Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

19.4.2022 11.41

Koulutusperäinen maahanmuutto – läpinäkyvää, reilua, eettistä toimintaa

Työperäinen maahanmuutto on ollut kuuma peruna suomalaisessa työelämäkeskustelussa iät ja ajat. Kylmien lukujen valossa meillä ei taida olla muuta mahdollisuutta väestökadon nujertamiseen kuin uusin kansalaisten houkuttelu ulkomailta.

Toisaalta Suomi vaikuttaa pitkästä talvesta ja korkeista veroista huolimatta todella monista maista katsottuna erittäin houkuttelevalta paikalta rakentaa hyvä elämä itselleen ja varmistaa perheen hyvinvointi. Tulijoita todellakin riittää.

Kriittisiä äänenpainoja työperäinen maahanmuutto on aiheuttanut, kun on todettu jonkun vetäneen välistä maahantulon prosesseissa, ja jopa ihmiskauppaa ja kiskontaa on havaittu. Millaisia keinoja meillä on varmistaa, että toiminta olisi mahdollisimman läpinäkyvää, reilua ja eettistä?

Edusampo Oy on solminut sopimuksia ulkomaisten opiskelijoiden tuonnista täydentämään aiempaa osaamistaan Sampossa, ja ensimmäiset tulijat on jo valittu. Tiedotamme tästä tarkemmin pian, mutta ensin sananen meidän tavastamme toimia eettisesti.

Hoitaja työntää vanhusta pyörätuolissa.

Tiukat kriteerit yhteistyökumppaneille sekä omalle toiminnalle

Yksi kumppaneistamme on nimennyt mallimme otsikon mukaisesti koulutusperäiseksi maahanmuutoksi, ja uskomme sen estävän tunnettuja riskejä kouluttautujien tuonnissa.

  • Ensinnäkin velvoitamme yhteistyökumppanimme ulkomailla avaamaan opiskelijoita koskevan prosessin talouden varmistuaksemme, ettei tulijaa huijata maksamaan voitelurahoja tai kiskota häneltä liikaa rahaa. Useinhan taustalla on iso kansainvälinen avustusraha esimerkiksi maailmanpankista, toiminta on siis osa kehitysapua.
  • Toiseksi teemme koulutusyhteistyötä vain sellaisten alueiden kanssa, joilla on kyseisissä ammateissa ylitarjontaa eli työttömiä työnhakijoita.
  • Kolmanneksi varmistamme kunnollisen suomen kielen taidon, joka varmistaa sekä mahdollisuuden työllistyä Etelä-Karjalassa koulutuksen jälkeen että kiinnittyä aidosti osaksi paikallista yhteisöä harrastuksineen ja vaikuttamismahdollisuuksineen.
  • Neljänneksi huolehdimme yhteistyöstä paikallisten työnantajien ja TE-palveluiden kanssa käymällä ajantasaista keskustelua työntekijätilanteista ja -tarpeista. Ammatillinen koulutushan tapahtuu pitkälti työpaikoilla ja on siksi mainio kiinnittymisalusta seudulle jäämiseen, toisin kuin olemme harmillisen usein korkeakouluilla nähneet.
  • Viidenneksi varmistamme, että tulijoiden muuntokoulutus tuottaa osallistujille suomalaisen kelpoisuuden ammattiin ja näin ollen mahdollisuuden jatkaa opintoja vaikka tohtoriksi asti, aivan kuten kaikilla muillakin Suomessa.

Koulutusvientiä vai -tuontia – riippuu näkökulmasta

Koulutusten vienti, tutkintovienti, koulutustuonti – näkökulmasta riippuen toimintaamme voidaan kutsua useilla eri nimillä. Tavoitteenamme on kuitenkin erilaisilla koulutusratkaisuilla auttaa paikallista elinkeinoelämää täydentämällä osaajapooleja ulkomailta muuttavilla henkilöillä. Heidän juurtumisensa paikkakunnille on kuitenkin kaikkien yhteinen asia.

Kuntien ja kaupunkien tulee huolehtia asuinmahdollisuuksista ja palveluiden äärelle pääsystä, ja englannin kielellä saatava palveluohjaus on tässä keskeistä. Yhdistysten ja muun kansalaistoiminnan on osattava kutsua kaikkia mukaan, ja yksittäisten kansalaisten avuliaisuus ja ystävällisyys kirsikkana kakun päällä – nämä yhteisen tahtotilan ilmaukset vahvistavat kaikki meidän omaa tulevaisuuttamme monikansallisina eteläkarjalaisina turvallisessa ja vauraassa maakunnassamme.

Lisätietoja: Edusampo Oy:n toimitusjohtaja Terhi Toikkanen, p. 040 612 8086, terhi.toikkanen@edusampo.fi


Palaa otsikoihin