Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

13.2.2024 15.34

Opetuskeittiöstä juhlaillallisille – Sampon ravintola- ja catering-ala loihti herkkuja Raatihuoneella järjestetyssä gaalassa

Lappeenrannan Raatihuoneella vietettiin lauantaina 3.2.2024 Taste Saimaa -juhlavuoden avajaisgaalaa. Saimaan alueelle on myönnetty kansainvälinen European Region of Gastronomy 2024 -status ja gaalaillallinen oli osa Taste Saimaa -avajaisviikonloppua. Saimaan ammattiopisto Sampon ravintola- ja catering-ala hoiti gaalan illallistilaisuuden tarjoilut menun suunnittelusta aina valmistukseen ja tarjoiluun yhteistyössä elintarvikealan kanssa.

Opiskelijat kasaavat annoksia opettaja Ulla Siikin johdolla. Mustissa asuissa oikealta: Jacqueline Gil, Figen Altun, Piia Poutanen (opettaja), Mari Näkki, Chantra Jiaranai. Taustalla opettajat Outi Suopanki ja Anne-Mari Ruotsi. (Kuva Erika Ukkonen)

Illallisen suunnittelu ja toteutus olivat ravintola- ja catering-alan sekä elintarvikealan tiimien yhteistyön tulosta. Tarjoilusta vastasivat Sampon 1. vuoden tarjoilijaopiskelijoiden kahdeksanhenkinen ryhmä ja ruokien valmistuksesta 2. vuoden kokkiopiskelijoiden yhdeksänhenkinen ryhmä. Leipätuotteiden osalta mukana olivat 2. vuoden leipuri-kondiittoriopiskelijat ja jälkiruokana tarjottujen pienten suupalojen suunnittelusta sekä toteutuksesta vastasi kondiittorilajin WorldSkills-ekspertti Juliana Hokkanen Etelä-Savon ammattiopistosta yhdessä lajin WorldSkills-kilpailijan sekä Sampon kahden kokkiopiskelijan kanssa.

Illallisen koordinoinnissa sekä valmisteluissa oli mukana useita alojen opettajia ja paikan päällä opiskelijoita olivat ohjaamassa ravintola- ja catering-alan opetushenkilöstöstä Piia Poutanen, Anne-Mari Ruotsi ja Ulla Siik. Heidän apunaan toimi elintarvikealan lehtori Outi Suopanki, joka huolehti osaltaan illallisjärjestelyiden koordinoinnista sekä esitteli menun juhlavieraille.

Juhlakattaus odottaa vierailijoita. (Kuva: Outi Suopanki)

Opiskelijoille juhlaillallisen järjestäminen Raatihuoneella on harvinainen ja arvokas oppimisen tilaisuus. Upeissa puitteissa järjestetty juhla vaati paljon panostusta, suunnittelua ja yhteistyötä etukäteen sekä paikan päällä. Tapahtumassa oli paikalla useita kansainvälisiä vieraita ja tapahtuman pääkielenä oli englanti, mikä antoi myös opiskelijoille erinomaisen oppimiskokemuksen. Mukana oli arvovaltaisia juhlavieraita ja gaalaan osallistui muiden muassa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Lemiläistä särää sampolaisella twistillä. (Kuva: Erika Ukkonen)

Lähiruokaa Saimaan alueelta

Gaalan teeman mukaisesti ruokalajeissa käytettiin raaka-aineita paikallisilta tuottajilta. Menun inspiraationa olivat Saimaan alueen luonto ja ympäristö, ja mukana oli elementtejä kaikilta hankkeessa mukana olevilta alueilta: Etelä-Karjalasta, Pohjois-Karjalasta ja Etelä-Savosta.

Lehtori Outi Suopankin mukaan gaalaillallinen oli todella onnistunut kokonaisuus ja sampolaiset saivat runsaasti kehuja juhlavierailta.

- Menun maut olivat erinomaisen onnistuneet ja tarjoilijat toimivat lyhyestä kokemuksestaan huolimatta erittäin, jopa hämmästyttävän, ammattimaisesti. IGCATin presidentti Diane Dodd totesikin nuorten työskentelyä kehuessaan Saimaan alueen ruokakulttuurin tulevaisuuden olevan turvattu, Suopanki kuvailee.

Menussa oli muun muassa savustettua muikkua ja särkeä Saimaasta, mätimoussea, haapasienisalaattia punajuurisipsien kera, lemiläistä särää sampolaisella twistillä uunijuuresten kera sekä leipävalikoimassa vatruskoja, ohrarieskaa ja ruisleipää. Ruokajuomina nautiskeltiin paikallisen tuottajan puolukkamehusta koululla tehtyä puolukkasoodaa, pohjoiskarjalaisia viinejä tai kotikaljaa ja tervetulomaljana alkoholitonta mustaherukanlehtijuomaa. Jälkiruokina tarjoiltiin teeman mukaisesti herkkuja hankkeessa mukana olevilta kolmelta alueelta, joten tarjoilualustana toimineelle päreelle tiensä löysivät niin mustikkakukko, puolukkamarmeladi kuin hieman modernimpi sellerisuklaakakku.

Jälkiruokien valmistusta Juliana Hokkasen opastuksella. (Kuva: Piia Poutanen)
Sampolaisten tiimi, hankkeen johtaja Sari Kaasinen, ministeri Sari Essayah ja Diane Dodd. (Kuva: Taste Saimaa)

  • Sampossa on parhaillaan haussa useita ravintola- ja catering-alan koulutuksia. Katso kaikki koulutukset: edusampo.fi/haussanyt


Palaa otsikoihin