Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

31.1.2019 12.41

Konepajojen ammattilaisista on pulaa – alaa esitellään koululaisille ja opiskelijoille kiertueella

Kiertueen tavoitteena on tutustuttaa nuoria hitsausalaan ja nostaa alan imagoa nuorten keskuudessa. Kemppi Oy ja Suomen Hitsausteknillinen Yhdistys (SHY) jalkautuvat Lappeenrannan oppilaitoksiin 5.–7.2. Saimaan ammattiopisto Sampoon kiertue saapuu 6.–7.2. (paikkana Pohjolankatu 12C:n hitsaussali).

Sampossa alaa esitellään sekä Kimpisen koululaisille että Sampon omille opiskelijoille muun muassa demon ja hitsauspelin muodossa. Kiertue ulottuu myös ammattikorkeakoululle ja yliopistolle. Kaiken kaikkiaan Lappeenrannassa tavoitetaan lähes 400 nuorta.

Kone- ja tuotantotekniikan alalla podetaan Etelä-Karjalassa, kuten valtakunnallisestikin, työvoimapulaa. Vanha kuva ”likaisesta työstä” on verottanut nuorten kiinnostusta. Ala on kuitenkin muuttunut ja muuttuu jatkuvasti digitalisoitumisen vuoksi. Työhön sisältyy nykyisin paljon eri tyyppistä tietoteknistä osaamista.

Saimaan ammattiopisto Sampossa kone ja tuotantotekniikan koulutusta järjestetään Lappeenrannassa ja Imatralla. Koulutusalalla panostetaan uuteen tekniikkaan, muun muassa ohjelmistoihin ja laitekantaan, myös robotiikkaan.

Alueen yritysten kanssa tehtävässä tiiviissä yhteistyössä otetaan huomioon työvoima- ja osaamistarpeet.

– Päiväopetuksen lisäksi meillä on oppisopimus- ja työvoimakoulutuksia sekä räätälöityjä yrityskoulutuksia, joissa muun muassa täsmäkoulutetaan kärkiosaajia, kertoo lehtori, vs. koulutuspäällikkö Jukka Laitinen.

Imatralainen Jarno Matikainen, 31, valmistuu parhaillaan koneistajamestarin erikoisammattitutkinnosta. Hän on töissä ITA Nordicilla Ruokolahdella ja kannustaa opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikan alalle.

– Alkuun oli kiva sorvata manuaalisorvilla, mutta sitten automaattikoneet ja ohjelmointi alkoivat enemmän kiinnostaa, myöhemmin myös robotiikka. Etelä-Karjalassa ala alkaa olla niin kehittynyttä, että robotteja on jo monessa yrityksessä, ja työstökoneet ovat automatisoituja, hän kertoo.

Lue Matikaisen koko haastattelu täältä.

 


Palaa otsikoihin