Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

25.4.2023 14.49

Osaajavaje hidastaa kasvua – metallialan yritykset etsivät tekijöitä yhteistyökoulutuksen avulla

Saimaan ammattiopisto Sampo toteuttaa yhteistyökoulutuksen ensimmäistä kertaa paikallisten metallialan yritysten kanssa. Oppisopimuksena toteutettava koulutus on poikkeuksellinen, sillä opiskelija saa opiskelupaikan lisäksi myös työpaikan, jossa suorittaa työssäoppimisen koulutuksen alkuvaiheessa. Koulutus alkaa elokuussa ja haku siihen on parhaillaan käynnissä.

ITA Nordic hakee uusia osaajia tukemaan yrityksen kasvua. ”Rekrytoimme kaikki hyvät tekijät, joissa näemme potentiaalia koneistajana”, Martikainen sanoo. ITA NORDIC

Yrityskumppaneina koulutuksessa mukana olevat ITA Nordic sekä Jotex Works hakevat koulutuksesta helpotusta osaajavajeeseensa. Puute osaajista on molemmissa yrityksissä suurin kasvuhaaste.

– Mielikuva alasta ei oikein vastaa todellisuutta. Se on yksi tekijä, miksi alalle ei hakeudu sellaista määrää hakijoita, mikä alalla voitaisiin työllistää. Metalliala on nykyään erittäin hi-tech, kertoo ITA Nordicin tuotantojohtaja Erkki Martikainen.

Myös Jotex Worksin toimitusjohtaja Outi Pikkusilta pitää metallialaa mainettaan parempana.

Hän korostaa, että suomalainen teknologiateollisuus tarvitsee seuraavan 10 vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa.

– Metalliala on ehdottomasti kannattava valinta. Alalla pääsee tekemään todella vaihtelevia ja mielenkiintoisia tehtäviä, ja samalla kehittämään itseään tekemällä. Myös tulevaisuuden työmahdollisuudet ovat hyvät.

Osaajia nopeasti työelämään

Koulutus on tarkoitettu jo työelämässä oleville henkilöille: metallialalla työskenteleville, alanvaihtajille tai metallialasta kiinnostuneille. Varsinaista pohjakoulutusvaatimusta koulutukseen ei ole.

Koulutuksessa opiskellaan enintään yksi vuosi oppilaitoksessa ja suoritetaan opinnot loppuun oppisopimuksella (1+2 malli). Koulutuksesta valmistuu koneistajia, koneasentajia sekä levyseppähitsaajia. Yrityksille koulutus on ennen kaikkea mahdollisuus saada nopeammin työntekijöitä.

– Me tarjoamme oppilaitoksessa yleisen osaamisen ja työpaikoilla opiskelijoiden osaaminen voidaan kohdentaa juuri siihen tarpeeseen, missä on suurin vaje tekijöistä. Tarpeet yrityksillä ovat erilaisia, kertoo asiakkuuspäällikkö Susanna Fennander Sampolta.

Yhteistyökoulutuksessa on mukana kaikkiaan 10 yritystä. Niistä jokainen on sitoutunut tarjoamaan opiskelijoille harjoittelupaikkoja ja työpaikkoja koulutuksen aikana. Uusiakin yrityksiä otetaan vielä mukaan kumppaneiksi, Fennander sanoo.

Haussa motivoituneita tekijöitä

Koulutus toteutetaan lähi- ja monimuoto-opintoina, joihin sisältyy lähipäiviä oppilaitoksessa, ohjattua verkko-opetusta, etäopiskelua ja ohjattua työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jonka mukaan määräytyy koulutuksen kesto.

– Kesto voi vaihdella vuodesta 2,5 vuoteen riippuen opiskelijan pohjakoulutuksesta ja aiemmasta osaamisesta, kertoo Fennander.

– Ideana on löytää motivoituneita työntekijöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan opiskeluun ja omaan polkuun. Samaa sitoutumista toki vaaditaan myös työnantajilta, jotta heillä on jatkossakin työntekijöitä, hän jatkaa.

