Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

3.10.2022 8.40

Oppisopimuskoulutuksella ammattitaitoa ja itsevarmuutta työhön – opiskelijan tarina

Oppisopimuksesta on moneksi – se on käytännönläheinen, monipuolinen ja joustava tapa muun muassa opiskella ammatti, vaihtaa alaa tai hankkia lisää osaamista. Sampossa solmitaan vuosittain 800 oppisopimusta, mutta millaista oppisopimusopiskelu on itse opiskelijan silmin?

 Maija Karell suoritti puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon oppisopimuksella ja valmistui Samposta kesäkuussa 2022. Oppisopimuspaikkana oli Saimaan Tukipalvelut, jossa Karell aloitti työt lokakuussa 2020.

— Työhaastattelussa tiedusteltiin innokkuutta suorittaa laitoshuoltajan ammattitutkinto oppisopimuksella. Kiinnostuin asiasta ja aloitinkin opiskelun helmikuussa 2021, Karell kertoo.

Opiskelumuotona oppisopimus kiinnosti Karellia, sillä mielikuva oli, että koulutuksen voi suorittaa työn ohessa vaivattomasti ja tutkinnon jälkeen luvassa oli vakituinen työsopimus. Nämä asiat ratkaisivat lopulta päätöksen lähteä opiskelemaan.

Maija Karell valmistui Samposta puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalta kesäkuussa 2022.

Oppisopimuskoulutuksessa oppiminen tapahtuu työpaikalla sekä oppilaitoksen työympäristöissä.

Työpaikalla opiskelijan tulee päästä tekemään tutkinnon perusteiden mukaisia työtehtäviä, ja opiskelupäivät oppilaitoksessa tukevat sekä täydentävät oppimista työpaikalla. Opiskelupäivien määrä kuukaudessa vaihtelee riippuen tutkinnosta ja opiskelijan henkilökohtaisesta opintosuunnitelmasta aina muutamasta päivästä viikkoon.

Maija Karellin opinnot sattuivat korona-ajalle ja koulussa käytävät opinnot siirtyivät muutaman lähipäivän jälkeen maalis-huhtikuussa etäopiskeluksi.

— Rytmi oli pääsääntöisesti niin, että kuukaudessa oli 2-3 koulupäivää ja muuten oltiin normaalisti töissä. Opiskelu oli alusta alkaen mukavaa, innostavaa ja myös mukava katkos työviikkoon.  Opettajalta saatiin selkeät lukujärjestykset ja itse arvostin paljon sitä, että tieto kulki hyvin opettajan ja oman esimiehen välillä, Karell kuvailee opintojen kulkua.

Oppisopimusopiskelijalla on oltava työpaikalla työpaikkaohjaaja, joka ohjaa ja arvioi työpaikalla työskentelyä ja oppimista sekä antaa opiskelijalle palautetta. Opintoihin kuuluu myös näyttöjä, joissa hankitut tiedot ja taidot osoitetaan ja arvioidaan, useimmiten aidoissa työtehtävissä. Yhteistyötä tehdään siis oppilaitoksen ja työnantajan kesken koko koulutuksen ajan.

— Oma työpaikkaohjaajani oli myös samalla työkaverini, joka on myös opiskellut oppisopimuksella laitoshuoltajaksi muutamaa vuotta aiemmin, joten hänen kanssaan yhteistyö sujui todella hyvin, Maija Karell kertoo.

Useassa tapauksessa oppisopimuskoulutuksen suorittanut työllistyy oppisopimustyöpaikalle ja näin kävi myös Karellille.

— Kun valmistuin kesäkuussa 2022 laitoshuoltajaksi, jatkoin edelleen samassa kohteessa työskentelyä, ja siellä olen edelleen, Kesämäen päiväkodissa, hän kertoo.

Entä millainen kokemus Maija Karellille jäi oppisopimuskoulutuksesta kokonaisuudessaan?

— Oikeastaan omalta kohdaltani kaikki sujui opiskelujen osalta niin hyvin, ei tule mitään mieleen mitä olisi voitu tehdä toisin. Suosittelen oppisopimusopiskelua kaikille, joita se vähänkin kiinnostaa. Itselläni on kolme alle 10-vuotiasta lasta, ja opiskelut sai hyvin hoidettua ennakkoon ilmoitettujen koulupäivien aikana, eihän opiskelusta olisi tullut mitään iltaisin työpäivän jälkeen!

Opinnot vahvistivat omalla tavallaan myös intoa työhön samalla kun osaaminen kehittyi:

— Koen, että oma tietotaito lisääntyi ja täydentyi opiskelun myötä ja sain itsevarmuutta ja ammattiylpeyden "buustausta" työhöni!

Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta Sampon nettisivuilta.

Valtakunnallista oppisopimusviikkoa vietetään 3. – 9.10.2022. Oppisopimusviikon tarkoituksena on lisätä oppisopimuksen tunnettuutta ja että mahdollisimman moni kuulisi oppisopimusopiskelun sekä työelämässä oppimisen lukuisista mahdollisuuksista ja toisi esiin ammatillista osaamistaan.


Palaa otsikoihin