Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

15.10.2024 13.30

Nord Connect -hankkeen ja maahanmuuttajien voimaannuttamisen juhlaa

Saimaan ammattiopisto Sampo Lappeenrannassa isännöi keskiviikkona 11. syyskuuta merkittävää levitystapahtumaa, joka oli ratkaiseva hetki Nord Connect -hankkeessa. Sekä henkilökohtaisesti että verkossa Teamsin välityksellä järjestetty tapahtuma esitteli NordConnectin tulosten lisäksi myös projektin ydintä. Tapahtuma kokosi yhteen myös keskeisiä sidosryhmiä ja matkaan osallistuneita jakamaan kokemuksiaan ja oivalluksiaan. Tapahtumassa oli monipuolinen kattaus puhujia kaikista Pohjoismaista, jotka edustivat erilaisia tahoja, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä maahanmuuttajien kotouttamisen parissa.

Merkittäviä osallistujia olivat muun muassa Saimaan ammattiopisto Sampo, The RentCulture Newsletter, Wirma yrityspalvelut, Lappeenrannan kaupunki - Lappeenrannan kaupunki I Suomen kello- ja korumuseo, Sammen om en jobb, Charge Incubator, Crossing Borders, Työtä kohti Etelä-Karjalassa, Towards Working Life, Nicehearts ry, Mimir-símenntun, Support Group Network, Turun kaupunki - Åbo stad - Turun kaupunki, ELY-keskus - ELY-keskus - ELY-keskus  Hyvät väestösuhteet -hanke. 

Kaikki puhujat jakoivat maahanmuuttajien vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen liittyviä parhaita käytäntöjä työkokemuksensa perusteella. Tapahtumassa edustettuna ollut monipuolinen asiantuntemus korosti strategioita, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi maahanmuuttajien kotouttamisessa ja yrittäjyydessä, kuten mentorointiohjelmat, kielten oppiminen, naisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen, maahanmuuttajien yhteisöllisen osallistumisen vahvistaminen, kulttuurisen integraation aloitteet, nuorten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen ja maahanmuuttajien työvoiman osallisuuden helpottaminen. Nämä jaetut näkemykset vahvistivat rajat ylittävän ja eri alojen välisen yhteistyön merkitystä maahanmuuttajayrittäjien alueella kohtaamien haasteiden ratkaisemisessa. 

Rozabela Singh

Yhteistyöhankkeen tavoitteena on tukea maahanmuuttajien osallisuutta tarjoamalla yrittäjyyskoulutusta, taitojen kehittämistä, kulttuurivaihtoa ja työhön integroitua oppimismallia nuorten voimaannuttamiseksi sekä edistämällä yhteistyötä kumppaniorganisaatioiden välillä Tanskassa, Norjassa ja Suomessa. Tapahtumaan osallistui hankkeen osanottajia, alan asiantuntijoita, kouluttajia sekä julkisten laitosten, maahanmuuttoviranomaisten ja kansainvälisten yhteisöjen edustajia sekä hankekumppaneita Norjasta ja Tanskasta.  

Keskeiset sidosryhmät korostivat, että tämä maiden välinen yhteistyö on antanut kullekin kumppanille mahdollisuuden jakaa parhaita käytäntöjään ja asiantuntemustaan, mikä on johtanut kattavaan yrittäjyyden kehykseen. Tässä hankkeessa kehitetty 2:n päivän yrittäjyysleiri on suunnattu maahanmuuttajille, jotka joko tuntevat jäävänsä virallisten työmarkkinoiden ulkopuolelle tai joilla on intohimo luoda oma työpaikka. Järjestämällä bootcampin 3:ssa eri Pohjoismaassa hanke tarjosi yhtäläiset mahdollisuudet yrittäjyyden peruskoulutukseen, tietoa pitkistä ja tiukoista laki- ja kirjanpitojärjestelmistä sekä mahdollisuuden esitellä ideoitaan alan asiantuntijoille. 

Erityistä huomiota kiinnitettiin Sampossa ensimmäistä kertaa käyttöön otettuun ja TUVA-opiskelijoilla pilotoituun työelämän integroituun malliin, joka tarjosi alustan osaamisen päivittämiseen todellisissa projekteissa sekä parantaa heidän kykyään vaikuttaa positiivisesti yhteisöihinsä. Lisäksi se on luonut ainutlaatuisen alustan, jossa opiskelijat voivat astua monimuotoisuuden ja osallisuuden johtajarooleihin, tarjoten heille mahdollisuuden järjestää ja valvoa erilaisia projektin järjestämiä aktiviteetteja, kuten hauskoja pelejä, kielisessioita, kulttuuritietokilpailuja pakolaisille ja kansainvälisille opiskelijoille Luumäellä ja Lappeenrannassa. Tämä kehys on saanut merkittävää huomiota Etelä-Suomessa. Nuorten taitojen oikeanlainen hyödyntäminen ja mahdollisuus päivittää osaamistaan ovat osoittautuneet merkittäväksi virstanpylvääksi projektille opettajilta saadun palautteen ja opiskelijoiden antamiin tehtäviin osoittaman omistautumisen perusteella.

Tapahtumassa käsiteltiin myös hankkeen kohtaamia laajempia haasteita, erityisesti julkisten instituutioiden aktiivisemman osallistumisen tarvetta erityisesti yrittäjyyden alalla. Vaikka Nord Connect -hankkeessa on edistytty merkittävästi, puhujat totesivat, että vahvempi yhteistyö kansallisten viranomaisten kanssa on ratkaisevan tärkeää. Byrokraattisten prosessien yksinkertaistaminen sekä yritysresurssien ja teknisen asiantuntemuksen parempi saatavuus auttavat lisäämään maahanmuuttajayrittäjien vaikutusmahdollisuuksia ja parantamaan heidän panostaan Pohjoismaiden talouteen.

Laura Tarpila

Yhteenvetona voidaan todeta, että Lappeenrannassa järjestetty tiedotustilaisuus oli vahva osoitus Nord Connect -hankkeen vaikutuksista. Jakamalla parhaita käytäntöjä ja edistämällä rajat ylittävää yhteistyötä tapahtuma paitsi juhlisti hankkeen onnistumisia myös korosti tarvetta jatkaa maahanmuuttajien yrittäjyyden tukemista Pohjoismaissa. Tämän tapahtuman aikana saadut näkemykset ja yhteydet muokkaavat epäilemättä tulevia aloitteita, joilla pyritään luomaan osallistavampi ja taloudellisesti kilpailukykyisempi ympäristö kaikille. 

Teksti ja kuvat: Rozabela Singh


Palaa otsikoihin