Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

18.8.2015

Metsäkoneenkuljetuksen opetus pyritään saamaan kuntayhtymän järjestämislupaan

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä esittää opetus- ja kulttuuriministeriölle, että sille myönnettäisiin oikeus järjestää ammatillista peruskoulutusta metsäalan perustutkinnon metsäkoneenkuljetuksen osaamisalalla 1.8.2016 alkaen.

Voimassa olevan koulutuksen järjestämisluvan mukaan kuntayhtymä voi järjestää metsäalan perustutkinnon koulutusta, pois lukien metsäkoneenkuljetuksen ja met­sä­ko­ne­asen­nuk­sen osaamisalat.

Metsäkoneenkuljetuksen opetus kuntayhtymässä on tällä hetkellä järjestetty niin, että Tam­pe­reen kaupunki on kou­lu­tuk­sen järjestäjä, ja koulutus tapahtuu mak­sul­li­se­na pal­ve­lu­toi­min­ta­na kuntayhtymän toi­mes­ta Ruokolahden opetus­pis­tees­sä. Noin 50 metsäalan opiskelijaa on Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opiskelijoita.

Ete­lä-Kar­ja­lan koulutuskuntayhtymän ylläpitämä Saimaan ammattiopisto Sampo on ainoa metsäkoneenkuljetuksen kouluttaja laa­jal­la Uudeltamaalta ja Kanta-Hämeestä Etelä-Karjalaan ulottuvalla 2,3 mil­joo­nan asukkaan Etelä-Suomen alueella.

Kuntayhtymällä on koulutukseen riittävät ja laadukkaat omat henkilö-, ko­ne-, lai­te- ja tilaresurssit. Tampereen seudun ammattiopisto Tredu on ilmoittanut halukkuutensa luopua met­sä­ko­neen­kul­jet­ta­ja­kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­mis­lu­vas­ta Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän osal­ta.

Kaakkois-Suomi on Euroopan merkittävin met­sä­teol­li­suus­kes­kit­ty­mä, jossa käytetään vuosittain puuta yli 20 miljoonaa kuutiota. Se on noin 40 prosenttia Suomen teollisuuden koko puunkäytöstä. Met­sä­työ­voi­man tarpeen arvioidaan kasvavan Kaakkois-Suomen alu­eel­la met­sän­hoi­to­töis­sä, metsäkoneen- ja puutavarankuljetuksessa sekä ener­gia­puun kor­juu­seen ja käyttöön liittyvissä ammateissa.

Kaakkois-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat keskenään sopineet, et­tä Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä vastaa Etelä-Karjalan ja Ky­men­laak­son alueiden metsäalan ammatillisen koulutuksen toteuttamisesta ja sen kehittämisestä. Järjestämisluvan muutoksen toteutuessa Etelä-Karjalan kou­lu­tus­kun­ta­yh­ty­mä saisi myös ta­lou­del­li­set resurssit täysimääräisinä valtionosuuksina käyttöönsä, mikä turvaisi koulutuksen toimintaa ja kehittämistä.

Kuntayhtymän hallitus päätti kokouksessaan tiistaina 18.8.2015 lähettää opetus- ja kulttuuriministeriölle esityksen järjestämisluvan muutokseen.

Lisätietoja antaa: kuntayhtymän johtaja, rehtori Antti Lehmusvaara, p. 040 501 4244, antti.lehmusvaara(at)edusampo.fi


Palaa otsikoihin