Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

15.4.2021 11.05

Millä hinnalla? Sitran uusi tutkimusraportti kannustaa pitkäjänteiseen täydennyskoulutukseen

Sitra julkaisi 9.4.2021 tutkimusraportin kuluista, joita yhteiskunnalle ja yrityksille koituu eri aikajänteillä henkilöstön täydennyskouluttamisesta. Lopputulemana esittelijänä toiminut Tehyn pääekonomisti Ralf Sund esitti näkemyksensä: osaamiseen panostaminen ei ole menoerä vaan investointi. Tässä lyhyt tulkinta siitä, miten väite on perusteltavissa.

Etupainotteinen investointi vähentää korjaavia menoja

Raportissa todetaan, että sitä mukaa, kun maassamme investoidaan osaamisen kehittämiseen suunnitelmallisesti ja etupainotteisesti, korjaavat menot vähenevät. Kun osaaminen ohenee ja vähenee täydennyskoulutuksen vajeesta johtuen, riski jäädä työttömäksi kasvaa. Työtehtävä katoaa monelta suorastaan alta maailman muuttuessa, ja edessä on kokonaan uuden ammatin etsiminen.

Erityisesti digitaitojen puute on keskeinen kelkasta putoamisen syy. Pahaksi päässeen vajeen paikkaaminen on kallista, esimerkiksi toissa vuonna veronmaksajat kustansivat tällaista paikkaamista 18 miljardilla eurolla.

Kuva Sitran julkaisusta

Raportissa nostettiin esiin ajankohtaisia havaintoja työelämän tilasta. Samalla, kun suomalaisten työurat ovat tyypillisesti pitkiä ja vakaita, teknologinen kehitys muuttaa kovaa vauhtia työtehtävien sisältöjä. Samassa työssä tehdään nyt eri tehtäviä kuin kymmenen vuotta sitten. Osa työpaikoista toteuttaa jatkuvaa koulutusta siksi, että voivat pitää samat luotettavat ja osaavat työntekijänsä mahdollisimman kauan palkkalistoillaan. Kuilu onkin repeämässä näiden ennakoijien ja niiden välille, jotka päästävät osaamisvajeen pahenemaan vapaassa pudotuksessa. Koulussa opitun merkitys vähenee suhteessa työssä opittuun.

Osaamisvaje myös kuormittaa työntekijää

Kuormitus työssä kasvaa tutkitusti erityisesti niillä työntekijöillä, joiden osaaminen ei ole riittävällä tasolla. Syitä vetkutteluun taitojen päivittämisessä on useita, monet kovin tuttuja. ”Ei minun työssäni ennenkään ole mitään digiä tarvittu. Minulla on ihan tarpeeksi hommaa ilman kurssejakin, enkö voisi tehdä näitä omia töitäni? Olisihan se varmaan hyvä opetella tuo taito, mutta juuri tällä viikolla en ehdi koulutukseen.”

Edusampo Oy tarjoaa tukea ja apua sekä yksittäisen työntekijän henkilökohtaisen että yrityksen työsuorituskyvyn huoltoon. Katsastetaan ja huolletaan liike-elämän elinvoima Etelä-Karjalassa kuntoon.

Lue lisää raportista: https://www.sitra.fi/julkaisut/milla-hinnalla/

Terhi Toikkanen, Edusampo Oy:n toimitusjohtaja


Palaa otsikoihin