Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

19.10.2017

Metsässä riittää töitä – pelätään jopa työvoimapulaa

Metsäteollisuus investoi vauhdilla, ja töitä uskotaan olevan tarjolla jatkossa. Peruskoululaiset tutustuivat metsäalaan isolla joukolla.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kaakkois-Suomen metsäteollisuus investoi voimakkaasti

Suomen metsäteollisuudessa on käynnissä investointibuumi, ja puuraaka-aineen tarve on voimakkaassa kasvussa.

Suomen metsäkeskuksen kaakkoisen palvelualueen elinkeinopäällikkö Pekka Vainikka kertoo, että puun kulkuvirroissa tapahtuvat muutokset tulevat nostamaan puun kysynnän Kaakkois-Suomessa aivan uudelle tasolle.  

– Metsäteollisuuden investointien seurauksena koko maan puuntarve kasvaa vuoden 2014 tasosta vuoteen 2020 mennessä 10–11 miljoonalla kuutiolla, josta Kaakkois-Suomen osuus on noin 3 miljoonaa kuutiota.

Puun kysynnän kasvusta saatiin merkkejä jo viime vuonna, kun Kaakkois-Suomen metsien hakkuumäärä nousi ennätykselliseen 4,7 miljoonaan kuutioon. Tänä vuonna metsien hakkuut ovat jatkuneet vilkkaana, määrät ovat ylittäneet alkuvuonna viime vuoden ennätysluvut.

Pelätään pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta

Samaan aikaan metsäalalla ollaan huolestuneita metsäammattilaisten riittävyydestä hakkuumäärien kasvaessa. Vainikan mukaan tämänhetkinen metsäkoneiden kuljettajakapasiteetti riittää vielä hakkuiden tekemiseen, mutta lähivuosina tarve ammattitaitoisista metsäkoneenkuljettajista kasvaa. Hän ennustaa ongelmia, jos ei alalle saada uusia metsäkoneenkuljettajia.  

– Eläköitymiset ja jatkuvasti kasvavat puunkorjuumäärät vaativat viimeistään 3–4 vuoden kuluttua runsaasti lisää koulutettuja metsäkoneenkuljettajia, jotta tarvittavat puumäärät saadaan hakattua.

Yläkoululaiset tutustuivat metsäalaan

Saimaan ammattiopisto Sampo kouluttaa metsäkoneenkuljettajia Ruokolahdella. Hakijoita alalle ei kuitenkaan ole ollut jonoksi asti. Vuoden 2018 alusta voimaan tulevan ammatillisen koulutuksen reformin myötä Sampo saa itselleen järjestämisluvan metsäkoneenkuljettajan koulutukseen. Tähän asti se on järjestetty yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopiston kanssa.


– Metsäalan koulutukseen sisältyy ensi syksystä alkaen myös C-ajokortin suorittaminen, mikä parantanee työllistymisnäkymiä entisestään, kertoo koulutuspäällikkö Ari Turunen Saimaan ammattiopisto Samposta.

Turusen mukaan työsarkaa saattaisi löytyä henkilökohtaisten opintopolkujen myötä myös metsäkoneiden digitalisaatiosta.

Ammattiopisto vei peruskoulun yläkoululaisia tutustumaan metsäalaan 18.10.2017. Alasta kiinnostuneita nuoria oli paikalla jopa 120.

Aamupäivällä tutustuttiin koulutukseen ja oppilaitoksen kalustoon. Lounaan jälkeen siirryttiin hakkuutyömaalle Laikkoon Rautjärvelle, missä nautittiin myös makkaraa ja nokipannukahvia.


Lisätietoja: koulutuspäällikkö Ari Turunen, p. 040 839 0649, ari.turunen(at)edusampo.fi


Palaa otsikoihin