Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

10.12.2020 8.34

Metsäkoneen käyttöä tietokoneluokassa – Lue miten uusi teknologia auttaa käytännöntaitojen kartuttamisessa

Saimaan ammattiopisto Sampolla metsäalaa opiskellaan monipuolisesti. Oppimisympäristöt vaihtuvat virtuaalitodellisuudesta vihreään metsäympäristöön. Oman käden jälki tarkkuutta vaativassa työssä motivoi toista lukuvuotta opiskelevia Elmeri Happosta sekä Janniina Hämäläistä. Eri lähtökohdat ja elämäntilanteet eivät ole este opiskelulle, intohimo metsäalaan yhdistää kahta eri ikäistä luokkatoveria.

Saimaan ammattiopisto Sampolla uutta teknologiaa hyödynnetään metsäkonealan opetuksessa. Tarkkuutta vaatia työtehtäviä on kätevä harjoitella simulaattoreilla. Toistot vahvistavat turvallista työskentelyä. Kuvassa opettaja Timo Lindström simulaattoriluokassa.

Käytännönläheisissä metsäkoneenkuljettajan opinnoissa koneiden käsittelytaidot otetaan haltuun simulaattoreilla heti opintojen alusta alkaen. Ruokolahdella sijaitsevassa toimipisteessä on tällä hetkellä käytössä kuusi simulaattoria, jotka luovat mahdollisimman aidon tuntuman työskentelyyn.

– Olemme panostaneet vahvasti uuden teknologian hyödyntämiseen metsäalan opetuksessa, opettaja Timo Lindström kertoo.

Simulaattorit vapauttavat opettajan aikaa, sillä laiteopetus on mahdollista järjestää usealle opiskelijalle yhtäaikaisesti. Teoriatunnitkin saavat opettajan näyttämillä esimerkeillä todentuntuista sisältöä.

– Simulaatiolaitteet tukevat turvallista oppimista. Opiskelijat voivat harjoitella työtehtäviä omatoimisesti. Tulevaisuudessa siirtovaikutus, eli miten simulaattorilla saatu oppi on siirrettävissä oikean koneen ohjaksiin, vahvistuu entisestään tekniikan kehittyessä.

Metsäkoneenkuljettajan suuntautumisvaihtoehdot ovat puutavaran lähikuljetus kuormatraktorilla ja koneellinen puutavaran valmistus hakkuukoneella eli harvesterilla. Molempien perusteita voi harjoitella luokassa. Alan opetussuunnitelmaa muutettiin vuonna 2018, jonka seurauksena metsäkoneaineet lisääntyivät. Lindström on tyytyväinen kehitykseen.

– Kolme vuotta on lyhyt aika, kun ajattelee, mitä siinä ajassa tulee oppia hallitsemaan. Nyt meillä jo ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsevät oikean metsätyökoneen ohjauspuikkoihin. Mitä enemmän käyttökokemusta, sitä valmiimpia ammattilaisia.

Tarkkuutta vaativia työtehtäviä on kätevä opetella simulaattorilla.

Puuhommista kipinä uuteen alkuun

Vuosia myyntityötä tehneelle Janniina Hämäläiselle kimmoke alanvaihtoon tuli hänen auttaessa miestään metsähommissa.

– Tykästyin työn konkreettisuuteen. On palkitsevaa nähdä heti omien käsiensä jälki, kertoo Hämäläinen, alkuperäiseltä ammatiltaan pukuompelija.

Janniina huomasi, että hänen luonteensa ja aikaisempi työkokemuksensa sopivatkin alalle erinomaisesti.

– Metsäkoneenkuljettajan on oltava sopivassa suhteessa erakko, mutta myös asiakaspalvelualtis, avoin ja ratkaisuhakuinen. Luotettava omiin päätöksiin ja osattava perustella ne asiakkaalle vankalla asiantuntemuksella. Lisäksi käsityöläisenä olen sellainen pilkunviilaaja, haluan tehdä tarkkaa ja siistiä jälkeä.

Aikuisopiskelijalla motivaatio on korkealla. Uusi ala on monipuolisuudellaan vienyt mennessään.

– Opintojen laajuus taimikon hoidosta alkaen vahvistaa myös työssä tarvittavaa päätöksentekokykyä. Moottorisahahommista olen suorastaan hullaantunut, Janniina nauraa, - konetekniikan hydraulikaaviot vaativat vähän enemmän perehtymistä. Perusteet on ymmärrettävä, sillä pienet remontit keskellä metsää on pystyttävä tekemään itse.

Simulaattorit ovat merkittävässä roolissa oppimisessa, varsinkin jos ei ole aiempaa kokemusta työkoneista. Tietokoneohjelma pisteyttää suoritukset ja ohjaa etenemistä.

– Ensimmäistä kertaa metsäkoneen ohjaksissa ollessani huomasin, että minähän tiedän mitä tässä pitää tehdä!

Itsenäistä työtä metsän keskellä

– Olen aina tykännyt liikkua luonnossa ja puuhailla traktorien parissa. Metsäkonehommissa voi tehdä omassa rauhassa itsenäistä työtä.

Elmeri Happoselle alan valinta peruskoulun jälkeen oli helppo, metsäkoneenkuljettajan ammatissa yhdistyvät hänelle tärkeät asiat: metsä ja isot koneet.

Minivipujen kääntelyä ja nappien näppäilyä, molemmat kädet synkassa, katse tiukasti kohteessa. Elmeri Happonen tietää, että ratkaisuvastuu työnlaadusta istuu vahvasti hartioiden välissä.

Vaikka koneet ovat hänelle jo entuudestaan tuttuja, ovat opetuksen uudet menetelmät erittäin hyödyllisiä.

– Simulaattorin avulla oppii metsätyökoneen käyttäytymistä - kääntymistä, kääntösädettä, yleensäkin koneen liikerataa todella hyvin. Puomin käyttö on harjoittelun tuloksena huomattavasti hallitumpaa ja turvallisempaa. Aika alkutekijöissään tässä hommassa oltaisiin ilman simulaattoreita.

Alun perin Elmeri ajatteli suuntautuvansa kuormatraktorikuljettajan opintoihin. Hakkuukoneyrittäjän kyydissä työtä seuratessa suunnitelmat muuttuivatkin.

– Puun kaataminen, oman työnsä jäljen näkeminen. Joku siinä vaan heti viehätti!

Happosen toiveena on päästä hommiin heti valmistumisen jälkeen, ja kymmenen vuoden kuluttua olla siistiä jälkeä tekevä, ammattitaitoinen hakkuukoneenkuljettaja.

Kiinnostuitko alasta? Metsäalan perustutkintoon voi hakea opiskelemaan kevään 2021 yhteishaussa. Metsäalan perustutkinto, metsänomistajan metsäkoulu on tulossa jatkuvan haun koulutustarjontaan keväällä 2021. Katso lisää www.edusampo.fi/haussnyt /haussnyt 



Palaa otsikoihin