta naiset kehuvat vuolaasti. He kertovat saaneensa koululta tosi paljon tukea.

– Miksi ihmeessä opettajamme Markku Vengasaho valittiin vain Euroopan parhaaksi opettajaksi, pitäisi olla maailman paras opettaja! Hän on antanut niin paljon tukea ja ideoita meille ja hän käyttää siihen omaa aikaansa. Me kaikki koulussa tutustuneet alan yrittäjät olemme yksi iso kondiittoriperhe.


Palaa otsikoihin