Pikkusilta iloitsee, että metallialan yhteistyökoulutus on herättänyt kiinnostusta. ”Meillä on todella korkeatasoinen konepajateollisuus, jonne tämä koulutus on hieno mahdollisuus työllistyä oppisopimuksella.” JOTEX WORKS

Pikkusilta pitää työnantajan roolia oppisopimuskoulutuksessa erittäin merkittävänä.

– Työnantajalla on päävastuu siitä, että opiskelija löytää oman polkunsa oppisopimuksen avulla metallialalla. Työnantajan vastuulla on myös se, että henkilö oppii talon tavat ja laajemmin erilaisia työtapoja. Opiskelijalta oppisopimus vaatii aktiivisuutta ja oma-aloittesuutta.

Martikainen on yhtä mieltä työnantajan vastuusta. Lisäksi hän muistuttaa, että jokainen ihminen on omanlaisensa oppija.

– Kohtaamme jokaisen ihmisen yksilönä. Kannustamme ja tuemme henkilön omaa ammatillista kehitystä. Loppu riippuu paljon ihmisestä – miten oppimishaluinen ja kunnianhimoinen hän on etenemään urallaan. Esimerkiksi koneistajalla on lähes ääretön mahdollisuus kehittyä, ala on niin laaja.

Mahdollisuus tekniikasta kiinnostuneelle

Metalliala sopii henkilölle, joka on kiinnostunut tekniikasta, jolla on halu oppia ja kehittää itseään sekä positiivinen ja reipas asenne. Kaiken muun oppii kyllä, jos haluaa, Pikkusilta sanoo.

– Myös tarkkuus ja huolellisuus ovat avainasemassa. Avaruudellisesta hahmotuskyvystä on hyötyä, kun mennään pidemmälle menetelmäsuunnitteluun. On myös tärkeää, että omasta työstä pystyy kommunikoimaan muiden kanssa ja osaa kysyä, jos jokin mietityttää, täydentää Martikainen.

Palkkaus alalla on kilpailukykyinen ja työolot nykyaikaisessa konepajassa ovat todella hyvät. Työtehtävät eivät nykyään ole enää fyysisesti raskaita, sillä esimerkiksi voimaa vaativat nostot tehdään nostolaitteilla. Martikaisen mukaan monessa tehtävässä pääsee työskentelemään robottien kanssa.

– On ilmastoidut ja valoisat tuotantotilat, työvälineet ovat järjestyksessä ja automaatio on isossa osassa työtehtäviä.

ITA Nordic hakee yhteistyökoulutuksen kautta useampaa koneistajaa. Jotex Works hakee niin ikään koneistajia sekä levyseppähitsaajia. Koneasentajillekin on tarvetta molemmissa yrityksissä. Kumpikin yritys tarjoaa hyvinvoivan ja nuorekkaan työyhteisön – työntekijöiden keski-ikä yrityksissä on alle 40 vuotta.

– Meillä on mukava työskennellä ja hyvä porukka hommissa. Reipas ja positiivinen työyhteisö odottaa tekijöitä, Martikainen sanoo.

ITA Nordic on CNC-koneistukseen keskittyvä teollisuuden sopimusvalmistaja, jonka suurin yksikkö sijaitsee Ruokolahden Puntalassa.

Jotex Works on Rauhassa toimiva, teollisuuden keskiraskas alihankintakonepaja, joka on erikoistunut raskaampaan, vaativaan valmistukseen.

Metallialan yhteistyökoulutus

  • Koulutuspaikka: Lappeenranta ja Imatra
  • Koulutuksen kesto: 1–2,5 vuotta
  • Mukana 10 yritystä
  • Koulutukseen jatkuva haku
  • Koulutus alkaa 7.8.2023

Kohderyhmät:

  • Metallialalla työskentelevät
  • Alanvaihtajat
  • Metallialasta kiinnostuneet

Mukaan yhteistyöyritykseksi koulutukseen?

Ota yhteyttä: asiakkuuspäällikkö Susanna Fennander, susanna.fennander@edusampo.fi , p. 0400 660736

Hae koulutukseen: www.edusampo.fi/metallialanyhteistyokoulutus

 


Palaa otsikoihin