Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

18.12.2019 8.28

Neljä Sampon rakennusalan opiskelijaa lähtee kansainväliselle työssäoppimisjaksolle Kanariansaarille

Tammikuun alussa neljä Sampon rakennusalan opiskelijaa lähtee kansainväliselle työssäoppimisjaksolle Kanariansaarille. Kanarialla vietetään kahdeksan viikkoa.

Justus Ruosteinen (vas.), Alex Kuukka, Juho Inkinen ja Jasu Auramo seuraavat tarkasti, kun kansainvälisyyskoordinaattori Jaana Hokkanen kertoo turvallisuudesta kansainvälisen työssäoppimisjakson aikana.

Matkailu avartaa. Samoin tekee kansainvälinen työssäoppiminen.

Neljä Saimaan ammattiopisto Sampon rakennusalan opiskelijaa lähtee kansainväliselle työssäoppimisjaksolle Kanariansaarille. Laukkunsa pakkaa rakennusalan perustutkintoa opiskelevat Justus Ruosteinen, Alex Kuukka ja Juho Inkinen sekä talotekniikan perustutkintoa opiskeleva Jasu Auramo.

Reissuun lähdetään tammikuun alussa, ja Kanarialla vietetään kahdeksan viikkoa.

– Menemme tekemään rakennusalan töitä Sampon pitkäaikaisen espanjalaisen yhteistyökumppanin, Education&Mobility-työnvälitysfirman kautta. Vielä ei ole aivan tarkkaan tiedossa, millaisia hommia pääsemme tekemään, Kuukka kertoo.

Nuoret lähtevät reissuun omin päin ja asuvat keskenään samassa majoituksessa. Opettaja tulee käymään paikan päällä työssäoppimisjakson puolessa välissä.

Nelikko uumoilee, että ulkomailla työskennellessä kulttuurieroja saattaa ilmetä.

– Suomessa on tiukat vaatimukset työn laadun suhteen. Epäilen että kansainvälisessä yhteydessä laatu saattaa heitellä enemmän. Sitten pitää itse pitää huolta, että oma työnjälki on laadukasta, Auramo sanoo.

– Voi myös olla, että työturvallisuuden kanssa ei olla aivan yhtä tarkkoja kuin Suomessa, ja tämä pitää huomioida, Inkinen jatkaa.

Myös kielitaidon merkitys korostuu kansainvälisessä ympäristössä toimittaessa.

– Kielitaito pitää olla hyvä, että osaa kommunikoida. Oman alan sanastoa voisi vähän kertailla ennen lähtöä, Kuukka kertoo.

Arvokasta kokemusta

Sampo kansainvälisyyskoordinaattori Jaana Hokkanen kertoo, että Sampossa kansainvälityyteen panostetaan koko ajan enemmän ja opiskelijoita kannustetaan vaihto-opintoihin. Ulkomailla tehty työssäoppimisjakso on arvokas merkintä nuoren ansioluettelossa.

– Työssäoppiminen ulkomailla osoittaa rohkeutta, sopeutumiskykyä ja omatoimisuutta. Ne ovat ominaisuuksia, joita työnantajat arvostavat. Siksi vaihtokokemuksesta on suuri etu töitä hakiessa.

Kielitaidon paranemisen ja ammatillisen kehittymisen ohella kansainvälinen kokemus kasvattaa nuoria myös muilla tavoin.

– Kun nuoret palaavat vaihdosta, heissä näkee heti kasvua. Se, että elää itsenäisesti ulkomailla, ja vastaa itse kaikista asioistaan aina pyykinpesusta lentomatkustamiseen kasvattaa valtavasti.

Työssäoppimisjaksoa varten opiskelijat saavat apurahaa matkustamiseen, majoitukseen ja elinkustannuksiin Erasmus+ -liikkuvuusohjelmasta sekä William ja Ester Otsakorven säätiöltä.

– Nämä apurahat ovat valtava etu opiskelijoille ja mahdollistavat kansainvälisen jakson kaikille opiskelijoille.



Palaa otsikoihin