Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

16.10.2020 9.30

Koulutuskuntayhtymän talous- ja toimintasuunnitelma 2021–2023

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän tulevien vuosien toiminta- ja taloussuunnitelma pitää sisällään muun muassa tilojen modernisointia, tiimimäiseen toimintatapaan siirtymisen sekä opiskelijoiden oppimis- ja työnhakutaitojen vahvistamisen.

Talous- ja toimintasuunnitelma vuosille 2021–2023

Vuoden 2021 talousarviossa varaudutaan Lappeenrannassa Pohjolankatu 12:n kiinteistön osan purkamiseen ja uudisrakentamiseen. Tilat suunnitellaan tulevaisuuden tarpeiden mukaisesti, jolloin neliömäärä pienenee. Imatran kampuksen peruskorjauksia ja/tai uudisrakennuksia suunnitellaan tilojen modernisoimiseksi.

Koko Saimaan ammattiopisto Sampon henkilöstö osallistuu vuoden 2021 loppuun mennessä viiden päivän tiimivalmennukseen, ja vuoden 2022 loppuun mennessä kaikki toimintayksiköt siirtyvät tiimimäiseen toimintatapaan. Siinä päätösvaltaa ja vastuuta siirretään nykyistä alemmalle tasolle organisaatiossa. Opettajatiimit muun muassa laativat tulevaisuudessa omat lukujärjestyksensä. Nyt jo osa Sampon koulutusaloista toimii tiimimäisinä organisaatioina.

Oppivelvollisuusiän laajentamiseen valmistaudutaan luomalla erilaisia ohjauspolkuja jo varhaisessa vaiheessa, jotta opiskelijan oppiminen ja opintoihin sitoutuminen vahvistuisi.

Tulevina vuosina Sampossa pyritään lisäämään tutkinnonosien koulutusta sekä oppisopimusten määrää. Kehitetään joustavia ja monipuolisia hakeutumis- ja opintoväyliä yhteistyössä työelämän ja muiden oppilaitosten kanssa.

Verkko-oppimisympäristöjä sekä opetushenkilöstön etä- ja verkko-opetuksen ohjausosaamista parannetaan. Opiskelijoille tarjotaan uraohjausta, ja heidän työnhaku- sekä oppimistaitojaan vahvistetaan.

Kansainvälisen toiminnan tavoitteena on vakiinnuttaa opiskelijavaihtojen määrä jatkossa noin 50 lähtevän opiskelijan tasolle, joka vastaa tilannetta ennen koronapandemiaa.

Vuoden 2021 talousarvio

Vuoden 2021 ulkoiset toimintatuotot yhteensä ovat 34,5 miljoonaa euroa, joka on 3,4 % enemmän kuin talousarviossa 2020. Ulkoisten kulujen määrä on 33,3 miljoonaa euroa, joka on 4,2 % enemmän kuin talousarviossa 2020.

Henkilöstökulujen (23,6 miljoonaa euroa) osuus on 71,2 % toimintakuluista. Henkilötyövuosien määräksi arvioidaan 392, joka on 15 enemmän kuin tänä vuonna. Henkilöstöä lisätään erityisesti opetukseen ja ohjaukseen, johon on saatu lisärahoitusta sekä siivouspalveluihin, jotka ostopalveluiden sijaan hoidetaan jatkossa omalla henkilöstöllä.

Vuosikate on 1,2 miljoonaa euroa, ja suunnitelman mukaiset poistot 3,5 miljoonaa euroa. Poistoihin sisältyy Pohjolankatu 12 A -rakennuksen purettavan osan jäljellä olevat poistot. Varausten ja rahastojen muutosten jälkeen talousarvio jää 1,7 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Myös vuosien 2022 - 2023 taloussuunnitelmat jäävät alijäämäisiksi, mutta alijäämät katetaan taseeseen kertyneiden edellisten tilikausien ylijäämällä, joten taloussuunnitelma on tasapainossa.

Investointien kokonaismäärä talousarviossa on 4,5 miljoonaa euroa, josta rakennusinvestointien osuus on 4,0 miljoonaa euroa. Suunnitelmakauden 2021 – 2023 investoinnit yhteensä ovat 19,5 miljoonaa euroa. Investoinnit katetaan aiemmin tehdyillä investointivarauksilla ja kertyneillä voittovaroilla sekä uudella lainalla vuodesta 2022 alkaen. Talousarviovuonna 2021 uutta lainaa ei tarvitse nostaa.

Taloussuunnitelmaa on tehty vuodesta 2015 lähtien systemaattisesti sopeuttaen resurssit pienentyneeseen valtionosuuteen. Taloussuunnitelma edellyttää, että alijäämäiset koulutusalat laativat toimenpidesuunnitelman niin, ettei vuonna 2024 enää ole alijäämiä.

Kuntayhtymän sataprosenttisesti omistama Edusampo Oy järjestää yrityksille henkilöstökoulutuksia, ei-tutkintoon johtavaa työvoimakoulutusta ja koulutusvientiä. Yrityksen tavoitteena on kannattavan liikevaihdon kasvattaminen. Kohteita ovat tutkintopohjaisen tai tutkinnonosia tuottavan koulutusviennin toteuttaminen ja uusien, erityisesti verkon kautta toteutettavien, koulutustuotteiden kehittäminen. Yhtiön budjetoitu liikevaihto on 1,8 M€ eli noin 5,4 % Sampon toimintatuotoista. 

Koulutuskuntayhtymän vuoden 2021 talousarvio sekä talous- ja toimintasuunnitelma 2021 – 2023 hyväksyttiin kuntayhtymän hallituksen kokouksessa torstaina 15.10.2020 ja se viedään yhtymävaltuuston käsittelyyn.


Lisätietoja:



Palaa otsikoihin