Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

13.10.2016

Mestari-Kisälli-koulutusmalli sai kunniamaininnan Ammatillisen koulutuksen parhaat käytännöt -seminaarissa

Saimaan ammattiopiston Mestari-Kisälli – huipulle johtavan oppimispolun koulutus- ja valmennusmalli sai kunniamaininnan Ammatillisen koulutuksen parhaat käytännöt vuonna 2016 -kilpailun seminaarissa Helsingissä tiistaina 11.10.2016.

Opetushallituksen järjestämässä kilpailussa oli mukana 151 ehdotusta, jotka edistävät ammatillisen koulutuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta sekä tukevat reformin tavoitteita.

Koulutushankkeen vastuukouluttaja, lehtori Markku Vengasaho esitti tilaisuudessa, mitä erityistä lisäarvoa Mestari-Kisälli -mallista on eri osapuolten näkökulmista ja miten sitä on käytännössä toteutettu sekä miten se soveltuisi muiden oppilaitosten käyttöön.

– On ollut erityisen arvokasta, että olemme löytäneet koulutusmallin, joka on tuonut yhteen yrityselämän edustajat, alan peruskoulutuksessa olevat opiskelijat sekä opettajat, joita ohjaavat alan huippuosaajat. Koulutus on tarjonnut aidon yhteistyömahdollisuuden luoda verkostoja, vahvistaa osallistujien erikoisosaamista ja innostaa heitä kehittämään konditoria-alalle uusia tuotteita ja kokeilemaan uusia valmistustekniikoita. Huippuosaajille koulutustilaisuudet ovat mahdollisuuksia jakaa osaamistaan ja tuoda lisäarvoa erityisosaamisellaan ammatilliseen koulutukseen, kertoo Vengasaho.

Mestari-Kisälli -koulutus- ja valmennusmallissa opiskelu kestää noin kaksi vuotta ja tapahtuu uudenlaisessa ryhmässä, jossa opiskelee eri ammatillisten oppilaitosten alan opiskelijoita, opettajia sekä yrityselämän edustajia. Kouluttajina toimivat alan yrityselämästä tulevat huippuosaajat. Koulutus toteutetaan useissa eri oppilaitoksissa ja oppimisympäristöissä, jolloin syntyy vahva yhteistyöverkosto alan yritysten, opiskelijoiden ja opettajien välille.

Malli toimii opiskelijoille huippuosaajana toimimisen opintopolkuna sekä tarjoaa alan yrittäjille ja opettajille mahdollisuuden hankkia ammatilliseen erikoisosaamiseen liittyvää lisäkoulutusta. Malli mahdollistaa perustutkinto-opiskelijoille myös ammattitutkinnon osien suorittamisen opintojen aikana sekä valmentautumisen Taitaja- tai WorldSkills- ammattitaitokilpailuihin. Työelämän edustajat pystyvät päivittämään ja laajentamaan osaamistaan, erikoistumaan ammatin eri osa-alueille sekä suorittamaan halutessaan ammattitutkinnon osia.  

Mestari-Kisälli -malli kehitettiin Saimaan ammattiopisto Sampossa leipuri-konditoria-alalle, mutta se on sovellettavissa myös muille aloille. Malli on tukenut menestyksellisesti opiskelijoiden osaamisen kehittymistä, josta osoituksena mm. useiden opiskelijoiden menestyminen alan kilpailuissa (esim. vuoden 2015 Taitajien Taitaja). Malli on lisännyt alan tunnettavuutta ja arvostusta sekä herättänyt kiinnostusta myös muilla koulutusaloilla. Koulutus- ja valmennusmalli mahdollistaa eri koulutusalojen kehittämisen ja on jo saanut käyntiin mm. leipuri-kondiittorien ja kokkien koulutuksen sisällön yhteisen suunnittelun. 

Koulutushankkeen rahoittajana on ollut mukana William ja Ester Otsakorven säätiö, ja koulutus jatkuu tällä hetkellä Huippuosaajasta yrittäjäksi -koulutuksella. 

 

Lisätietoja:
- koulutuspäällikkö Katri Leppänen, p. 040 555 0527, katri.leppanen(at)edusampo.fi
- lehtori Markku Vengasaho, p. 040 552 8534, markku.vengasaho(at)edusampo.fi

Mestari-Kisälli-koulutuspäivä Lappeenrannassa. Lehtori Markku Vengasaho neljäs vasemmalla.


Palaa otsikoihin