Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

11.2.2021 12.38

Osaamisen kehittäminen on työnantajalle pakkovoiton paikka

Liian moni osaaja ei löydä taidolleen käyttöä työelämässä, ja liian moni työnantaja ei löydä tarvitsemaansa osaajaa palkkalistoilleen.

Mitä tarkoittaa osaamisvaje?

Keskuskauppakamari julkaisi helmikuussa raportin Suomen osaamistilanteesta otsikolla Ratkaisuja osaamisvajeeseen. Aihe kuulostaa maailmoja syleilevältä, mutta sisältö on valitettavan tuttu: liian moni osaaja ei löydä taidolleen käyttöä työelämässä ja liian moni työnantaja ei löydä tarvitsemaansa osaajaa palkkalistoilleen.

Osaamisvajetta syntyy, jos työntekijöiden ja johdon osaaminen ei kehity alan kehityksen mukana. Osaamisvaje lisääntyy Suomessa myös väen ikääntyessä ja jäädessä pois työelämästä. Ratkaisuja on nyt haettu paikallisten kauppakamareiden jäsenkyselystä ja Opetushallituksen järjestämän osaamisen ennakointifoorumin tuloksista. Julkaisu verkossa: https://kauppakamari.fi/julkaisu/ratkaisuja-osaamisvajeeseen/

Miten ongelma ratkaistaan?

Tiivistän raportin johtopäätökset omin sanoin viiteen kohtaan:

  1. Osaamista ei voi taikatempulla luoda nousukauden alkaessa tai ykköstykin jäädessä eläkkeelle. Tulevia tarpeita pitää siis ennakoida. Ennakointitoimia vaaditaan yksilöltä, yritykseltä, oppilaitokselta, ELY:ltä, TE-toimistolta ja päättäjiltä.
  2. Päävastuu osaamisen kehittämisestä on yksilöllä ja työnantajalla. Yritykselle osaamisen kehittäminen on strategisen pakkovoiton paikka. Työntekijälle osaamisen kehittäminen turvaa työllistymistä mielekkäisiin tehtäviin.
  3. Osaamisen hankkimista tulee helpottaa, joustavoittaa ja monipuolistaa. Osaamisen kehittäminen on työntekijälle koko työuran mittainen jatkumo ja tarpeen ilmentyessä oppimaan pitää päästä pian. Oppilaitoksen tulee vastata elinkeinoelämän tarpeisiin nopeasti ja tehokkaasti.
  4. Oppimismahdollisuuksien tarjonta oppilaitoksissa osuu maaliin, kun ne suunnitellaan jatkuvassa vuoropuhelussa yritysten kanssa. Yhteyksiä syntyy kehittämiskumppanuuksissa, harjoittelupaikkojen ja työssäoppimisen sekä erityisesti oppisopimuskoulutuksen kautta.
  5. Koska väkeä on aivan liian vähän paikkaamaan kahden seuraavan vuosikymmenen eläköityvää työntekijäkaartia, tarvitaan paljon osaamispohjaista maahanmuuttoa ja heille soveltuvia oppimisen mahdollisuuksia.

Ihmiset seisovat suuren valkoisen palapelin päällä ja kokoavat sitä.

Edusampo Oy on eteläkarjalaisten luottokumppani

Omakohtainen pohdinta lienee tässä kohdassa paikallaan: Mitä Edusampo Oy voi tehdä ja mikä on paikallisen ammattioppilaitoksemme rooli osaamisen kehittämisen kartalla? Tarjoamme osaamisvajeen loitonnukseen kaiken kokoisille yrityksille korkealaatuista henkilöstökoulutusta ja tehokkaita kehittämispalveluita.

Edusampo Oy:n kehittämiskumppanuuksien ja henkilöstökoulutusten kautta sampolainen ammattiosaaminen virtaa elintärkeänä kasvuhormonina eteläkarjalaisten yritysten suonistoon. Yhteistyössä yrityskentän kanssa rakennamme Edusampossa erilaisia kokonaisuuksia: tutkinnonosia ja kymmenien eri alojen lyhytkoulutuksia, liiketoiminnan johtamisen valmennusta, kortti- ja lupakoulutuksia ja niin edelleen. Onhan sinun yrityksesi mukana?

Esitteemme: https://www.edusampo.fi/files/3539/Flyer_2019.pdf

Ota yhteyttä!

Terhi Toikkanen, Edusampo Oy:n toimitusjohtaja
terhi.toikkanen@edusampo.fi, p. 040 612 8086



Palaa otsikoihin